Cara Memilih TV LCD

Author: nizamyunus  |  Category: Uncategorized

Saya memang ketinggalan zaman. Bukan kerana saya duduk di dalam gua ataupun di bawah tempurung, tetapi kebiasaannya kerana faktor-faktor lain seperti kewangan dan kesibukan. Bercakap mengenai TV LCD, saya sememangnya memang ketinggalan. Ketika orang ramai berebut-rebut membeli TV LCD 32 inci, during that time rasanya the price is at least RM 1500, saya setia kepada TV 21′ berjenama DiStar saya. Apabila orang ramai berebut tukar ke Astro B.Yond, saya pula sibuk mencari decoder color silver sebab saya mula menyampah dengan kelembapan decoder hitam (tahun 2003) saya.

Dan kini, setelah beralihnya zaman orang gilakan TV LCD 40 inci ke atas, dan kini adalah zaman 3D TV dan LED TV, barulah saya berkemampuan untuk memakai TV LCD 32 inci, itupun setelah puas menabung, membuat kertas kerja tentang pro and cons dan mengambil kira banyak lagi faktor lain.

Apabila membeli sememangnya ingin yang terbaik tapi termurah dan ini menyebabkan saya mula venture ke alam TV LCD mencari sumber ilmu tentang apa itu LCD dan bezanya dengan LED. Bermacam sumber internet dan sumber dari makhluk bernyawa yang saya jumpa dan tanya. Dari salesman kedai hinggalah ke rakan-rakan yang menggunakan TV LCD saya sembang. Dari rakan-rakan saya, jawapan yang diperolehi tidak memuaskan hati. Bila saya tanya, mereka mengatakan bahawa belilah Full HD, bila saya tanya kenapa, jawapannya ialah sebab ianya Full HD, gambar lebih cantik. Bila saya tanya lagi apa beza Full HD dengan HD Ready, mereka ubah topik lain. Ada yang beli TV LCD dan bila saya tanyakan kenapa gambar pembaca Buletin Utama tidak seperti kabur, mereka tanya saya balik ‘Ha ah la,, kenapa ye?’

Okey, dipendekkan cerita, below are some facts yang saya dapat hasil perbualan dengan salesman, people with some knowledge on LCD TV dan juga website-website di internet.

Full HD v HDMI Ready. Resolution TV memainkan peranan. Biasanya kalau kita beli TV LCD, akan ada specificationnya, Baca lah ia. jika resolutionnya 1980 ke atas, Full HD lah ia. Jika 1980 kebawah, tiadalah Full HD nya walaupun kita ada HD ready.Untuk mendapatkan signal HD, kita kena sambung cable HDMI ke alat yang boleh keluarkan isyarat HD seperti DVD kita dan juga Astro BYond. Walaupun kita guna TV LCD kita bukan Full HD, tapi bila kita dah sambung ke HDMI cable, maka dapatlah kita melihat gambar HD di TV LCD kita. Cuma jika resolution kita di bawah 1980, maka secara automatiknya kualiti gambar kita masih ada ‘data loss’ atau dalam erti kata lain, kurang cantik berbanding yang beresolusi 1980. Tapi sebenarnya masih lagi cantik dari DVD atau TV biasa yang bukan HD.

Hz TV LCD tersebut perlu juga diambil kira. Ada pengeluar yang tidak memaparkan kelajuan Hz nya di dalam specification TV dan perbuatan tidak bermoral ini perlu kita ambil perhatian kerana ini mungkin tanda mereka malu dengan kekurangan TV mereka. Saya difahamkan kelajuan atas 60Mhz adalah bagus sementara 60 MHz adalah aras normal. Bawah 60 Hz adalah tidak normal. Gunanya response rate ini ialah supaya babak-babak yang memaparkan kelajuan seperti sukan, filem aksi, lumba kereta nampak lebih lancar dan smooth. Jika response rate rendah, maka nampak gambar seperti ‘blur’. Sebenarnya 120 Hz atau 240 Hz, gambar babak sebegini lebih nampak clear.

Berapa banyak port yang perlu ada di TV LCD juga perlu diambil perhatian supaya mudah kita menyambung TV tersebut ke pelbagai alat seperti Astro Decoder, Home Theather, DVD player. 3 HDMI port, 1 AV port, USB port dan PC terminal port merupakan standard yang perlu dipatuhi. Astro Decoder lama akan menggunakan AV port (Putih, Merah, Kuning). DVD player yang baru-baru akan menggunakan HDMI port, lebih-lebih lagi yang mempunyai sistem home theater built in. Astro BYond menggunakan HDMI port. Console game yang baru seperi PS3 menggunakan HDMI port. Penggunaan HDMI port menyebabkan gambar lebih cantik. USB pula boleh memainkan segala jenis movie file yang kita download dari internet serta gambar Jpeg (sangat bagus untuk surprisekan anak kecik kita apabila tiba-tiba gambarnya keluar di TV LCD) dan muzik MP3.

Okey, seterusnya kita kena ambil kira faktor LED dan LCD. Saya juga berbelah bagi nak beli TV LCD ke atau LED. Banyak kisah saya dengar mengenai LED, ada yang kata LED kurang daya ketahanan. Semuanya ni tiada asas kukuh kerana TV LED merupakan teknologi yang agak baru. Cuma apa yang saya tahu hasil dari penyelidikan pendek saya ini ialah TV LED mempunyai warna yang lebih cantik dari LCD iaitu warna hitamnya lebih HITAM dari TV LCD. TV LED juga lebih nipis dari TV LCD dan kadar penggunaan wattnya pun kurang (bukan kurang mendadak, kalau biasa sebulan Bil Elektrik RM 40, penggunaan TV LED TIDAK sama sekali akan menyebabkan Bil Elektrik anda menjadi RM 10 sebulan)

Contrast Ratio iaitu betapa terangnya TV LCD kita boleh dilihat di dalam TV kita punya specification table. 20,000 : 1 adalah aras normal. Ada yang 25000:1. Ada yang 30000:1, 50000:1.

Size TV LCD memainkan peranan. Jarak normal untuk melihat TV LCD 32 inci ialah 5 kaki. Kalau tengok dari jarak kurang 5 kaki tidak akan menyebabkan mata kita buta tetapi akan menyebabkan imej paparan di TV kita menjadi semakin buruk. Jadi pada sesiapa yang merasakan lagi besar inci TV LCD kita lagi bagus, fikirkan dulu size besar ruang tempat TV kita bakal diletakkan. Ada yang rumah kecil tapi TV sampai 55 inci, ruang nak tengok cuma 5 kaki sahaja. Gambar di TV jadi buruk sebab tak ada ruang untuk kebelakang, terpaksa la tengok TV dari luar rumah, baru paparan skrin nampak cantik.

Satu fakta yang saya dapat dari pelbagai website dan salesman kedai ialah, jika pilihan kita TV LCD 32 inci, kita tidak perlu mengambil perhatian yang ketara terhadap semua kriteria diatas kerana spesifikasi TV LCD 32 inci tidak banyak berbeza iaitu kesemuanya mempunyai spesifikasi di aras normal, tidak lebih dan tidak kurang. Walaupun jika terdapat pengeluar yang meletakkan spesifikasi mereka lebih dari aras normal, perbezaan tidak akan kelihatan atau kurang ketara di skrin 32 inci tetapi akan memberi kesan jika skrin lebih dari 40 inci.

Ada yang bertanya jenama apa yang bagus untuk 32 inci, jawapan saya tiada yang spesifik tetapi saya mengelak dari Sony kerana ianya setakat ini bersandarkan kepada kegagahan jenamanya menyebabkan harganya agak mahal tanpa memberi apa-apa kelebihan drastik pada TV LCD 32 incinya, Sony agak tenggelam dalam persaingan TV LCD 32 inci setakat ini. Sharp boleh diambil kira kerana kualiti materialnya dan juga kerana di Jepun ianya no.1, mesti ada sebab Jepun suka pada Sharp. Samsung warna dan contrastnya adalah lebih dari aras normal untuk 32 inci. Toshiba dan Panasonic juga not bad. LG pun ok.

Kalau nak murah, beli di kedai Vision Electric di Subang Perdana, Sharp 450M boleh dapat rm 1080, saya beli di SenQ harganya RM 1299. HT Samsung yang basic (350 watt rasanya) dari RM 699 boleh dapat RM 450. Kalau beli TV LCD sekali rasanya boleh dapat RM 400. Salesman semua ada ilmu dan tidak langsung mendesak malah terlebih friendly. Ramai rakan yang saya bawa ke kedai tersebut akan jadi regular customer. Tapi saya tetap beli barang saya di SenQ, nak tahu kenapa? Itu kena belanja minum dulu lah.

Sekarang harga TV LCD 32 inci sudah murah tapi jangan tertipu. Periksa betul-betul model yang baru untuk mendapatkan latest technology. Ada yang jumpa saya dan dengan bangganya memberitahu bahawa dia beli Sharp 32 inci nya hanya RM 1000 berbanding RM 1299, tapi selepas siasatan dibuat, rupanya Sharp 32 incinya adalah model lama. Kalau nak tahu apa yang terkini, buka website rasmi pengeluar. Kemudian selidik macam mana nak tahu TV yang dibeli adalah model yang diinginkan, mungkin ada model series di atas TV ke, di belakang TV ke.

887 Responses to “Cara Memilih TV LCD”

  1. zaf Says:

    bro,,,bley bg alamat vision electric x…
    kt mne kdai tuh…harga dy ok x

  2. zaf Says:

    mne lg better lcd or plasma or led

  3. nizamyunus Says:

    LED

  4. nizamyunus Says:

    dekat subang perdana. cuba cari area situ, dekat maybank. alamat sebenar saya x pasti tapi situ ada kawasan rumah kedai.

  5. zaf Says:

    baper estimate range price kalo led, utk brand yg ok..

  6. Intan Says:

    Akum En.Nizam
    Mana yg lebih bagus diantara Plasma & Lcd Full HD??
    Harga lebih kurang je sama Plasma 43″ dan LCD Full HD 42″

    Harap dpt membantu

  7. nizamyunus Says:

    LED tak nak try? Nipis dan jimat letrik serta tahan lama. Tapi kalau nak, beli LCD Full HD la.. try tengok dulu LED. Saya rasa nak tukar ke LED untuk master bedroom sebab design dia nipis.

  8. Intan Says:

    LED mahal sgt… jauh sgt beza harga dgn LCD.

    terima kasih.

  9. Intan Says:

    boleh sya tau knp en.nizam pilih utk beli di senQ? :)

  10. nizamyunus Says:

    sebab ada good customer support kot.. kadang-kadang suasana kedai, sales staff dan good support memainkan peranan juga. Model yg saya cari juga ada di SenQ. Kdg2 kedai elektrik kecil kecil ni tak banyak sangat model yg kita nak.

  11. Hakim Says:

    salam bro.. thanks atas info bro,
    dapat juga ilmu kalau nak membeli..
    bro, skrg sy tengah pening nak pilih jenama apa yg ok, lain salesman lain cita nya..

    sy nak tanya dengan bro sikit,
    kalau jenama philip ok tak?
    32 inci Full HD RM10++?
    apa keburukan dia berbanding jenama Samsung,sharp,panasonic and LG?

    * harap bro dapat bg cadangan

  12. nizamyunus Says:

    Phillips okey je. Kalau 32 inch quality picture lebih kurang sama je lebih-lebih lagi kalau tengok HD. above 40 baru nampak beza. Kalau saya, lebih cari kepada features TV tu sendiri seperti ada tak USB play yang boleh memainkan semua format video samada mp4, avi, rmvb, mkv.. senang nak play video yg kita download dari internet ke TV. Yang ini kalau TV tu takde USB support play, boleh beli media player dan sambung ke TV.
    Lepas tu cari port HDMI at least 2. Saya lebih suka 3. Satu utk Astro Byond, satu utk dvd player dan satu lagi utk bakal PS 3 or XBOX 360. Setakat ni saya dah guna dua port HDMI. Tapi boleh juga guna HDMI 3 port switch dan sambungkan ke satu port HDMI sahaja, cuma maybe quality HDMI ada sikit compromise (utk yg benar benar teliti sahaja). Yang penting tengok poket kita..

  13. Hakim Says:

    yang di tunggu2..Thanks bro cos reply..
    mula tu memang nak angkat 40 inci, tapi bila bro kata jarak dari tv tuh, balik jumaat tadi sy ukur,hahaha..
    rumah gua sempit,5 kaki ngam2..so wife pun cakap kita ambik 32 je la dulu..
    thanks bro atas info jarak tuh..
    dari apa yang bro tulis, sy cuba cari spec yang bro cakap tuh.
    Spec:
    Resolution: =>1980
    Contrast Ratio : => 20,000 : 1
    Response rate : => 60 Hz
    Port yang ada ? :

    Model yang saya cari untuk 32 inci:
    Philip,Sharp,Panasonic,samsung.
    Diantara spec semua model nih, dari apa yang tertulis philip berbaloi…
    tapi bila sy call kedai yg jual tv, dia kata memang philip tulis FULL HD, tetapi kalau nak compare dengan samsung HD Ready, Samsung gambar lagi cantik… poning2… help me!

    sy ada tanya juga pasal USB port tuh, dia kata kalau tv lcd 32 inci boleh play MP3 ngan JPEG jer..40 inci ke atas baru ada support.
    tak kisah la yg tu, bg sy tak penting,sebab sy nak beli media player. betul tak bro?

  14. Hakim Says:

    bro, gua ada terbaca kat forum lowyat, derang cakap philip cepat rosak…sebab tu dia bagi 1 year jer warranty.. :-(

  15. nizamyunus Says:

    ambik media player pun okey juga at least boleh plug in kat tv-tv lain. Tentang cepat rosak ni saya tak pasti pula, phillips bukan jenama bawah pokok, dutch punya company tu… takkan la diorg nak biarkan produk diorang ada life span 1 year je. kalau nak ikut cakap forum, samsung pun ada yg kata cepat rosak, sony pun mcm tu juga.

    Berkenaan HDMI port tu, kalau tak cukup port boleh guna HDMI port selector (harga tak pasti), fungsi macam AV selector jugak, 1 port TV kita boleh expand sampai 3 port.

    Saya beli Sharp sebab tengok Sharp No.1 LCD di Jepun, rupanya yang no.1 nya tu series lain, series yg saya beli Aquos sebaris je dengan jenama lain. Tapi hati puas sebab USB boleh main banyak format, save duit beli Media Player. HDMI port pun ada 3. Cuba try tanya kedai berapa harga model saya tu sekarang.

  16. nizamyunus Says:

    Lupa nak tambah,member ada pakai Samsung 32, mmg cantik gambar dia. Siap kenen lagi kata Sharp saya tak cantik, last last saya tukar setting contrast kat Sharp, baru dia kata nampak cantik macam Samsung dia.

  17. Hakim Says:

    Thanks bro coz reply, seharian sy depan pc cari bahan sebelum beli..(cerewet sikit,hehehe)
    Tapi dengan info sedara banyak sangat membantu saya..
    terutama faktor jarak dan spec yg sedara bgtau.
    memang susah nak dapat info Refresh Rate,rata2 tak bgtau…huhuhu
    Makin baca, makin pening..tapi saya terjumpa satu perkara yg sangat lah penting bg wife saya.
    so sy ingat nak tanya sedara la.. :-)
    untuk tonton siaran TV atau Astro biasa,
    LCD Brand apa yang bagus? betul ke kalau guna cable monster dapat fix kan masalah kualiti gambar?

    thanks bro atas info yg sangat berguna.

  18. Hakim Says:

    bro,bro punya Sharp model apa? member bro samsung model apa?

  19. nizamyunus Says:

    Tak.Kalau ikut maklumat yg diterima, Monster cable tak banyak membantu. Basically kalau guna Astro Byond baru nampak mantap ke HD annya. Tapi lately ni saya tengok TV1 dah makin cantik kualitinya walaupun tak setaraf dgn HD lagi. TV3 masih kureng sikit. Astro Arena kalau tengok Live bola, kadang-kadang tak jelas muka dan no.jersey player. Tapi sebenarnya lama-lama mata kita boleh adjust dgn ‘keburukan’ SD channel di TV LCD.

    Sharp saya 32L450M. Samsung kawan saya rasanya Samsung 3 kot. tak ingat dia punya jenis apa, cuma yg pasti lcd tu dah calar anak dia cakar dengan ketip kuku.

    Ni spec 32 L450M
    • 32″ WXGA AQUOS LCD TV
    • 25,000:1 Dynamic Contrast Ratio
    • 1080/24P Signal Input
    • Advanced OPC (Optical Picture Control) (love this feature) – adjust brightness sendiri by detecting surrounding light
    • SRS TRU SURROUND HD
    • 10W x 2 Speakers

  20. adnanazis Says:

    salam en nizam…betul kata hakim tu philips cepat rosak.FYI 2 tv lcd saya satu 42 inch rosak selepas pakai 1 tahun 4 bulan dan satu lagi 32 inch rosak 1 tahun 6 bulan iaitu baru sebentar tadi!! dua-dua meletup kecil dan kuarkan bau hangus dibelakang tv…. matilah nk repair tv tu..saya dgr mahal plak… ##$$%%^%#@@@#!!!

  21. adnan Says:

    thanks sebab bagi info yg amat berguna..cuma saya nak tanya klu saya amek LG 42LE4500 42″ FULL HD LED TV, jarak antara tv dengan kerusi lebih kurang 18 kaki ok ke bro??ade dpt kat kedai dia offer rm2099 free dvd player..

  22. nizamyunus Says:

    rasanya okey sebab ada kawan pakai 40′, kualiti SD lebih kurang macam saya punya. Tapi dia punya Byond HD lagi nampak mantap berbanding 32′ saya. Ada yang pakai 55′ rumahnya lebih kurang macam saya, hancuss kualiti SD. HD memang mantap lah, lagipun dia punya 3D.

  23. nudin Says:

    Assalam…saudara,sy nk tnya,pd decoder astro lm yg warna silver tu ada port s.video kn.adakah kualiti video akn bertambah elok bila kabel di cucuk ke s.video dan terus sambung ke HDMI tv LCD..di harap dpt mnolong sy…tq….

  24. nizamyunus Says:

    Maaf, saya tak berapa pasti kerana tidak pernah mencuba. Tetapi berdasarkan pembacaan di internet, hanya ada sedikit perbezaan sahaja jika siaran adalah dalam bentuk SD.

  25. nora Says:

    Salam,Bro.thank you very much..byk sungguh ilmu yg yg saya dapat. selama nih dok tercari2…saya pun tgh survey tv gak..antara 24′ @ 32′,lcd ke led? toshiba ke sharp?budget under 1K…leh suggest kan ke? tenkiu…

  26. nizamyunus Says:

    sorry lambat sikit nak reply. tak berapa sihat. Dapat MC dan ada banyak kerja nak disettlekan. Kalau bawah 1k LCD 32 inci dah boleh dapat. Kalau dapat Sharp okay juga. Kalau diikutkan dalam strategi pemasaran mereka, dua-dua mengaku ada kelebihan. Saya guna Sharp, so far so good. Tapi Sharp ada ke bawah 1k? LG saya tahu ada sebab saya pernah tolong belikan kawan, cuma mutu dia tak berapa sama dengan Sharp. Tapi it’s still reasonable dan sedap juga mata memandang kalau tengok Astro Byond.

    Lagi senang, cuba google Toshiba dan Sharp punya user review dan user complaints. Rasanya dua-dua tu tak banyak complaint. Untuk Led vs Lcd, kalau nak lekat TV tu kat dinding bilik, guna LED cantik sebab dia nipis.

  27. faizal Says:

    assalam nizam..aku baru berkire2 nak beli satu tv ni.tp yang masalahnya skrang tak tahu nak beli yang mane antara lcd,plasma @ led.orang kate tv led lebih mantap.boleh tolong cadangkan.bajet aku dalam 3k.nak letak dalam master bedroom.jarak diantara 4.5 kaki hingga 7 kaki.pada jarak ni tv berape inci yang paling sesuai?tp mata ni dah berkenan kat tv led.ada tak tv led yang harga bawah 3k.kalau ade ok tak jenama tu?aku ade terbaca satu artikel kat internet yang mengatakan tv led kat pasaran sekarang semua yang palsu kecuali di jepun saje ade yang betul2 ori tv led tu pun dr jenama sony saja.
    yang kat pasaran kite adalah separuh lcd n led.ramai pengguna tertipu dengan benda ni?betul ker bro..

  28. nizamyunus Says:

    tak pernah pula dengar isu tv palsu ni,, this is new to me. 40 inch LED okey. Tapi seriously, tak pernah la dengar isu tv palsu ni, something new. Nanti aku cuba tanyakan kawan-kawan di jsjk samada diorang pernah dapat report pasal isu ni.

  29. rizal Says:

    bro, full hd resolution ialah 1080, bukan 1980.
    Sekarang aku pakai led samsung 40″. Pakai kat astro, sd jadi tak cantik. Kalau channel hd memang terbaik. Gambar lagi cantik pakai tv biasa(CRT)kalau nak tengok channel sd kat astro.

  30. rizal Says:

    bro, full hd ialah 1080, bukan 1980.
    Sekarang pakai led 40″.
    Gambar channel sd astro byond tak cantik, tapi hd memang mantap.
    Pakai tv biasa (CRT)gambar lagi puas hati kalau channel SD astro byond.

  31. mohd Says:

    salam bro..nak tanya..saya nak beli tv lc 40 inci.jarak 5 kaki nak tgok tv tu masih ok tak??

  32. jep Says:

    saya pegi lion mas kat JB diorg promote tv lcd 32″ jenama sanyo LCD-32K40, funtion byk mcm2 ade tp xtaula ketahanan die cmne…ade org bole bantu tak? pening nk pilih yg mana, panasonic dgn sharp pon cam best jgk

  33. anna Says:

    salam..mcm mana kita nk thu lcd tv /led tv tu supprt subtitle utk movie ke x..sbb kebanyakan klu serve kt internet dorang x bitau semua 2 dalam spec..klu ada pn yg brand TOSHIBA je..ble bantu tak pasal bnda n..terima kasih

  34. nizamyunus Says:

    saya pun tak tau. TV saya juga mengalami masalah yang sama apabila saya download movie . Subtitlenya cuma keluar kejap je lepas tu hilang. Itu menyebabkan saya tak boleh tengok cerita Brazil. Cuma layan English movie and Malay movie je.

  35. anna Says:

    TOSHIBA 24PS10

    24 inch REGZA Power TV – Power Saver (PS10) Series
    Product Type
    LED Backlit LCD TV

    Screen Type = 24″
    Aspect Ratio = 16:9
    Dynamic Contrast Ratio = 14,000 : 1
    Panel Contrast Ratio = 1100:1
    Brightness = 300
    Resolution = 1920 x 1080

    Edge LED Backlight
    10-Bit Video Processing
    Auto Signal Booster
    3D Colour Management
    JPEG Playback
    2 HDMI Terminals
    Power Meta Brain
    Intelligent Backlight Control
    AutoView
    USB Movie – 27 Video Formats
    ** Combination of 27 video formats in the following media formats (AVI, PS, TS/TP, VOB, MOV, MP4, ASF/WMV, DivX, Xvid, MKV, RMVB, FLV, 3GPP, M-JPEG) in various video codec.
    Full HD Panel 1920 x 1080
    Game Mode

    ** Salam..Apa pendapat saudara tentang LED TV TOSHIBA n?ok x?

  36. brofiz Says:

    Salam

    bro pesal beli kt senQ? ade extended warranty ke?

    1 lg mau tanye…pc terminal port tu utk ape?

    tq bro slmt hari raya…

  37. tasya Says:

    salesman kat kdai tu ckp hanya LED yg blh play video..LCD blh play lagu jer..btol ke?

  38. jame Says:

    “jika resolutionnya 1980 ke atas, Full HD lah ia”

    salah taip tu, bukan 1980, tapi 1080, 1920×1080.

    untuk hd ready, 1366×768 resolution dia. =)

  39. mama am Says:

    Salam saudara nizam…baru2 ni kami ada beli lcd 42″ panasonic.masa tgk di carrefour tu gmbar mmg cantik gile clear sebijik2.then bile dah bawak balik pasang kt rumah gmbar jadi sangat la x cantik mcm gmbr katun.dia jadi cam kabur dan x sharp lgsungla.then husband tgk kt kedai dia psang cable hdmi.ok,my hb pun beli la cable tu n try pasang tp xleh la..saya mmg geram giler nih rasa nk nangis je bila tgk tv.tolong la bg tutorial ke @ atau ajar step by step camaner nk psg kable hdmi tu..fyi saye pakai astro byond.terima kasih byk2

  40. lg 55lw5600 Says:

    Thanks for sharing.. Best Regards.

  41. nizamyunus Says:

    anna :- Sorry lambat reply. Memang gempak spesifikasi TV ni. Berapa harga dia? teringin nak beli letak kat bilik tidur pula. Baru-baru ni di Sony Center ada Sony Internet TV, kata salesman tu boleh guna wifi di TV untuk connect dengan IPTV Unifi .

  42. nizamyunus Says:

    Mama Am :- Sorry lambat reply. Rasanya setting TV tu kot. Cuba setting dia punya contrast, color etc. sebab kalau decoder byond memang guna cable HDMI.

  43. nizamyunus Says:

    Tq Jame. Memang typo error. Dalam enrti(typo error) saya mmg byk typo error. Hehehe…

  44. nizamyunus Says:

    tasya :- Salam. Sorry lambat reply. Saya punya LCD bukan LED, okey je main video guna thumbdrive usb. Lately ni download kartun di Youtube dan terus main di USB tv LCD saya. Muzik pun boleh main juga. JPEG pun boleh view.

  45. nizamyunus Says:

    bro fiz :- Sorry lambat reply. Sebab no.1 ada 0% interest + all risk insurance dan extended warranty. Beli TV bayar 12 bulan kalau harga RM 1200 baru bayar RM 100 sebulan. Benda yang value dia menurun elok belik guna installment dan lagi bagus kalau ianya 0% installment with all risk insurance. Kalau hilang dicuri boleh diganti (tak tau boleh percaya ke tidak, tapi di UK mmg ada jenis insurans macam ni). Saya mount kat dinding dan wall mount tu ada kunci, maknanya TV tak boleh diangkat dari wall mount kecuali menggunakan kunci. (Dah test dah, memang tak boleh), mounting tu jual kat SenQ, dpt special price sebab beli TV sekali. Maknanya kalau saya nak pindah rumah dan kuncinya hilang, saya kena bukak balik wall mount, angkatkan sekali dengan TV.

  46. jang Says:

    SALAM…

    baru2 ni saya membeli tv lcd jenama philips 42″. Masalahnya movie tak boleh dimainkan di port usb. Berbanding dgn jenama samsung dan lg… Satu lagi boleh tak kalau diinstall media player kat tv…

  47. nizamyunus Says:

    mungkin kewujudan post usb itu hanya digunakan jika technician philips nak servis TV atau update firmware TV. Media Player boleh dimainkan di TV, cari sahaja cable yg sesuai serta media player yang berpadanan dengan wang di kocek.

  48. rahman Says:

    assalamualaikum bro….

    saya tertarik dgn komen saudara kiter yg ni…begini bunyinya…”bro, full hd ialah 1080, bukan 1980.
    Sekarang pakai led 40?.
    Gambar channel sd astro byond tak cantik, tapi hd memang mantap.
    Pakai tv biasa (CRT)gambar lagi puas hati kalau channel SD astro byond.”

    saya pon ada masalah yg sama…saya ada tv led 40 inci full HD….dan skrg saya guna astro biasa…gmbr dia x cntek la…cm kabur2..kdg2 nmpk cm petak2 je…x sharp…dh puas adjust setting ape smua…tp x cntek mcm time kiter tgk kat kedai TV..huhu…adakah pnyelesaiannya dgn bertukar ke astro beyond?mintak pendapat dan komen bro…..terima kasih

  49. azlina aziz Says:

    salam. byk info yg saya dpt dr u. thaks a lot..

    ok tak kalau Panasonic 42′Full HD LED dgn harga Rm2199 and Panasosonic 50′ Full HD Plasma dgn harga Rm 3300…yg mana 1 ok?..

  50. rahman Says:

    Assalamualaikum..

    1st of all,blog anda simple dan menarik utk di baca..nice job!ok..back on the topic,saya nk mintak pndangan bro…saya gua astro biasa yg disambung pada LED tv…jadi kualiti gmbr agak kurang memuaskan sbab skrg connection hanya guna AV connection…apa pandangan bro utk atasi masalah ni?adakah dgn membeli kabel component dan menggunakan component connection kualiti gmbar akan lebih cantik,sesuai dgn kualiti full HD tv tu…or…tukar ke astro beyond?kalo boleh,saya belum nak pakai beyond la,,,,,tolong yer bro…thanks

  51. ibu Says:

    Alhamdulillah … last2 jmpa juga tmpt sembang yang dicari2 mcm ni … sembang psl tv ramping yang mmenjadi kegilaan zaman skrg … 3 anak lelaki ibu mmerengek2 dibelikan tv yg mcm skrin laptop mereka ni … anak bongsu pulak pompuan … baru tumbuh gigi … jadi merengek nak susu je, nasib baik. Tapi tu lah … sebanyak mana pun anak-anak jantan tu merengek, ibu memang tak hiraukan sangat sebab : 1. ibu tgok bil elektrik dan RM160 sebulan, kang tukar tv yg bukan2, naik pulak RM200. 2. ruang tamu rumah cuma lebar 10 kaki dan panjang 20 kaki, jadi nak beli tv besar2 sgt mcm tak patut plak. 3. rumah ibu skrg ada tv TOSHIBA BOMBA 29″ yg popular tahun 99-2000 dulu, sampai skrg tak rosak2, ok je gambo dan kaler. 4. Astro umah ibu plak pakai lagi yg dekoder hitam yg org kata ketinggalan zaman tu, tapi tak rosak apa pun, kena petir pun tak penah. Wat ape nak tukar yg silver, BYOND atau pesen terbaru yg ASTRO offer skrg. 5. Jangka masa tgok TV kat rumah ibu hari cuti sekolah : 7.00 pagi hingga 1.00 pagi ( purata sehari 18jam ). PERSOALANNYA : ada ke mana2 TV RAMPING yg korang sebut2 kat atas tu yang tahan mcm TV ibu yg kokak ni? Rata2 salesman TV ckp TV ramping dan nipis tu disyorkan tahan hingga 15, 20 tahun jika pakai 8 jam sehari !!!!! TV kokak ibu TOSHIBA tu dah berjasa sejak 1999, kalu kira jam … wah, tak terkira tu jamnya … Tapi yelah En. Nizamyunus, sebagai ibu … kesian juga dgr anak2 ckp … “ibu, kawan2 abg, kwn2 adik, rumah mereka sume dah tukar TV LCD, TV Plasma, ibu kira dalam taman kita ada berapa ratus rumah … rumah ibu je tau yg masih pakai TV besar macam mesin basuh ni ……… HA HA HAAAAAAAAAAAAAAAAAAA” …. dahlah, baby nangis, ibu nak pegi buat susu … wassalam.

  52. nizamyunus Says:

    Ibu :- Memang betul ibu kata, TV toshiba BOMBA tu tahan. Saya ada juga terbaca mengenai ketahanan TV ramping. Tapi rasanya 15-20 tahun kalau purata 8 jam sehari tu acceptable juga. TV Ramping ni makin lama harga makin turun. Jadi kalau anak-anak ibu merengek minta belikan TV ramping, dan kalau ada budgetnya, beli saja lah beli harganya dah turun. Tapi kalau nak ikutkan kata anak, memang macam-macam yang dimintanya. Nanti diminta pula belikan Playstation 3 yang harganya masih cecah RM 1k. Kalau saya, nasihatkan sahaja bahawa kita ni tak mampu, dan walaupun kita tak mampu tapi kita tidak membuat perkara yang haram dan melanggar undang-undang.

  53. nizamyunus Says:

    Rahman :- Alamak… susah bro nk dptkan kualiti HD byond sekadar guna cable sahaja tanpa tukar kepada decoder Byond. Belum pernah jumpa lagi yang berjaya . Kalau nak tukar Byond, tukar je bro, kalau budget bulanannya ada, teruskan. Cuma kalau nak layan TV3 tu, guna Byond pun gambar tak HD lah, kalau layan bolasepak Malaysia kat Astro Arena pun tak HD, cuma certain game je macam Malaysia punya game hari tu dalam HD, superb seh.. asyik tgk muka Rooney je dlm HD, sesekali tgk muka Safee Sali dlm HD gempak juga

  54. nizamyunus Says:

    Azlina Aziz :- err… LED kot… hehe… cuba google LED vs Plasma

  55. nizamyunus Says:

    Rahman :- Sorry lambat reply.. saya dah jawab di message yg satu lagi.

  56. anna Says:

    Asalamualaikum saudara nizam..terima kasih sebab respon soalan saya tentang TV TOSHIBA 24PS10, LED Backlit TV. sbb bagi sya spec yang ada pada tv n mmg menarik tamah pula ngan harga yg agak berpatutan.. Sy dh cuba tengok dalam web, harganya recommanded rm 999. nanti saudara boleh cuba tengok dalam web by search toshiba malaysia.

  57. Nge Neg Says:

    En nizam..thanks for info…tak boleh tgk cite brazil yer sebab subtitle tak klua…alaa encode la balik movie tu masukkan subtitle skali..org kata apa hardsub..saya selalu buat guna free virtual dub..:P

  58. Syawal Says:

    Salam,
    Saya baru beli TV LG 42″…so far mmg puas hati…cume nak tanye, ade beza ke klu pki kabel biasa dgn kabel hdmi even saya x subscribe HD channel kat astro?….satu lg, hdmi cable ni saya tengok byk jenis gak….yg standard kat tv tu cane eh?…sbb ada versi 1.3a la, 1.3b la, micro hdmi etc2…thanks..

  59. GTR Says:

    salam

    saya nak beli tv LED, brand ape yg ok ea? sy plan nak beli samsung, tapi panasonic boleh tahan jugak.

    Paling murah saya tengok LG. tapi harganya jauh beza dengan brand lain

  60. fahmy Says:

    slm nizam nak tanya sikit kalau ps3 kena sambar petir ada cara tak nak repair ?

  61. ABANGJACK Says:

    bagus ..utk semua..

  62. Zack Says:

    Salam saudara Nizam, masalah saya macam ni.saya beli tv lcd 32 inci 300m. home teater jenama sony.. saya nak tau cable mane yg blh digune untuk kita dengar sound tv ke speaker home teater..sy ada ty kedai sony cara nk smbg, dia cakap smbg wayar merah putih audio in ke tv, mslhnya di tv pula x ade audio out untuk disambung. so mcmmane lg cr untuk selesaikan mslh ini..sy bingung dah..harap saudara nizam dapat membantu saya…

  63. muslin Says:

    Salam bro.. Aku baru beli tv lcd 32′ sharp lc-32le340m.. prob aku skrg puas dah setting gambo tak cantik jugak.. bleh tak suggest mcm mana nak dapat setting terbaik.. kalau tak terbaik paling hampir dgn baik pun dah cukup la..

  64. Nur Says:

    Like! Nak beli tv tuk umah mak, sbb tv lame yang kotak tu dah tukar kaler pastu blackput terus.. haish.. pening gak nak pk beli tv nih.. baik beli laptop.. lagi senang..

  65. No Name Says:

    Salam,

    Just nak kongsi skit la, first i nak komen pasal astro byond to HDTV via hdmi, nak cantik make sure setting kat byond box tu betul, either 720p or 1080i, below that u wont get HD.
    2. LED is LCD with LED backlite, LCD biasa pakai CCFL mcm lampu pendaflour rumah tu, so TV LED ni tahan n lebih jimat tenaga (not sure how many % reduction). So LED ni bukan palsu, cuma dikenali sbg LED utk marketing strategy, in fact panel dia LCD cuma lampu belakang dia pakai LED instead of CCFL.
    3. Full HD adalah term utk HDTV yg native resolution panel dia 1920×1080 and capable utk display prograssive signal, hence noted as 1080p, HD ready plak panel HDTV yg native resolution dia at least 1280×720 and capable utk display prograssive signal pada native resolution, juga boleh display pada resolution up to 1080 dengan cara interlaced (bukan full 1080 pada suatu saat) hence noted as 1080i
    4. Kenapa SD signal nampak petak2 (pixeleted), ini kerana panel HDTV mempunyai Pixel2 yg kecil berbanding CRT (TV kotak besar), oleh itu, utk memaparkan siaran SD, TV akan memproses signal SD itu dengan meng’upscale’kan signal itu supaya dapat memenuhi keseluruhan skrin, kalau hanya pada resolution PAL (SD), tak sampai separuh pun dari keseluruhan skrin ni dipenuhi imej. So, kualiti upscale ni bergantung pada pemprosesan TV tu (eg bravia engine, metabrain engine, etc…..), kalau nak lagi best beli dedicated video scaler yg bileh upscale SD ke HD resolution dgn amat efektif. High end TV selalu dtg dgn high end processor, mcm PC/laptop gak la processor dia ni.

  66. emma Says:

    assalam,
    sy suggest kalo nk beli tv cube pilih yg panel board yg tahan.. btw list panel board
    sharp-japan
    panasonic-japan
    samsung-korea
    lg- korea
    toshiba- korea
    haier- china
    phillip- china
    so korang pilih la sendiri sebab arge kalo rosak panel board nie bole beli tv baru jer

  67. wan Says:

    tq zam antara blog yang hebat pernah aku baca,info jarak tu jarang benar orang ambil kira kan,good job , aku bekas juruteknik SMT Sharp dekat Batu pahat ,..memang keje aku wat panel TV,..panal board yang datang kat kilang ni dari permukaan papan lapis yang rata hingga keluar menjadi seketul TV,.. Dari dulu kami tahu Sharp adalah leading LCd inovation.produk yg lain tidak seberapa menonjol,Perasaan aku pasal TV sharp ni macam pekerja sadin cap Z nak beli sadin cap Z di kedai, rasa macam was2,tapi ada beberapa kualiti yang aku agak pada motherboard TV sharp,sekiranya mother board yang kluar nanti agak berat dan material nyer tahan karat dan komponen nya penuh lagi berkualiti.ia akan menghasi kan kualiti TV yang amat Tinggi kualitinyer,dan biasanya tertera only japan sale dan ada juga yang tertera made in japan,maknanya kita wat motherboard shj to export dan QC di assmble Japan.emm,.ada juga penggunaan material yang murah, ada juga beberapa litar dalam mother board itu dikurangkan,ada juga beberapa komponen dikurangkan,ada juga litar Doublelayer,kami pernah terima tempahan borong dr CourtsM dalam iklan memang tulis paling murah berbanding pesaing,tapi no siri berbeza. ini yang kami buat kurangkan beberapa fungsi,…fizikal nya sama komponen dikurangkan,psikologi pekerja Sharp tak nak beli Tv sharp,namun tak semua,my wife beli Tv sharp dah 10 tahun masih berfungsi,.. hebat kan,

  68. faidz Says:

    Salam…
    Info yg menarik & berguna dr bro n others…

    Juz nk share experience tv lcd 32″ philips aku yg ada kejadian bunyik ‘meletup’… Aku ada baca 1 komen yg maybe sama mcm kejadian aku.

    Aku try search dlm tenet psl problem tu & alhamdulillah nasib ada ckit baik. Aku try follow aper yg dlm blog tu bgtau… Bukak cover belakang lcd tv tu, check kapasitor kat mother board n xonfirm sebijik dh ‘meletup’ (bleh nampak kesan crack pd kapasitor tu).

    So aku bwk board tu g kdai tv… Dia tolong tukar sebijik, ganti fius sebijik… Aku abis rm15 hengget tp +5 hengget blaje brader tu mkn.

  69. faidz Says:

    Sorry sbb aku nk tambah ckit lg sbg precaution bila dh bli tv mahal2 ni… Ni base dgn insiden kapasitor meletup kat atas td… Kejadian tu dh jd dua kali so aku dh dpt detect 1 benda penting yg jangan pandang mudah klu nk tv tu selamat n jimat…

    Pastikan power point (bukan yg dlm office prgm tuuu… Ni tempat nk plug kan power tv tu laaa) benar2 selamat. Masa tv aku jd problem ari tu, aku guna triple adaptor yg bermasalah… (ada spark bila connection tak ngam) so aku suspect benda tu telah menjahanamkan kapasitor n fius tv aku. 2 kali tukar nasib baik rm30 jer. Tu pun adjust sendirik… Klu antar service center… Sendirik mau ingat laaaa…

    Sekarang aku dh tak guna adaptor tu lagi… Dh 5 bln ok jer tv tuuu…

  70. 5-zul Says:

    tv led sebenarnya bukan full led. just led backlight..tp tetap better dr lcd.. full led tv di malaysiia rasanya tiada lg.. jika full led ia di kenali tv OLED. jika ada lebih tepat leh komen

  71. Syed Says:

    Plasma vs LED, saya pilih plasma kerana warnanya natural tidak terlalu terang atau gelap. LED terlampau terang dan side effectnya mata boleh jadi rosak. Bayangkan kalau anak2 kita main game 2-3 jam sehari guna LED TV cepat rabun tuh.

    Plasma refresh ratenya juga cepat dari LCD atau LED jadi kalau kita tonton action movie atau gerakan cepat tidak terasa delay effect (gambar kabur). Kalau dgn SD juga tiada masalah kabur kerana plasma guna teknologi gas macam CRT dan tahan lebih lama dari LED atau LCD kerana backlight LCD/LED ada lifespan.

    Kalau ada budget lebih beli Plasma full HD.
    Kalau ruang rumah gelap beli LED tapi pastikan jarak menonton tidak terlalu dekat

  72. fred Says:

    salam.
    nak tanya sikit.
    saya nak beli tv lcd (bkn 32″ tapi lebih besar)
    tapi xtau nak beli yg berapa inci sebab jarak tv dengan sofa agak jauh
    lebih dari 6 kaki
    ada yg menawarkan 40″ ada pula yg 42″
    bagaimana pula dengan panasonic?
    saiz apa yang diorang offer di pasaran?
    apa recommended price?
    trimas.

  73. sarina aisha Says:

    Hmmm cantik blog nie… tahniah kepada pengarang web nie.. maaf nak kongsi .. drop shipping malaysia jika minat nak bisness online. Terima kasih

  74. Astronizma Says:

    Hampez tul la astro…ingatkan tv aku rosak lpas potong channel HD.rupenyer astro disable hdmi port. x adil n ada unsur penipian lah astro nih.potong channel dahle,pehal hdmi port pn g block.susahkan aku je cri component cable

  75. G@B@N Says:

    Sekarang ni aku rasa yang paling gempak teknologi ialah LG. Mungkin dengar brand macam tak berapa yakin tapi banyak2kan search kat internet pasal LG. Lagi satu gambar LG lagi cantik compare dgn pesaing. Kebiasaannya contrast ratio LG lebih tinggi berbanding pesaing. LG yang pertama mengeluarkan TV Internet 3D yang boleh dikawal oleh ‘mouse’.

  76. lala Says:

    assalamualaikum
    saya ingin membeli tv led/lcd 15 or 19 inci jer…
    kat mana boleh saya dapatkan? n agak2 bajet berapa ya? dah cuba cari tapi tak jumpa???

  77. rezqu Says:

    Assalamualaikum…
    xtau nk pilih tv led 40″ jenama ape….confius seconfiusnyaaa….mintak pendapat dr kalian semua…hehe…

  78. Din Says:

    Salam bro,

    Sy nak tanya skit.Tpi bkn berkaitan dgn Tv la.Pasal beli hanphone @ brg lain kat SenQ.
    Bro kate xada interest.So maknanya kita mmg bayar tiap bln tu hnya utk harga brg tu je la ek?
    ke mcm mana.Harap bole explain.

  79. broz Says:

    PS43D491 43″ Series 4 Plasma 3DTV
    adalah tv terbaik bagi tahun 2012 dapat 5* pasal semua kelebihan ada kat t.v nie…cuma power mungkin lebih cikit dari t.v led, tapi harga ngan kelebihan t.v nie mmg x leh lawan…pasal .. t.v yg berharga rm1800 nie ada :- scrin nipis mcm led t.v juga…tp tv.led harga dia lebih mahal dari t.v nie.
    3D tv, converter 2d to 3d imaged, dts audio support, support all format video playback,..cth, mkv,rmvb,flv,mp4 dll. 600mhz rate paling tinggi berbanding t.v lain, yg setanding dgn nya cuma 100mhz, best hdtv 2012 choice.

  80. rieyzal Says:

    Sony Bravia LCD 40 in yg aku beli minggu lepas.kualiti gambar HD beyong bagus. tapi SD nya sangat mengecewakan. Sebelum ni pernah pakai LG pLasma 42 in (sedekah kt mak) rasenya lagi bagus SD dan HD nya.

  81. zack Says:

    salam bro, nak tanya kalu kita pakai conveter vga ke hdmi gambar boleb cantik ke bro,cth vga astro dekoder conveter to hdmi led tv,oktq.

  82. G@B@N Says:

    Plasma dah lapuk dah…

    Guna LCD LED la….
    Nipis dan jimat tenaga…
    Skrin pun takde reflect lampu belakang..
    Haba pun kurang..

    Sape nak cari TV, saya suggest usha brand LG.
    Jangan risau.. saya takde share pun dengan LG.
    Tapi nasihat saya, survey dulu. Lepas tu baru tahu kehebatan LG.

  83. G@B@N Says:

    Din, kalau kedai kata 0% installment, harga barang contohnya RM1200, bayar ansuran 12 bulan, sebulan bayar RM100.. Tapi kebanyakan kedai kata takde cas tapi sebenarnya dah dikira dalam harga barang…

    Nak beli barang elektrik murah, survey kat Desa Home Theater.. Tapi kena pandai cari salesman. kalau tidak kena ketuk jugak…

  84. surveyman Says:

    betul2,aku agree ngn gobon,TV jenama LG boleh tahan berbanding jenama lain,tetapi klu ada duit lebih,aku recommnd brand Toshiba atau Sharp,brand selain dari 3 jenis ni kebnyakn ada problem ckit…

  85. jo Says:

    salam…en. nizam nk tye ckit, sy nk beli tv LED tp xtau nk amek sony atau samsung, mana yg bagus ye, sony KDL40EX653 atau samsung UA40ES5600, harap dpt membantu.

  86. nizamyunus Says:

    Masing2 ada kelebihan

  87. jo Says:

    klu utk jgka masa pnjang sony atau samsung?

  88. Izah Says:

    Jo, Saya br je beli model Samsung UA40ES5600 semalam di Seng Heng dgn harga RM2449 (RRP RM2899) siyes puas hati sgt dgn Kualiti gambar Dari Samsung. Mmg smart LED tv. Boleh browse Internet, tq juga buat owner blog, sejam sebelum beli habis khatam baca semua reply ttg topic ni. Saya dah buat pilihan tepat. Tq again

  89. nizamyunus Says:

    Tahniah izah. Semasa mmbuat entri ini niat saya hanya untuk berkongsi apa yg saya perolehi. Dan ada beberapa maklumat dlm entri yg sy tulis ini tepat ketika waktu ditulis sahaja. Bermakna mngkin ada yg dah outdated. Anyway thanks to reader blog yg byk update info mengenai Lcd tv dan juga berkongsi maklumat. Thanks again.

  90. jo Says:

    yeke izah….ni yg x sabaq nk angkat ni, gaji x bpe ari lg ni, ingt nk agkat tv 2 la.

  91. izah Says:

    jo. samsung dia bagi free dongle. Sony kena beli dongle dalam RM199 lagi..stock xder sekarang di Sony Centre. mau kena tunggu lagi.. Ni website Samsung teruja tgk kelebihan yg dia bagi. http://m.samsung.com/my/consumer/television/television/led-tv/UA40ES5600RXXM-features

  92. nizamyunus Says:

    Dongle utk apa?

  93. ecah Says:

    kalau bran toshiba dengan sony mana lagi bagus yer?

  94. jo Says:

    mahal gak dongle dia tu hek….dia x bleh pakai dongle yg biasa 2 ke? tp ari 2 p seng heng dia ckp samsung UA40ES5600 x yah pakai dongle terus bleh wifi mcm lap top.

  95. jack Says:

    lcd tv dgn led tv tu bezanya back light je..lcd panel dia sama je..lcd tv pakai lampu kalimantang ,lcd tv pakai led..sbb tu watt dia rendah..lcd tv pakai inverter,led x de,patut led lagi murah kn?

  96. jack Says:

    lagi satu,nak gambar cantik gunalah bd(blu ray disc),guna hdmi cable,format 1080p(full hd) ,gambar mesti cantik..kat kedai yg display tu biasanya guna ni,sbb tu bila sampai kt rumah gambar tak cantik kerana kita guna dvd biasa atau astro biasa..astro beyond tu pki format 720p hd je..

  97. GaBaN Says:

    Sony dan Samsung hanya gah pada nama jer.. sedangkan banyak teknologinya ketinggalan daripada pesaing. Kalau saya, saya tak suggest beli brand sony dan samsung.. Sony sekarang ni zaman kejatuhan. Barang dia sebelum ni banyak problem.. Dan samsung harganya tak padan dgn specnya. Overprice. Apapun, duit sendiri, pilihan di tangan sendiri, lu pikirlah sendiri.

  98. mek Says:

    arini btol2 skt hati dgn senheng, bleh plak kta xde stock d klntan n kna n tggu lg 1mggu tu pn kalo xde stock kna tukar model lain..kisahnya sy beli tv samsung model ps43e451 plasma di selangor utk deliver kt kg d kelantan..sy dh byr full rm1599 guna debit card b.islam… org senheng ckp nk cpt kna tukar model sony lcd 40′..sy dh konpius..nk tukar model ke x? model ape yg ok kalo nak tukar?any suggestion??huhu…

  99. azman Says:

    Thanks for the info bro…

  100. nizamyunus Says:

    Senheng mmg adakalanya xda stok. Saya beli breadmaker pun kena tunggu dua minggu

  101. iza Says:

    kenapa saya tgk tv jenama sharp lcd 32 inci gmbar buruk je,,,membe bgtau sony n pilips yg gambr cntik

  102. iza Says:

    saudara nizam tau x kalu yg ada viera tu apa maksud dia? ok x yg tu? kalau jenama panasonic ok x?

  103. GaBaN Says:

    Kenapa la beli kat sengheng. Bahal giler woooo.

  104. Azrul Says:

    Minta pendapat dr saudara nizam, sy br beli LED 42″ Brand LG Model LV3500, Harga yg dipaparkan RM,1,999.00 tp kebetolan ada offer 20% so harganya jatuh RM1,599.00…sy x pandai sgt ttg tv led nie..so minta jasa baik saudara nizam bg pendapat ttg TV LED yg sy beli nie..terima kasih :)

  105. saiful Says:

    salam all, samsung Led smart tv UA40D6400 ok x?

  106. mek Says:

    mahal ek gaban?? hmm..dh mtk refund balik duit,sbb mls nk tukar model..nnt kna tggu lg..adk2 kt kg dh bising bola dh nk start…haishh..

  107. azah Says:

    mcm mana nak connect internet dgn panasonic led 42′ eh ? tak fhm la tntg tu

  108. anaz Says:

    napa tv hitachi tiada langsung dikomen disini???x popular ke

  109. ximan Says:

    as’kum semua.. boleh saya katakan untuk setiap brand tv semuanya memang ok, cuma setiap brand ada engine masing-masing. kalau kita perhatikan
    SONY BRAVIA nama engine
    TOSHIBA REGZA
    PANASONIC VIERA
    SAMSUNG DNIE/ mungkin nama engine baru
    LG TRIPLE XD
    SHARP AQUOS

    engine TV ialah pengerak utama untuk mengeluarkan cahaya dan warna yang di keluarkan melalui back light(lampu utama tv).
    persamaan lcd dengan plasma ialah kedua-duanya mengunakan Cold Cathode Fluorescent Lamp.
    perbezaan kedua-duanya pula..
    LCD:mengunakan konsep cecair,tahap dynamic contrast ratio maksima ialah 100,000-1 untuk tahun 2012,mengeluarkan gambar yg terang,terutama sekaliHD.
    baik dari segi 1920*1080(full hd)ataupun 1366*768 standard resolution. mempunyai respond time.
    PLASMA:mengunakan konsep gas,sebab itulah ia lebih berat 20 hingga 25% daripada lcd malah panel nya pula kaca.tetapi tahap dynamic contrast ratio minimum ialah 3,000,000-1 keatas.dari segi gambar plasma tv lebih natural(tidak terlalu terang dan gelap)mempunyai resolution yg sama,tetap boleh menerima siaran digital cuma tidak setepat lcd tv.
    plasma tidak mempunyai respond time ini kerana ia mengunakan gas..

    LED:persamaan led dan lcd ialah kedua-duanya mengunakan konsep cecair.tetapi tahap dynamic contras ratio LED lebih kurang sama dengan plasma tv,iaitu 3,000,000-1 keatas. ini kerana ada perbezaan warna dari sudut ketepatan gambar.
    sudah tentu led tv teknology yg terbaik di malaysia untuk dari segi pelbagai guna,seperti 3D,smart tv dan juga kegunaan biasa. tetapi jika kita jangkau di luar negara seperti di negara-negara europe teknology tv terbaru mereka ialah ORGANIC LED (OLED)yang ketebalan mencecah 2.9mm.
    LED juga ada pelbagai konsep iaitu:
    nano LED
    full LED
    edge LED

    spec: jika saya ingin membeli tv akan saya pastikan panelnya tidak lembut. biasanya jika lembut:
    1)dari segi ketahanan kurang.(hentakan)memang
    boleh dikatakan setiap brand tidak menangung kos
    pembaik pulih panel walaupun masih dalam waranty.
    dan ada sesetengah brand ada insuran untuk risiko
    panel yang pecah.tetapi saya tidak sanggup untuk
    menungu selama 1 atau 2 bulan di rumah untuk tv
    di baik pulih… tak mungkin bagi saya.
    2)mengeluarkan cahaya terlalu terang,menarik warna
    dari segi penjimatan tenaga elektrik kurang
    kepastian.
    3)kebiasaan nya panel lembut hanya cantik apabila
    kita tonton tv dihadapan sahaja bila kita duduk
    di sudut tepi kebanyakanya warna berubah boleh
    juga kita perasan yang warna hitam bertukar jadi
    kelabu.
    DYNAMIC CONTRAST RATIO:
    saya tidak percayakan mana-mana brand menyatakan tv mereka mengunakan mega contrast dan tidak memberi tahu contrast sebenar mereka,ini kerana DYNAMIC CONTRAST RATIO adalah amat penting untuk ada pada setiap tv.ini membolehkan kita membezakan
    antara hitam dan putih.
    sebagai contoh (arnab putih berlari di kawasan bersalji) jika dynamic contrast tv itu rendah,kita tidak akan dapat membezakan yang mana arnab dan salji..
    ciri-ciri tv PILIHAN saya:
    panel IPS tecnology(in panel switching)
    di mana jarak penglihatan dari semua sudut yang sempurna.warna hitam yang baik,mempunyai 4,000,000-1 dynamic contrast ratio keatas,sekurang-kurangnya 100hz keatas sudah cukup baik bagi saya.kadar warna natural.3D atau tidak smart atau tidak belakang cerita…
    t-Q.

  110. ximan Says:

    hitachi masa dulu memang ada nama di audio visual
    tetapi sekarang untuk di malaysia HITACHI termasuk lah JVC.kurang terkenal malah ENGINE nya p[un tidak di ketahui…

  111. ximan Says:

    en azrul..
    untuk LG lv3500 adalah range led ter paling rendah
    daripada LG kerana soft panel.
    saya sarankan ambil brand yang sama tetapi model lv3400 yang datang dengan ips panel,cuma kurang satu HDMI input. spec yg lain lebih kurang sama.

  112. ximan Says:

    nano/full LED:keseluruhan panel dipenuhi lampu LED
    membuatkan ia jauh lebih jimat tenaga elektrik.
    cuma buat masa ini LG brand sahaja berjaya membuat
    nano/full led ternipis di dunia.
    LED pluss:di letakan lampu led di tepi frame tv.
    pluss bermakna terdapat 3 atau 4 lane lampu led
    di tengah panel,untuk backup cahaya diruang tengah
    panel.untuk menjimatkan tenaga elektrik.
    edge LED:di letakan lampu led di tepi frame tv
    sahaja kurang penjimatan tenaga elektrik,
    ini kerana apabila tv ini menayangkan scene yang
    terang lampu LED di sudut tepi frame terpaksa
    mengeluarkan cahaya yang amat kuat untuk sampai di
    tengah panel.penarikan tenaga elektrik berlaku di situ..

  113. ximan Says:

    LED tv:kekuatan cahaya 5 watts untuk setiap satu
    lampu LED TV.
    OLED tv:kekuatan turun ke paras minima iaitu cuma
    30 hingga ke 60 miliwatts untuk setiap satu lampu
    LED. malah pada tahun 2010 dan 2011 oled untuk
    31″ inci di di jual dengan harga mencecah rm100,000. setiap satu..
    memang kita tidak mampu mengejar teknology…

  114. ximan Says:

    OLEDSementara itu, OLED benar-benar teknologi terbaru dengan skrin besar. Flat panel terdiri daripada berjuta-juta LED kecil. “O” dalam OLED bermaksud “organik” yang bermaksud terdapat karbon dalam molekul daripada pancaran (yang menghasilkan cahaya) lapisan panel. Panel OLED skrin besar tidak memerlukan lampu – mereka sendiri menerangi. HDTV OLED boleh menjadi nipis dan ringan daripada LED skinniest LCD, dan mempunyai beberapa kelebihan lain lebih LCD TV, tanpa mengira sama ada LCD dinyalakan oleh LED atau CCFL.

  115. ximan Says:

    quality brand dahulu,memang jauh bezanya
    dari brand yang sama pada sekarang ini,
    jadi saya saran kan lebih baik kita study tentang
    teknology,ketahanan,kebaikan dan keburukan malah apa sahaja.paling penting boleh pakai lama.
    brand dahulu setiap barangan itu datang dari negara asal 1pcs,tetapi untuk brand yang sama sekarang memang tidak 100% datang dari negara asal mereka.
    sudah tentu brand yang masa dahulu mereka lebih cenderung untuk mengeluarkan quality barangan terbaik.. walaupun jangka hayat untuk setiap tv yang lama dulu cuma 60,000jam sahaja.saya tetap percaya jika mereka kata(saya pakai tv sudah 20 tahun.)
    di bezakan dengan brand yang sama sekarang amatlah
    jauh bezanya,walaupun jangka hayat tv untuk setiap
    brand adalah 100,000jam baik plasma,lcd dan led semuanya sama.
    tetapi dari segi pengeluaran bagi saya mereka lebih cenderung untuk mengeluarkan quantiti yang banyak.lebih dari qualiti..
    jika kita lihat di luar negara,mereka mentelaah(study) setiap brand selama dua atau tiga bulan sebelum membuat keputusan untuk pembelian..
    begitu juga saya sekarang ini..
    moga ANDA semua berpuas hati dengan pembelian yang anda buat, hidup HOME ENTERTAINMENT…Chow…

  116. ximan Says:

    ini ada saya sertakan address graph di mana paparan setiap brand ter baik dari segi servis,ketahanan,penjimatan dan banyak lagi..

    http://www.pcworld.com/article/244561/hdtv_reliability_and_satisfaction_lg_is_the_brand_to_beat.html

  117. ximan Says:

    itulah perbandingan market dunia.. jika kita nak bandingkan dengan market malaysia,memang kita tidak akan dapat jawapan yang pasti..

  118. nizamyunus Says:

    Tq untuk penerangan yg berguna.. Mudah-mudahan kawan2 yg lain dapat knowledge baru

  119. ximan Says:

    sesama kengkawan..

  120. ximan Says:

    1080p ialah resolution ter baik bagi penguna bluray player,ps3,laptop atau pun desktop yang ada HDMI out.di mana apabila resolution di naikkan barulah resolution dilihat paras maksima.

    tetapi kena ingat juga walau pun kita ada astro beyond, beyond tidak akan mencapai 1080p dengan maksima. sebenar nya yg tersenarai di decorder beyond ialah 1080i bukan 1080p.
    persamaan 1080i ialah sama dengan 720p iaitu standard resolution.(HD semata mata 1366*768 sudah cukup memadai)
    makna nya 1080p untuk player yang tertera diatas dan bukanlah pada astro beyond.

    di malaysia kita masih baru tentang signal HD,boleh saya katakan baru mendekatkan ibu jari kaki ke laluan digital source.
    amerika syarikat baru tahun lepas fully digital,selepas 12tahun mereka memulakan teknology digital.

  121. aman Says:

    lau sy bajet bawah rm1000,tv brand pe yg plg cun ea?ari tu nmpk 32″ led toshiba 900++.ok ke kengkawan? :)

  122. nizam KK Says:

    bro,,
    tolong jawab kemusykilan saya,dah beli sony led 40″ (full HD1080i)decoder astro pun dah tukar ke beyond. masalahnya,channel sd astro tetap tak cantik banding dgn hd memang terang giler.

    Bila tanya kat installer astro, dia cakap memang macam tu sebab decoder beyong cuma 720p jika nak banding dengan tv saya 1080. dia advise saya cari cable hdmi yang besar dari astro punya..baru sd channel cantik..

    BETUL KER??????

  123. nizam KK Says:

    satu hal lagi, installer astro tu cakap, brand sony memang begitu masalahnya jika dibanding dengan lain2 masalah..tolong respond yer bro..tq

  124. nizam KK Says:

    pembetulan..lain2 jenama seperti samsung,lg,panasonic dan lain2 yang bukan sewaktu dengan sony…:-)

  125. pakcik napie Says:

    giant tengah buat promosi sempena euro.. berkenan tengok 2 biji tv.. samsung led 32′ ngan haier led 32′.. tak tau mana yg lagi cantik gambarnya…. harga samsung rm 1099, haier rm999…… ada cadangan silalah kongsi… tq.

  126. Nor Sazilawani Hamdan Says:

    saya nak tanya mengenai tv TOSHIBA 40 inci LCD harga org kedai tu beri rm1600 sekali dgn pasang antena…ok tak harganya atau terlalu tinggi harganya…
    terima kasih

  127. ximan Says:

    pakcik napie- untuk setiap LED mesti periksa dia punya dynamic contras ratio. yg mana spec rationya tinggi itu lah tv terbaik buat masa nie..

    nizam KK- sebenarnya cable tidak banyak memainkan peranan penting dalam upscaling kualiti gambar.
    kecuali kita beli monster cable itu pun berhasil sebanyak 5 hingga 10peratus sahaja.
    saya boleh kata ketebalan HDMI melambangkan jangka hayat CABLE.. versi hdmi terbaru ialah 1.4A
    semua brand tv pun sama juga result yg encik nizam
    dapat. memang kita tidak boleh menukarkan resolusi
    576p ke 1080p,, itulah jawapannya… semua tv sekarang semuanya digital.. malangnya signal kita masih analog(belum digital).

    Nor Sazilawani Hamdan-cuba periksa spec tv serta juga model tv tersebut dan berapakah dynamic contras tv itu.. supaya kita tidak mudah tertipu.. dengan penjual..RM 1600 tu bagi saya ok.
    tidaklah terlalu mahal untuk range lcd 40-42″ tahun ini..
    tapi ada juga LED model tahun lepas di jual pada masa sekarang dalam range harga 1699.. boleh survey dulu sebelum membuat pembelian.

  128. ximan Says:

    aman- toshiba pun ok jugak.. lihat dulu spec usb dia.. sama ada boleh baca ex hard disk 500gb ke atas atau tidak..

  129. ximan Says:

    sony tv tahun ini ada kelemahan untuk usb mode.
    external hard disk memory besar dia boleh baca, tapi malangnya untuk movie/videos dia cuma boleh mainkan untuk memori 4GB kebawah sahaja.. harap maklum..

  130. nizam KK Says:

    tq.

  131. norman pk Says:

    Secara amnya siaran Astro Byond disiarkan dlm 2 versi, iaitu SD dan HD. Tidak dinafikan saluran dlm versi HD kualiti gambarnya mmg cerah, jelas & tajam. Tetapi ada juga saluran dlm versi SD yg mempunyai kualiti gambarnya hampir setanding. Cuma yg membezakannya ialah input siaran yg diambil oleh Astro utk saluran2 tertentu yg menbezakan kualiti gambarnya. Cuma sy ingin tahu mengapa ini terjadi? Dan dari sumber mana siaran ini diambil, dan bagaimana olahan siaran yg diterima di Astro dibuat?
    Contohnya siaran tv terestial Malaysia di Astro seperti Tv1, Tv2, Tv3, Ntv7, 8tv & Tv9, kualiti gambarnya agak kurang memuaskan. Malah siaran yg sama yg diterima melalui antenna tv biasa (UHF/VHF) rasanya kualiti gambarnya jauh lebih jelas berbanding siaran yg sama melalui Astro. Tetapi siaran saluran Astro RIA, PRIMA, DISNEY CHANNEL dsbnya, walaupun dlm versi SD tetapi kualiti gambarnya jauh lebih baik berbanding siaran terestial tadi. Mengapa agaknya ye? Boleh jelaskan tak?

  132. ximan Says:

    wlcome bro..

  133. ximan Says:

    norman pk- saya rasa susah jugak untk menjawap dengan tepat ini kerana kurang juga kepastian bagi saya untuk analog signal… memang pernah juga saya mengkaji masaalah ini,di sebab kan baru-baru ini saya mencuba mencari signal untuk tv plasma brand LG model terbaru 42PA4500 dan 50PA4500 secara auto dengan mengunakan antena yang ada power point booster berharga rm29.00,.. dan memang saya agak terkejut kerana tv tersebut bukan sahaja mendapat tv1 dan tv2 seperti digital malah dapat siaran PELANGI,iTV,PANGUNG,MUSIC,8,dengan baik.. memang macam tak percaya… dan setelah saya selidiki,tv1 dan tv2 adalah separa digital dan analog… dan spec tv LG tersebut ada tertera perkataan DIGITAL TV, bermakna ia boleh mencari signal separa digital yg ada di negara kita..

    memang kalau kita lihat dan teliti.. untuk siaran analog resolution nya ialah 480p dan 576p. mungkin juga siaran tv1 hinggalah ke tv9 signal tadi di hantar ke astro dan melalui satu lapisan mungkin disebabkan itu signal 480p tersebut menjadi kurang baik..manakala saluran Astro RIA, PRIMA, DISNEY CHANNEL dan sebagainya disiar secara terus menerus dari astro sendiri dan resolution nya 576p mungkin menyebabkan gambarnya lebih baik dari siaran tadi.. itulah tanggapan saya..

  134. Abg Mad62 KT Says:

    As-salam..sy bru beli samsung LCD 40″ inch dan melanggan astro beyond..soalannya kenapa setiap kali sya menukar channel yg bukan HD skrin akan jadi kecil..ada x cara atau setting untuk memastikan gambar berada dalam “fix screen”..tq..

  135. Sandha L Danielle Says:

    abg mad blh setting kekal kt remote astro tu. dulu sy pun mcm tu tp org astro tolong setkn..

  136. Sandha L Danielle Says:

    sy pakai samsung plasma 43 inci. sy hya buka channel one hd je kt tv tu..pic mmg cantik n natural. tp jgn buka trlalu lama sbb org kata kuat mkn karen n cpt panas. jd utk channel lain sy buka tv yg bontot besar tu..24 jam pun x kisah.

  137. ximan Says:

    Abg Mad62 KT-
    sebenarnya soalan nie tak pernah lagi saya tanya pada sesiapa yg arif tentang bagai mana untuk mantain ratio untuk astro beyond.. apa yg saya tahu ialah sd standard defination 480p ialah 4.3 rationya, di mana saiz tv CRT lama kita dulu, manakala HD high defination ke maksimum 1080p ialah 16.9 ataupun wide, untuk semua saiz digital tv sekarang.. biasanya untuk menukarkan saiz semula ada butang di remote astro tersebut, untuk mantain kan,saya kurang pasti..
    apa yg saya tahu apa bila kita mengunakan HDMI,ia mengikut apa yang kita up scale pada decoder astro tersebut jika 1080i, decoder dan juga HDMI akan berusha untuk menaik taraf gambar baik siaran hd mahupun sd.. mungkin kerana itulah bila kita tukar chanel sd kedua dua nya terpaksa meng compress(mengecilkan) gambar tersebut untuk kelihatan cantik.. itu adalah mungkin, saya kurang pasti.. T-Q

  138. nizamyunus Says:

    Tv apa yg bontot besar? First time dengar nih…

  139. ximan Says:

    hahaha.. pulak…kt maner tuh…. maner plk nk carik jawapan…projection lcd lama dulu ader la..

  140. ximan Says:

    Sandha L Danielle- ooo))) tv yang bontot besar tue dipangil CRT TV..
    begini.. kalau kita lihat plasma dulu memang tidak di nafikan dari segi penjimatan tenaga elektrik memang tiada.. ini kerana di belakang tv tersebut ada 6 hingga 8 kipas untuk menstabilkan kepanasan di lampu belakang plasma TV..di mana setiap kali kipas itu berpusing secara mengejut.. berlakulah penarikan tenaga elektrik yg tinggi.memang plasma tv nie ada haba panas di panel nya, tetapi bagi saya lebih elok lah kalau dia panas. point saya kalau panas nya tidak keluar,ia akan menggangu jangka hayat backlite nt. dan setahu saya dalam banyak-banyak plasma sekarang nie, cuma satu brand sahaja yg berjaya menangani masaalah penjimatan tenaga elektrik..ia itu LG plasma tv. KERANA:plasma biasa sekarang ini memang mengunakan gas.. tetapi gas didalam panelnya hanya berada setempat tanpa bergerak.. kelemahan di situ gas akan menjadi panas dengan cepat,senang menimbulkan burnmark dan susah untuk buang burnmark tersebut..

    teknology dari LG plasma tv berlainan: dimana gas nya sentiasa bergerak di semua sudut dalam panel tv, ini membuat kan tv lambat untuk panas,dari segi penjimatan tenaga ia memang terbukti,sukar untuk menimbulkan burn mark dan ada program untuk mencuci burn mark pada tv plasma tersebut..

    BURNMARK:
    burnmark biasa nya berlaku pada plasma tv, biasanya terjadi kerana ada still image(imej tetap)untuk satu jangkamasa tertentu.. contohnya jika kita pasang siaran tv2 akan kita perasan ada lambang tv2 di atas paling kanan,, selepas beberapa jam..kita tukar siaran tv3. akan kita perasan bayang-bayang tv2 tadi tertinggal pada panel… itulah yg di namakan BURNMARK.

  141. Sandha L Danielle Says:

    nizamyunus..tv crt yg biasa lah kn besar blkgnya tu. tv tu popular sebelum kuarnya tv lcd yg nipis tu. kalo x tau tu x tau nk kata apa.

  142. Sandha L Danielle Says:

    thx ximan..nti ximan add facebook sandha ye guna nama sy tu. nti blh share2 psl ni lbh dkt. sy cadang nk beli tv led utk letak kt bilik smbil brbaring boleh tgok drama2 korea kegilaan sy di one hd tu. baru2 ni sy diprkenalkn oleh dealer kedai elektrik tv led hitachi. tp jrg dgr brand ni mgkin zaman mama n papa sy popular kot?

  143. Sandha L Danielle Says:

    sebelum ni ximan mmg sy nk beli LG tp akak dealer tu ckp ramai customer dia x puas hati n feedback dari customer samsung amat menggalakkn. sy pun x tau apa motif akak dealer tu jd sy amiklah samsung plasma yg menurut beliau kalo tonton movie guna astro beyond picture mmg marvelous. trnyata mmg btl tp sy x comparekn dgn LG sbb xde kwn2 sy guna LG plasma kebanyakkn kwn2 n jiran sy smua guna samsung n sharp.

  144. jue Says:

    sy tnye bpe hrga tv sony intrnet tv yg bru 2?

  145. ximan Says:

    tak mengapa.. paling penting pakai jer dulu,, pendek kata semua brand adalah baik kelebihan masing masing.. cuma brand samsung telah menjana ekonomi negara, kilangnya di seremban,sudah tentu banyak sokongan dari semua segi..

    Sandha L Daniell- ambil address nie dan survey graft nyer..
    http://www.pcworld.com/article/244561/hdtv_reliability_and_satisfaction_lg_is_the_brand_to_beat.html

  146. Sandha L Danielle Says:

    Wah thx ximan..samsung hya ranking yg ke 12 dpd 16 brand tv ye. mcm tu LG yg trbaik dari smua segi ye.

  147. ximan Says:

    jue- harga tv sony untuk internet tv untuk 40″ adalah dalam 2699 hingga ke 2999.. mungkin untuk setengah delear mungkin boleh memberi discount…

  148. ximan Says:

    saiz LED mengikut brand:32″,40″,46″,52″ jika ada 55″dan70″.
    sony,samsung,sharp,toshiba,jvc dan juga hitachi mengikut saiz di atas.

    saiz LED mengikut brand:32″,42″47″55″72″
    LG dan panasonic sahaja mengikut saiz di atas

  149. rai Says:

    nak beli tv terbaik dgn bajet murah..berkenan dgn sharp LED TV rm999 je..husband lak nak SONY LCD TV rm999 jugak..sbb husband kata gambar dr LCD TV sony lg clear dan cantik dr SHARP LED TV..huhuhuhu..

  150. ximan Says:

    rai-boleh kata semua brand gambar sharp, tapi kalau kita mainkan digital source.. brand sekarang nie cuma membawa: warna,daya tahanlasak jika ada seperti soft atau hard panel,dynamic contrass tertinggi,.. walaupun haisense dari taiwan dan haier dari china pun sharp juga,, hehe.. semua brand mempunyai resolution yg sama.. sharp dan sony dua-dua pun sama soft panel,, kalau ada kanak-kanak di rumah. saya prefer gantung tv tu di dinding.. panelnya kurang tahan dari hentakan.. sony pun ok juga… kalau di malaysia ni dua-dua brand ni pun strong..

  151. ieka Says:

    salam..abg ximan tumpang tanya ckit, klu budget RM2500 nak beli smart tv (internet)apa jenis yg abg ximan cadangkan hek? klu bleh bg model skali ye..tq

  152. bob Says:

    nak cari led tv yg ada fungsi live record tv

  153. ximan Says:

    ieka- saya rasa mungkin bajet dalam rm2500 susah sikt nk dapat,tapi mungkin juga boleh di bincangkan oleh dealer..
    cuba model nie 42LS5700 LG smart tv dualcore prosessor,banyak appication untuk internet,dan unlimited update… ini model terpaling baru di pasaran sekarang. di europe sangat famous… cuba check spec dia dulu ya..

  154. ximan Says:

    ieka- harganya sebenarnya dalam rm2699

  155. mat Says:

    Salam, blh bagi cadangan tv (led/lcd/plasma) yg sesuai utk ruang 8 kaki bg budget rm 2k?

  156. mat Says:

    Sharp 40″ AQUOS LED LCD TV [LC-40LE530M]

    Yg ni ok x? Atau ada yg lg sesuai?

  157. ieka Says:

    ermm…ari 2 ada tgk model ni samsung UA40ES5600 smart tv harga dlm RM 2200, klu pndapat abg ximan la kan klu budget bwh RM 3000 abg ximan pilih yg mne? tgh buntu ni xtau nak pilih mana yg terbaik n bleh guna utk jgka mse pnjg, tlg ehh…..

  158. ximan Says:

    samsung UA40ES5600 apps dia kurang sikit,update apps dia cuma 3 kali sahaja,panel lembut,penjimatan kurang kerana terlalu banyak menghasilkan cahaya,usb boleh baca 1000gb.kalau nak compair dengan 42LS5700 LG unlimited update lebih banyak apps. lagipun saiz,ketahanan dari segi panel LG lebih tahan lasak,penjimatan tenaga,motion remote boleh guna dan usb input 3 memori 3,000gb. kalau saya memang saya pilih LG. sebab saya dah kaji.
    sebenarnya brand LG ni ok,cuma di malaysia kurang sambutan sebab LG tiada kilang di negara kita.
    lagipun banyak orang takut bila mendengar spekulasi yg kata barang lg mudah rosak, sebenarnya tanggapan mereka salah.

    ieka- clik addres nie chek sendiri graf brand yg paling tahan lama dan pelanggan berpuas hati selepas membeli. di pasaran europe dan barat:

    http://www.pcworld.com/article/244561/hdtv_reliability_and_satisfaction_lg_is_the_brand_to_beat.html

  159. abdulbashir Says:

    tn ximan, kalau saya nak beli lcd/led tv, kalau budget rm1k – rm2k. apa cadangan tn ximan?

  160. G@B@B Says:

    Ximan.. Antara model LG 42LW5700 dengan 42LS5700 mana lagi bagus?

  161. ieka Says:

    thanks abg ximan….jadinya mmg LG42LS5700 lebih berbaloi la yer, cuma jenama 2 je yg kurang glamor kn hehe, nnt sy nak g kedai tanya harga klu ckup budjet ingt nak beli terus, pikir lama2 lg serabut kpala.

  162. ximan Says:

    ok.. sesama.

  163. ximan Says:

    kalau kita nak compair led yang terbaik dengan warna di malaysia sekarang nie.mungkin kebanyakan
    pelangan terfikirkan SHARP,SAMSUNG ATAUPUN SONY.
    tetapi kalau saya pilih tv LED yang mempunyai warna menarik ialah PHILIPS, kalau dapat compair side by side untuk semua brand nie, anda mesti kagum dengan warna yang tv philips miliki..

  164. aryz Says:

    salam 1 malaysia.. nk tnye.
    ak nk bli tv yang size nye 32 inci untuk main game xbox. so.. better tv jenis ape n spec yg perlu ade..

    harap membantu :)

  165. ximan Says:

    aryz- setiap brand memang ada game mode untk permainan game,cuma dari segi gambar terang atau pun natural. tetapi dari segi gambar terpulang pada player kita,sama ada guna hdmi out atau pun tidak..
    kalau biasa sony, panasonic,atau pun LG..

  166. nizamyunus Says:

    Saya guna toshiba power tv led 19″ je utk main ps3, nmpak hidup game Fifa12.. Tv tu ada promosi kt tesco masa tu.. Below rm400..

  167. shirfa Says:

    Saya nak beli tv lcd 42 inch. Saya nak yg murah n berbaloi. Ada cadangan? Murah maksud saya berpadanan dgn spec/kualiti tv tsebut.

  168. ximan Says:

    ok jugak tue, lagipun untuk main game jer.. harga pun baik..

  169. ximan Says:

    abdulbashir- untuk LED ada samsung 40″ dalam rm1999 cuma tebal sikit,soft panel. LG 42″ dalam rm1949 nipis cuma soft panel juga,sebab ia range terpaling rendah daripada LG. sony 40″ rm2099 soft panel juga.
    antara tiga brand buat masa nie dalam harga terbaik mungkin boleh di runding, cuma dynamic contrass untk setiap brand saya tak pasti, kalau boleh check dulu, yg terbaik dynamic contrass tertingi.paling penting 3,000,000-1 keatas, dn jgn percaya pada mega contrass.

  170. ximan Says:

    G@B@B- sebenarnya lw5700 boleh menang dalam motion flow iaitu 100hz 24fps,3D dan smart tv,ls5700 ialah 60hz 24fps dan 400mci (motion clear index) smart tv sahaja.ls5700 untuk smart tv running dengan dual core prossesor untuk internet lebih baik dari segi interface,tapi tidak untuk lw5700 kerana ia cuma single core sahaja. pilihan di tangan anda….

  171. ximan Says:

    G@B@B-ls5700 tiada 3D, hanya internet..tv.

  172. ximan Says:

    mat- sharp tv ok jugak, cuma bila kita download movie kt internet dengan memori besar barulah gambar cantik macam bluray dvd, malang sikit cuma sharp tv tak boleh main kan movie bersaiz 10gb keatas untuk usb.. kalau skadar enjoy mcm biasa ok jer.

  173. ximan Says:

    bob- live record tv untuk 4 tahun yg lepas ada masuk malaysia market,LG brand. cuma sekarang mungkin ada akan datang, saya pun sedang kaji untuk brand-brand model baru mungkin ada, tunggu jawapan saya dalam dua minggu ya.. saya kaji dulu..

  174. bob Says:

    ok saya tunggu …saya ada tgk model LG 42LM6200 ke atas..kat remote fungsi record live..harap ximan cuba model ni

  175. shima Says:

    saya nak beli tv tapi tak tahu samada nak beli LGLS5700 atau LGLM6200, ke ada lagi yang lain yang lebih berbaloi, tolong kongsi2 kan untuk kebaikan semua, tq

  176. ximan Says:

    shirfa-untuk lcd bersaiz 42 inch cuma ada panasonic dan LG sahaja. brand lain semuanya bersaiz 40inch.
    untuk tahun ini LG dan panasonic ada sedikit perbezaan dari tahun lepas.
    kalau nak compair dynamic contrass ratio sama iaitu 100,000-1. masing masing full HD, untuk usb LG-boleh mainkan movie,mp3,wma dan juga gambar. memori seberat 3tera bait support,panel keras.
    panasonic-cuma boleh memainkan mp3,wma dan gambar sahaja melalui usb.down grade dari tahun lepas menjadi kan panelnya lembut. harga lebih kurang sama dalam rm 1599-mungkin boleh dirunding..

  177. sharri Says:

    ximan-ape pendapat awk tentang model samsung smart tv led+3d UA46D6600WR?

  178. Zade Says:

    Saya nak tanya pendapat sume, berbaloi tak kalu saya beli LG 50″ PLASMA TV 50PA4500. Ada sesapa yang gunakan model ni. Saya lebih kepada astro dan menonton DVD je. Tolong ye tuan2 dan puan bagi feedback.

    Terima Kasih

  179. shima Says:

    ximan- so nak tanya antara LGLS5700 dan LGLM6200 mana lebih menarik? kalau u la kan ada budjet bawah RM3000 apa led tv yang u beli,kita orang pompuan ni mana nak tau semua benda ni, harap dapat membantu..tq

  180. ximan Says:

    shima- LS5700 cuma smart tv sahaja mci 400-
    LM6200 smart dan 3D tv sekali. kalau u rasa 3D tidak penting lebih baik ambil LS5700 pun dah cukup baik..dalam LS5700:rm2699 LM6200:rm3399 mungkin boleh dirunding..

  181. ahmad Says:

    ximan-saya cuma nak tahu mcm mana nak kenal tv yang soft panel? saya cadang nak beli tv LED LG 42′..

  182. ximan Says:

    ahmad- kalau kita tekan kan jari kita pada panel tv, kita akan perasaan ada bekas pada nanel itu. memang lembut bolrh cuba pada semua brand. LG tv ada yg soft panel ia itu model 42LS4600 ia adalah model untuk range yg ter paling rendah dari pada LG sendiri. tetapi saiz nya tetap 42inch kalau nak banding brand lain 40inch sahaja.
    brand bersaiz 40inch dan soft panel ialah:toshiba,samsung,sony,jvc,sharp dan hitachi.
    tetapi tk semestinya brand semua nie tidak baik,cuma dari segi ketahanan nya sahaja kurang baik.

  183. ximan Says:

    sharri- UA46D6600WR samsung adalah ok.boleh dikatakan dari segi 3D tv ada sikit kelemahan dari segi viewing angle dan signal transmiters.
    3D:maximum 8orang tidak boleh lebih dari itu. signal transmeters contoh seperti blutooth ataupun infra red dekat dengan otak kita apa bila kita memakai cermin mata 3D. setiap satu specs di jual dengan harga rm399.internal wiring, jangan jatuhkan specs kerana ia mudah rosak,
    internet: mungkin ada sikit issue dengan
    connection,di mana line terputus walaupun kita
    punya line internet stabil.. mungkin boleh selesai..

  184. ximan Says:

    Zade-mungkin itu pilihan terbaik yg awak buat,sila rujuk no133: June 20th, 2012 at 11:49 pm kerana ada
    kelebihan tentang model PA4500 ada saya nyatakan di sana..

  185. shima Says:

    ximan- sy bleh dapat LGLM6200 RM2699 ada promosi ari 2, tp kalau cadangan u la kan kalau budjet bawah RM3000 ok ke brand ni.

  186. ximan Says:

    sangat-sangat ok.. hard panel,boleh baca external hdd 3000gb keatas..

  187. shima Says:

    ximan-brand lg yg ni bleh guna keybord x guna internet?

  188. r Says:

    ximan – adakah anda pasti dengan jawapan anda tentang LM6200, sebab tak silap saya siri LM yang terbaik ialah 55LM6200 betul ke tu ximan ? ce cerite sikit.. and kalau boleh cerite la sekali pasal dual play function yang TV nie ada alangkah indahnya pulak kalau dapat ditambahkan dengan function recording yang ada pada model ni ( time HDD ), cuma dari beli LM6200 apa kata beli LM6700, spec dah tentu lagi bagus, MCI pun tinggi, design pun superb. (pasal harga kite xpayah la cerita).

    TQ.

    gaban

  189. Luna Says:

    Hi all,
    Tv LED / LCD ni mmg kena ada astro ke?
    Klu takde astro pki antena yg mcm helikopter kat atas bumbung umah tu still bole dpt channel ke?
    Ingat nk beli LED tv 32″ letak kat umah mak kat kg.

  190. ximan Says:

    shima- kebiasaan nya banyak-banyak smart tv,mereka mengunakan droid phone untk dijadikan keyboard.. begitu juga LG model. tapi LG ada option untuk magic motion remote, pointer semacam mouse, untuk mengeja sesuatu..

  191. ximan Says:

    Luna- tak perlu astro pun takper,cuma kualiti gambar lain ler sikit,tak sama mcm yg kita tengok kt kedai tu,, tetap boleh tengok basic chanel.

  192. ximan Says:

    r- dah tentu lah lm6700 adalah antara terbaik.. memang ada LM6200,LM6700,LM7600,LM8500 DAN LM9600. MODEL YANG TIADA FRAME.. DUAL play adalah ciri-ciri permainan untk dua orang,tanpa berkongsi panel untuk di bahagi dua.. bila kita mengunakan dual play function,kita boleh bermain pemainan untuk dua orang dengan skrin penuh untk satu tv..

  193. bob Says:

    ape pendapat ximan model philips 32PFL4007H/12 smart tv…ada fungsi records ..arga pun boleh tahan..

  194. ximan Says:

    bob-32PFL4007H philips adalah tv terkaya dengan warna di dunia,walaupun soft panel dynamic contrass dia 5,000,000-1. untuk smart apps dia masih belum boleh menandingi LG smart tv. tapi kalau bob tidak pentingkan fungsi smart tv dan viewing angle, model ini pun terbaik. warna pun terbaik kalau nak compair dengan samsung dan sharp.

  195. mibius Says:

    bro…mintak cadangan yg mana lagi bagus panasonic VIERA TH-L42ET5K dgn LG 42lm6200.. pastu brapa refresh rate kedua2 model nih samada 120hz atau 60hz..klau nengok channel sd beyond ada blur x…akhir sekali viera boleh support usb/hdd movie mkv x..dari segi warna camner lak…tq

  196. ezad Says:

    salam…
    ximan-bro nak tnye sikit sya agak compius nk bli tv lcd or led? brand samsung n lg?
    baru2 ni saya de survey harga tv utk lcd samsung 40″ rm13++ leh baca mp3 n pic jer.lg led 42″ 16++ leh baca mp3 n pic.lg lcd 42″ movie, pic n mp3 rm1699.so sye prefer yg leh play movie tp comfius lcd or led dgn budjet below 1600.jarak dri sofa ke tv agak dkt bpe inci tv yg sesuai?plz any suggstion? tq

  197. ximan Says:

    mibius- boleh saya katakan teknology pertama 3D tanpa batteri di dunia ialah LG. kalau nak kompair dengan dua brand ini. sudah tentu LG menang dengan
    :<dual player model ini tiada pada panasonic,400 motion clear index.panasonic pula 300 backilte scaning.,boleh support 3terabait ex hdd, panasonoc 500gb,LG boleh terima dolby digital,dts 5.1 dan ac3 sound dari usb mode.panasonic cuma 2chanel sahaja.dualcore untk LG,single core utk panasonic.
    9 specs 3D untuk LG. 4specs 3D untuk panasonic. apapun teknology yang panasonic ambil adalah dari LG. persamaan 60hz 24fp sesaat.

  198. ximan Says:

    ezad-kalau awak letakan LG lcd yg tahun ni punya sebelah samsung led tu. awak akan perasaan perbezaannya. led tu cuma teknology baru jer, kalau awak tak kisah..LG ips hard panel.samsung pula soft panel.. tapi dari segi jangka hayat sama je 100,000jam. 40″42″ memang jarak rekomended..

  199. mibius Says:

    bro ximan..tentang trumotion 120hz utk 42lm6200,apa yg sy baca kat blog lain masalah tiada trumotion (LG TRUMOTION MISSING – Specific to 42LM, 47LM & 55LM series (excludes LM7600 and newer)sperti nak adjust on n off atau nak custom setting trumotion…adakah masalah ini kena update firmware latest version atau memang dah disetkan auto…apa yg saya faham trumotion kena on apabila menonton bola atau movie yg gambar berkelajuan tinggi….tq

  200. jeng Says:

    mmg sgt benefit di sini!tq semua..dapat satu idea yg mane sesuai..

  201. ximan Says:

    mibius- saya baru jer dapat pastikan yg panasonic VIERA TH-L42ET5K ialah ada tru motion 24fps 100hz. yg LG LM6200 dan LM6700 ialah 60hz 24fps di mana model ini ialah range 3Dsmart tv terpaling untuk brand LG.
    cuma ia menaikan motion clear index ke 400 apabila kita memainkan sesetengah movie yg ada kelajuan tingi, untuk mengurangkan noise dan flikering.
    atas daripada itu semuanya ada tru motion.. maaf tersalah informasi..

  202. mibius Says:

    No prob bro…kita sama2 berkongsi info…dr info yg sy dpt spec tetap pada LG42lm6200 3D(passive) berbaloi dgn harga Rm3200 berbanding brand lain yg setaraf dengan nyer….tq bro

  203. ximan Says:

    ok..

  204. hizam Says:

    Salam bro ximan..
    Nak minta cadangan tv led/lcd 42inch yg sesuai utk tgok siaran hd/sd dgn kuality yg baik. xmo nmpk gmbq kotak2 bila tgok siaran bkn hd. Xperlu smart tv @ 3d. Kalau blh bgtau model n range harga. Tq bro….

  205. ezadkd Says:

    just nk tanya pendapat nizamyunus atau ximan, mana pilihan paling berbaloi antara semua ni

    1)Philips LCD 42” FULL HD TV 3000 Series (42PFL3605) RM1599

    2)SONY 40″ FULL HD LCD TV (40BX420) RM 1,699

    3)LG 42” LCD Full HD TV (42LK410) RM 1,599

    4)LG 42” LED LCD Full HD TV RM 1,699

    5)Samsung 40″ FULL HD TV LCD LA40D503 RM 1,399

    6)Samsung 40″ FULL HD TV LCD LA40D550 RM 1,699

  206. ezadkd Says:

    atau

    7) VIERA® 42″ Class U5 Series LCD HDTV TC-L42U5 RM1500

  207. ezadkd Says:

    8)LG 42″ LCD FULL HD TV 42CS460 RM 1,529

    9) Sharp 40” Full HD LCD LC40M500M/BK RM 1,359

    10) LG 42″ LCD FULL HD TV 42CS460 RM 1,529

    11) SONY 40″ FULL HD LCD TV KLV40BX450A RM 1,499

    semua harga lebih kurang tp sy xtau mana yg plg baik.harap nizamyunus atau ximan dpt membantu sy.tq!

  208. mibius Says:

    bro ximan…sy mahu survey plasma tv 42″-43″ 3D boleh bg cadangan…seperti Lg42pw450/VIERA TH-P42GT50K/samsung PS43E491 atau ada brand lain yg spec lagi bagus…tentang resolution 1024×768 boleh play blue ray 1080p x….save energy brapa watt….hdmi n usb support….display silau x…plasma mmg xkuar 3D passive ker…tq

  209. ica Says:

    sy nak tanya brand LG 42LW4500 dan 42LW5700 apa perbezaannya..mana lg ok dan berapa harga di pasaran sekarang..FYI sy x berape gune internet sgt..tambah2 kat tv..please help me..

  210. ximan Says:

    hizam- saya boleh katakan semua brand LED dan LCD memang sesuai untuk siaran digital, tetapi untuk analog signal memang susah,pendek kata memang tak ada peluang untuk kita adjust lagi gambar nya. masing-masing brand memang ada mpeg noise redution di mana pabila kita mengaktifkan nya. bertujuan mengurangkan bintik-bintik pada saluran yg bukan digital kepada tv digital kita. yg bukan digital crt tv lama yg kotak dulu tu ratio dia 4.3. yg digital plasma,lcd dan LED sekarang ni ratio dia 16.9.
    jawapan dia ratio 16.9 memang tak boleh serasi dengan ratio 4.3,jadi sebab itulah 16.9 terpaksa tarik gambar 4.3 setiap sudut untuk jadikan 16.9.
    itulah sebab kenapa gambar yg bukan HD akan blur sedikit,dan timbul noise. tidaklah sampai tidak boleh tengok.. masih boleh dan baik juga dari sudut tertentu..
    kalau tanya saya mana brand paling tahan lama.. boleh saya katakan semua brand sekarang nie jangka hayat nya 100,000jam. plasma adalah rekomended saya kalau kita nak enjoy HD dan bukan HD. cuma gambar plasma memang natural tak terlalu terang dan gelap.. panasonic:rm1699.samsung:rm1699.LG:rm1499..
    ketiga tiga brand nie memang bagus.. cuma dari segi spec masing masing,akan tetapi LG punya spec ada sedikit kelebihan,. dari segi burn mark washer
    ada saya kongsikan dengan rakan kita di nombor 133 cuba awak rujuk di sana.. sangat menarik..

  211. ximan Says:

    ezadkd-
    Philips LCD 42” FULL HD TV 3000 Series (42PFL3605) rm1599.
    Samsung 40? FULL HD TV LCD LA40D503 RM 1,399.
    LG 42” LCD Full HD TV (42LK410) RM 1,599
    SONY 40? FULL HD LCD TV KLV40BX450A RM 1,499
    Sharp 40” Full HD LCD LC40M500M/BK RM 1,359
    untuk semua model di atas ni adalah model TV tahun lepas. contras ratio LG 100,000-1. brand lain semua 80,000-1 kebawah.. malang nya semua brand tidak boleh mainkan banyak movie format..

    ezadkd-
    VIERA® 42? Class U5 Series LCD HDTV TC-L42U5 RM1500:(boleh guna usb 500gb dalam satu masa)
    LG 42? LCD FULL HD TV 42CS460 RM 1,529:(boleh guna usb 3000gb dalam satu masa)
    SONY 40? FULL HD LCD TV (40BX420) RM 1,699:(boleh guna 500gb dalam satu masa, memori movie tidak boleh lebih dari 4gb)
    Samsung 40? FULL HD TV LCD LA40D550 RM 1,699:(boleh guna usb 1000gb dalam satu masa) yg nie memang inprove models boleh mainkan movie..untuk usb mode. selain dari sony semua brand boleh mainkan movie dari usb walaupun saiz movie tu lebih dari15gb..

  212. ximan Says:

    mibius-
    model LG PW450 adalah model tahun lepas, memang plasma tv tak keluarkan passive teknology.. tapi model nie sahaja yg boleh tengok 3D sambil baring(perfect viewing angle. kalau nak bandingkan peda samsung dan panasonic.semua brand ini boleh mainkan movie format HD. untuk tahun ini dan tahun lepas kebanyakkan plasma tv yg tak full hd cuma LG sahaja yg boleh keluarkan gambar,apa bila kita upscaling kan bluray player ke 1080p.samsung dan panasonic cuma 720p sahaja.
    cuba awak check model LG PM4710 bagi saya plasma tahun ini yg terbaik dengan motion sempurna(superb plasma) malang nya cuma 50inchi sahaja yg ada.. harga mungkin dalam rm2999.

  213. ximan Says:

    ica- kalau tidak guna internet LW4500 pun dah ok.. perbezaan dengan LW5700 cuma internet sahaja..
    motion,usb mode,resolution,dynamic contrass dan lain-lain semuanya sama..

  214. ximan Says:

    bob-
    saya masih lagi tengah kaji selidik LM model kita tentang recording function, masih belum dapat jawapan yg pasti, bagi saya sikit hari lagi ya…

  215. ica Says:

    tq bro kerana membantu..~

  216. ezadkd Says:

    tq bro ximan kerana membantu.tp dr reseacrh sy.sy rsa berminat kt plasma tv la pulak. kalau bajet sy rm2000 ke bawah plasma tv ape yg paling bagus skrg?

    mostly sy akan guna untuk ps3 gaming,blu ray and brcdg gne sbg pc monitor.

  217. mibius Says:

    tqvm..bro ximan nnt sy check spec plasma 42″3D yg lain klau ada ..sbb lebar hall umah 10kaki jerk.. klau 50″ mau sy duk kat luar umah ngk tv… :)

  218. ximan Says:

    ica-ezadkd-mibius:WELCOME..

  219. ezadkd Says:

    bro ximan model Panasonic TC-P50GT30 ok ke?

  220. hizam Says:

    Trima kasih bro ximan… Mmg bnyk membantu

  221. ximan Says:

    ezadkd- Panasonic TC-P50GT30 menang pada fullhd sematamata.. dan kadang-kadang konsep hitam dia tidak sekata, boleh jadi seperti kelabu,,specs 3d limited view,tak boleh baring.dari segi movement memang ok.- masih belum boleh lawan LG50PM4710 walaupun model nie tidak full hd.. memang ia tetap boleh tanding mana-mana standard spec plasma full hd yg lain… terutama sekali boleh layan 3D sambil baring…

  222. ezadkd Says:

    bro ximan.kalau plasma tv yg plg bagus dlm bajet rm2200 ke bawah apa dia pilhan yg ad?

  223. ximan Says:

    ezadkd- kalau unruk basic model tahun ini memang susah nak dapat harga paling murah pun dalam rm2599, untuk tahun lepas mungkin boleh.
    range pun lebih kurang sama untuk setiap brand..

  224. ezadkd Says:

    jd recommendation bro ximan ape? sy punya bajet dlm rm2000 je.dlm rm2000, tv plasma ape yg plg bagus sy boleh dpt?

  225. ximan Says:

    kalau dalam 42″ sama ada panasonic atau pun LG tengok dalam dua model nie.. dua-dua pun hard glass panel cuma panasonic tiada burn mark washer macam LG. masing masing ada game mode.samsung saya tak galakkan.. tengok pada kemampuan awak.. mana awak rasa harga dia ok.. sambar jer… kalau yg 50″ mungkin boleh runding boleh dapat dalam 2300.. cuba runding dulu.. boleh saya katakan dua brand nie menguasai market europe buat masa nie.. BOLEH DI PERCAYAI..

  226. ximan Says:

    ezadkd- LAGI SATU..kalau pengunaan PC lebih baik ambil brand LG. ini kerana boleh buang burn mark (bayang still image pada tv kita) REFER topic saya di no 140.

  227. Gaban Says:

    Ximan : Berkenaan beza LG42LW5700 dengan LG42LW4500. LG42LW4500 tak ada motion mouse. Saya rasa saudara tersilap bagi fakta.

  228. mibius Says:

    salam bro…ximan
    konpius ler topic no 180 LS5700 cuma smart tv sahaja mci 400.. apa yg pasti ls5700 mci 100 jerk kat spec LG malaysia… 1 agi topic no 186 shima bleh dapat LGLM6200 RM2699 ada promosi ari 2… sy pergi kedai LG survey harga paling rendah leh bg pon 42lm6200 rm3150…ada gak sy try tanyer model lw4500 n lw5700 owner kedai bgitau model tuh dah x jual dah sbb model lama…betul ker. ada area lain leh dpt ker model lw nihh sbb sy x tau latest price model lw n kedai mana yg masih ada stok..tq

  229. ximan Says:

    Gaban-memang lw4500 tidak mengunakan magic motion kerana tiada internet utk model itu.. lw5700 memang dtg sekali..

  230. ximan Says:

    mibius-dalam topic ls5700 tu memang saya tersilap untuk info mci model tersebut..sebenarnya memang mci100.. sorry.
    HaaAAA.. shima sangat-sangat bernasib baik sebenarnya kalau dia dpt beli 42LM6200 kerana dgn harga tu teramat murah yg saya pernah dengar saya pun dh cuba tanya mana2 kedai kalau dpt murah macam shima beli… malangnya memang tak dapat, lebih kurang macam awak dpt…
    lw4500 dan lw5700 tidak lah terlalu lama tarikh pengeluaran di malaysia ialah pada 07/06/2011. tidaklah lama sangat cuma selepas LG keluarkan model baru mereka buat jualan penghabisan di seluruh malaysia. dan kelmarin saya periksa di kawasan one utama-kota damansara. masih ada baki harveynorman ikana model lw5700 rm2799 .display unit pun ada courts kota damansara..

  231. shima Says:

    ximan- model 42LGLM6200 RM2799 di jln reko ari 2 sy bgtau RM2699 tersalah la hehe, tp sy xtau la model ni bleh ke guna keybord utk berinternet, sbb model samsung bleh guna keybord tau.

  232. mibius Says:

    no prob bro ximan…
    antara pilihan bro 42lm6200 vs 42lw5700 sbb spec lw5700 sy dpt x brapa detail kat
    (http://www.lg.com/ae/home-entertainment/lcd-tv-led-tv-plasma-tv/LG-led-tv-42LW5700.jsp)
    bab intenet(smart) letak tepi dulu….
    fokus pada brightness,warna,mci,hz 24fps n 3D….
    Tentang ls5700 mci100..adakah movie highspeed akan menjadi blur atau mci100 nih standard range….tq

  233. ximan Says:

    mibius-

    LM6200: 60hz 24fps,6,000,000-1 dynamic contras ratio,MCI400,dual core prosesor. memang model ini tidak dapat tanding model..
    LW5700: 100hz 24fps tru motion,8,000,000-1 dynamic contras ratio,MCI600,single core prosesor. sebenarnya tandingan untuk model LW5700 untuk tahun ini ialah LM7600.

    untuk LS5700:60hz 24fps tiada tru motion cuma mci100 untuk mengurangkan blur ataupun bintik kurang fliker apabila pergerakan laju.memang sangat standard.

  234. ximan Says:

    mibius- LM6200 edge LED
    LW5700 LED plus

  235. ximan Says:

    mibius- refer topic saya di no 112.

  236. mibius Says:

    tq bro…ximan
    memang menarik lw5700 ngan spec led plus,mci600,100hz 24fps trumotion,8000000-1 contras ratio n price 2.8k… :D

  237. Gaban Says:

    Ximan: MOdel 42LW5700 support hard disk maximum berapa GB ek? 1TB support tak?

  238. ximan Says:

    Gaban- 3tera bait. 1tb comfrim…

  239. ramadhan Says:

    salam…..kawan2 nak tye mana lebih berbaloi antara lg42lw5700 vs lg42lm6200, apa beza keduanya, klu ada info n pengalaman kongsikanlah utk kbaikan bersama.

  240. sharul Says:

    mibius- kat mne nak dpt kn lg42lw5700, puas tanya kedai dia ckp xda lg stock lama.

  241. sharul Says:

    salam….kawan2 nak tanya antara lg42lm6200 & lg42lw5700 mana lagi berbaloi sebenarnya? da nk beli tv ari 2, tp tgk komen ni confuse lak, ca bantu ckit.

  242. ximan Says:

    selamat berpuasa kepada semua yg beragama islam… SELAMAT BERIBADAH… tapi bukan untuk bulan ramadhan jer erk…..HARI-HARI…

  243. mibius Says:

    bro ximan slamat berpuasa n terawih… :D
    smalam member info LG42lw6500 rm3100 free spek n dongle wifi…menarik gak spec nih tp stok ada 1-2 jerk ntah dah jual blum dia akan info balik…boleh bg komen sket pro n con… :D tq

  244. ximan Says:

    mibius-model nie lagi baik dari Lw5700 cepat-cepat ler sambar…..
    200hz perfect tru motion
    MCI850
    Dynamic Contrast Ratio 9,000,000:1
    Edge-lit local dimming LED backlight
    Passive 3D compatible
    4 pairs of 3D glasses included
    Magic motion remote
    Smart TV with NetCast and Web browser…TERBAIK…… ada bajet ON cpt..

  245. mibius Says:

    yupp…bro ximan
    bajet dah ada…nungu dia call jerk.. :D

  246. kelabu Says:

    salam ramadhan…..kwn2 semua tlg sy buat keputusan tgh kelabu mata xtau samada nk ambil model LG42lm6200, LG42lw5700 atau LG42lw6500, smg mndapat manfaat bersama.

  247. ezadkd Says:

    bro ximan, antara model LG 42PA4500 dan LG 42PW450 mana lg berbaloi dan ok? sbb yang LG 42PW450 ad 3D.tp harga xla berbeza sgt.

  248. ximan Says:

    ezadkd- kalau ambik yg pw450 pun berbaloi juga… walaupun model tu tahun lepas yg punya..

  249. amin Says:

    bro,,leh tak commment pasal philips 3d smart tv??
    rase2 ok tak kalu bli ni??
    tadi dah tgk dia punya gambar,,ok gak r,,tapi tak tau lak brand ni power ke tak,,,

  250. mibius Says:

    Bro kelabu…
    kat area mana bro dpt stok LG LW5700,6500…. :D
    bagi ler price skali…sy pon duk survey gak…klau harga berpatutuan leh angkat…tq :D

  251. kelabu Says:

    mibus-area jln reko bangi, harga sy tak pasti, tp tlg la bg pilihan antara LG 42lm6200, 42lw5700 atau 42lw6500 mana yg lg berbaloi??

  252. ahmad ibai Says:

    salam, untuk sekarang ni antara LCD 32′ dan LED 32′ jenama apa yg terbaik, latest technology. sekadar guna astro biase bukan beyong. tolong beri tunjuk ajar. tq

  253. mibius Says:

    bro kelabu…
    1st kena check price brapa/warranty
    2nd spec..led/smart/3D
    lm6200 model baru 2012/60hz 24fps/mci400/dual player 1 tv utk main game tp kena beli spek/triple xd engine/dual core prosesor/6,000,000-1 dynamic contras ratio/Resolution Upscaler(mmg menarik) /skype/3usb

    lw5700 model 2011(LG dah xkuarkan agi model nih)/100hz 24fps tru motion/MCI600/xd engine/led plus/8,000,000-1 dynamic contras ratio/single core prosesor/2usb

    lw6500 model 2011(LG dah xkuarkan agi model nih)/200hz 24fps trumotion/mci850/xd engine/led plus/9,000,000-1/local dimming LED backlight/single core prosesor/2usb

    sy nyer komen laa….klau ngk astro SD/beyond HD.. 3series nih lebih kurang jerk sama…klau blueray movie atau sport high speed cam..dah tentu no1-lw6500 xbyk beza ngan no2-lw5700 n no3-lm6200 pon dah kira terbaik drpd led yg lain yg harga rm2500 kebawah..klau smarttv intenet no1 lm6200 kelebihan dual core n triple xd engine…lw ada 2usb rerasa cam xcukup jerk :D apapun 3model nih ada kelebihan tersendiri n harga pon berbeza….pilihan terletak ditangan anda…
    sy pon tercari2 gak model lw kat branch LG nih nak nengok display tp xder stok…apatah agi nak beli hampa tul.. :(
    klau ada salah info tlg adjust :D tqvm

  254. Nana Says:

    tolong skit..

    nak cari TV LED40 range harga RM2k below…rase berminat ngan toshiba n Sharp..apa model yg okey?..

  255. mibius Says:

    bro ximan…
    series LW unsupported audio DTS/xder audio out port…leh explain sket :D pas2 LG web browser does not support Flash 10 or HTML 5 therefore, access to certain web content may be limited or unavailable…bab nih kena update kot… tq

  256. ximan Says:

    saya out station, akan saya reply ASAP. tq..

  257. mibius Says:

    orait…bro ximan

  258. kelabu Says:

    mibus-tq bro atas pnerangan di atas, sy ingat nk angkat yg lm6200 sbb yg lw5700/6500 stok susah dia kne cri old stock, sy dpt harga 42lm6200 RM2799 klu beli skali dongle kne tambah RM50 lg, tp model ni x siap Magic Motion Remote klu nk kne tmbah RM 200.

  259. mibius Says:

    bro kelabu..
    harga lm6200 dah kira ok ler leh dpt rm2799 kat tempat sy rm3150 x termasuk magic remote n dongle agi tu…tp ada member kata lain kedai leh dpt free dongle n 4 spek tapi price rm3100 x termasuk magic remote :(
    42lm6220 dah kira setaraf ngan samsung series 6 UA40ES6220R..tapi sy lebih minat spek passive dr active sbb 1 kuarga leh ngok 3D :D n support 3terabait ex hdd/boleh terima dolby digital/dts 5.1 dan ac3 sound dari usb mode/dualcore prossesor/9 specs 3D n update unlimited berbanding samsung 3 kali jerk update seperti mana bro ximan bgitau…mmg berbaloi dgn harga….

  260. ximan Says:

    mibius-model LW memang tak boleh support DTS, dan sebab utama LG keluarkan model nie untk tahun lepas kurang penerimaan untuk 5.1 suround sound. penyelesaian: boleh convert movie sound ke ac3 ataupun dolby digital 5.1 dan juga multi chanel.
    audio out: dulu banyak-banyak tv mengunakan stereo 2chanel iaitu composit merah dan putih.
    sebab itu tv sekarang cuma mengunakan optical audio out. clearity sound lebih baik dan boleh support dolby digital ataupun multi chanel 5.1 hingga ke 9.2 suround sound untuk lebih digital.
    smart tvs: semua brand smart tv memang tidak boleh install flash player. jika bole la contoh nya smart tv apps tk akan ada, seperti:APPS youtube,aljazerra,bbcnews live, worlds espn sports
    dan banyak lagi yg berkenaan dengan videos. sebab itu LG tv mengeluarkan update sebanyak mungkin untuk memberi pilihan yg banyak untk penguna. kalau kita nk compair dengan brand samsung yg update apps cuma tiga kali selama jangka hayat tv tersebut… jadi sebab itulah kita tidak boleh melihat video di web browser.

  261. ximan Says:

    amin- philips 3D smart tv ada yg ok. tetapi untuk philips yg baru saya rekomentkan yg pakai passif teknology seperti LG brand. untuk belajar fungsi internet nya ada sedikit kesulitan(kurang frendly used). apps pun kurang.. tapi untuk warna terbaek… samsun dan sharp out tk leh lawan…

  262. ximan Says:

    ahmad ibai- untuk astro biasa sebenarnya mana-mana brand LCD dan LED pun ok, yg pentin ada fungsi noise reduction. kalau nk panel yg tahan hard panel seperti panasonic dan LG. nt beli sahaja apa brand yg tertambat di hati. dah beli nt bagi tahu saya. akan saya ajar bagai mana nk seting gambar nya.

  263. ximan Says:

    kelabu-saya sependapat dgn mibius tu..

  264. ximan Says:

    Nana- nk cari basic range ker atau medium range seperti smart,3D.. atau cm ner..

  265. Nana Says:

    ximan,

    kalau boleh nak yg LED,leh baca byk format..tapi klu yg smart tu xde pun xpe kot…yg penting..ketahanan and view yang cantik..actually minat dgn toshiba or sharp..but boleh tak rekemen model ape yg latest and terbaik…below 2k yek

  266. ahmad ibai Says:

    bro ximan…
    saya cadang nk amik TV LED 32′. pada pendapat bro jenama ape yg terbaik untuk masa sekarang?… sbb amik LED, lain kali klu nk tukar kpd beyong x payah lah bru nk cari LED. ape pendapat bro tentang lcd sony klv-32bx35a….

  267. sue Says:

    nk tnya tv led jenama sony ok ker???

  268. Gaban Says:

    Senang cite camni la.. Lupakanlah brand Sony dan Samsung tu.

  269. Nana Says:

    ximan,

    kalau boleh nak yg LED,leh baca byk format..tapi klu yg smart tu xde pun xpe kot…yg penting..ketahanan and view yang cantik..actually minat dgn toshiba or sharp..but boleh tak rekemen model ape yg latest and terbaik…below 2k yek

  270. cikgu Says:

    minta cadangan,tv led yang berharga below 1.5k yang telah diperakui kebagusan nya..

    Tujuan : 1) main video byk format ( mkv, flv, rmvb n srt format-sub)

    2) main x-box game…

    minta recomend kan beberapa jenama n price.. thank you

  271. cikgu Says:

    salam, bro minta recomend kn tv led below 1.5k yg memuaskn hati n dijamin thap kemantapn spec n kthanan..

    tujuan:
    1)tv yang dapt suport byk format video- mkv,rmvb,flv n file srt (sub)

    2) main game xbox 0r ps3

    minta dpt mencadangkan beberapa jenama n price. tq

  272. amPs Says:

    salam.. baru ni aku ada p ekspo elect..
    dia offer kat aku panasonic TH-L42E5K kat aku, price dalam rm2299.. dia ada bagi toogle ka apa ntah.. bentun macam tumbdrive ja… dia kata untuk wireless n network.. bleh remote guna phone lagi tp kna download sofeware la.. bebaloi x kalu ak nak beli…??

  273. amPs Says:

    ni aku ambik kat web panasonic untuk model TH-L42E5K

    PICTURE QUALITY

    FULL HD
    IPS LED Panel
    150Hz Backlight Scanning*1
    Clear Panel
    Vivid Colour Creation
    Wide Viewing Angle
    3D Real Sound
    V-Audio ProSurround

    EASY OPERATION

    VIERA remote App Support
    NETWORKING
    VIERA Connect
    WiFi Ready
    DLNA
    Media Player
    VIERA Link
    Game Mode
    4 HDMI Terminals
    2 USB Terminals
    PC Input Terminal

    ECO

    Eco Navigation

    Note::
    *1 Only for the L47/42E5.

    tapi.. umah aku x ada astro la… aku pakai antena tulang ikan tu ja… boleh ka..??? tolonggggg…..

  274. sue Says:

    nape jenama sony xbagus yerrr???

  275. mibius Says:

    sorry mencelah sket bro ximan…
    kepada sesapa nak survey hdtv lcd led plasma…bagi ler nama brand n series n saiz led n low/medium/high range lagi bagus bg spec n full HD x n price skali…baru senang nak bincang… :D

    klau setakat nak cari led 1.5k-2k tp nak saiz 55″ high range pic cun xder blur…xdpt ler nak nolong…

    klau price harga rm-2k nih cuba try survey kat tesco n giant n jusco dlu…

    suma brand hdtv lcd led plasma kat mesia nih bagus cuma spec jerk yg buat hdtv berbeza termasuk harga…klau ada sesapa terasa sorry ehhh…:D

  276. Nana Says:

    ‘org yang mencelah’ ni..mcmlah blog dia…

    kitorang tny sbb nak tau le ape brand..ape series..before pegi tgk kat kedai nak tau le dulu supaya x pening nanti kat kedai tu byk sgt brandnye…

    barulah boleh pegi cari harga mane yg ok…
    nak pegi cari sume details tu..baik terus pegi kat kedai beli je…mintak suggestion satu dua brand je kat bro ximan bukan suh die letak sume spec brand pun..lgpun bro ximan ok je bg feed back pehal plak ‘org yg mencelah’ ni nak kecoh

  277. mibius Says:

    rilex leerr..nana…
    jgn melenting x tentu hala….tujuan supaya senang bro ximan compare… tu jerk utk kebaikan semua… klau org berilmu fikir mmg cam nih.. :D

    sy nak tlg jawap nana….soalan dia
    view yang cantik..actually minat dgn toshiba or sharp..but boleh tak rekemen model ape yg latest and terbaik…below 2k yek…

    model latest sharp Quattron 4 Colour
    SHP-LC40LE830M Rm 2999
    SHP-LC40LE835X RM 3,189
    SHP-LC46LE830M RM 4,299
    SHP-LC60LE830M RM 8,799
    SHP-LC70LE735X RM 17,699

    ini adalah model latest terbaik dr sharp quattron 4 color… mmg xder harga below 2k sharp quattron 4 color…klau 5tahun agi kemungkinan ler sharp LC40LE830M dpt harga below 2k….harap2 org macam nana nih setia menunggu… :D peace

  278. makio Says:

    salam.
    abg ximan, sy nk tahu model tv led yg terbaek utk sy beli? sy ingin mencari model led yg boleh mainkn movie dari ex-hard disk sy bersaiz 2tera. kebanyakan movie sy bersaiz 10gb… harap boleh bg cadangan.
    bajet sy dlm 3ribu ke bawah.
    pd awalnya sy nk ambik model samsung/sony. Bila bace blog ni, sy berminat LG.

  279. Nana Says:

    okeyla mibius ..peace…
    lgpun dah beli brand toshiba

    anyone yg tau…nak tanye one thing…
    camne nak setting kasi gbr cun yek…setting mane yg nak kena adjust..
    lg satu..skrg ni klu tukar channel x full screen la..xkan nak adjust setiap kali tukar channel..letih arr

  280. afiq Says:

    salam,,,betul ke semua lcd 40 inci keatas semuanya full hd??

    sape2 pakar tolong cek kn toshiba 40AV10E…full hd ke??dlm spek kata full hd???kompom kn pliss

  281. afiq Says:

    nana….toshiba bape inci???harga??model??

  282. mibius Says:

    bro afiq….
    toshiba 40AV10E Full HD Panel 1920 x 1080….

    A Full HD is a screen that has a native resolution of 1920×1080 pixles. This can accept and play images that have been scaled up to 1080 with progressive scanning. This is what is known as 1080p upscaling.

    A HD Ready screen on the other hand has a native resolution of 1024×768 pixels and can display images with up to 720p resolutions…. Though it will also accept a 1080p image… this will be down scaled to match the screen’s parameters

    As has been mentioned elsewhere many times…a Full HD system will make sense only if you have a screen size of 40″ or more…. less than that a HD Ready system is more that ample… :D

  283. Jimie Says:

    As salam.. Nk mntk pndpt, nk bli tv tgk dlm bilik bersaiz 10ft x 15ft. Jarak pglihatan dlm 6ft. Sy pgguna astro beyond.

    Kriteria :
    - Viewing angle yg smpurna (kiri kanan bleh tgk)
    - 3d
    - 40″/42″
    - usb bleh play all movie format (mkv, avi, mp4, …)
    - ada head/earphone channel
    - bajet bwh 3k
    - ape brand pn xpe (kalo bleh, bg la 2-3 choice k)

    Tq.

  284. anonym Says:

    Ni en.nizam IS11O ke?

  285. nizamyunus Says:

    Satu masa dahulu…ye

  286. Nana Says:

    afiq,

    toshiba 40inc
    rm1700
    model- 40PS20E

  287. shima Says:

    mibius-salam…sy br je ambil tv lg42lm6200, nak tanya macamana nk setting bg gambar n sound best hek? klu tau cranya tlg la bgtau detail yer, tq

  288. mibius Says:

    shima…
    refer topic no 262… :D
    bab setting pic xpro la…sorry ehhh….

    sound nak best guna home cinema system LG pon dah ok atau lain brand home theater pon ok gak…..

    tp bro ximan mana gi arrr dah lama menghilang :(

  289. makio Says:

    shima.
    mcm mana dgn tv LG tu? sy dh servey kt tempat sy. mmg berkenan nk beli model tu..

  290. shima Says:

    makio-tv lg 2 mmg best la, smuanya ok je xda mslah, cme dia xda magic mation remote, so klu nk internet leceh ckit nk taip, klu nk bli 2 rat tu, sy beli tv 2 siap 3G glass 8 biji n dongle wifi smua skali RM2750.

  291. makio Says:

    terima kasih shima.
    nti sy nk cek kt kedai. boleh play x dr extnl saiz 2 tera. sebab sy byk dnloard cite.

  292. makio Says:

    shima beli kat mana dpt hage tu?

  293. eddie Says:

    saya tgh mcari LED tv (40inci),mula2 1st option samsung (40EH5000),lepas survey semua kedai ramai salesman kata sharp/toshiba lbh baik dari samsung,betul ke? samsung spare part susah cari (saya pun pernah antar repair lcd monitor,2 bulan baru siap)services centre xbanyak kt msia.. sharp (40LE530M) dan toshiba (40PS20E) pun boleh tahan jugak specs nya..rasa2 mana yg lbh baik?

  294. Fakrul Says:

    Salam nak tanya semua astro beyond ada HDMI ker,sy pakai LCD 32 inci samsung bila tekan remode tv untuk hdmi dia tulis no cable detect..adakah astro tak pasang atau saya sendiri kena beli kabel HDMI

  295. ica Says:

    salam…nak tanya mana nak dapat dvd 3D di Ipoh..pening la ada tv 3D tp xtau mana nak dapat dvd 3D…

  296. Gaban Says:

    Eddy, beli LG la..

  297. abangG Says:

    Assalam…
    Saya sekarang guna LG LCD 32 inci dah 5 tahun.
    Masalah–>> Sejak dari beli anak saya suka baling dengan bola, pukul2 guna tangan.
    Sekarang–>> Paparan LCD tu ade sesetengah bahagian agak keputihan sehingga mata saya agak sakit/pening ketika menonton tv.
    Niat–>> Hajat dihati nak ambil TV PLASMA.. agak2 tahan tak kalau kene hentam dengan anak saya???
    Pendapat semua dialu-alukan. Terima kasih.

  298. Wan Nazli Says:

    Just nk share, Salam. Base frm Japan “Deo-Deo” chart 1st class product Panasonic, Sharp, Kenwood, Pioneer, Sony & ada lg. 2nd class product Samsung, LG, Daewoo, Philips & ada lg, 3rd class product Pensonic & ada lg. Mmg technology tv byk develop frm 2nd class product & technology dia org hi-end tp material quality mmg byk diff. Cuba compare kn appearance front & rear klu 2nd class product titik berat kn pd front area saje begitu jg dgn 3rd class product. Klu 1st class product semua area Di titik berat kn walaupun appearance ny tidak nampak temasuk dgn felling test.Sbb tu satu contoh tv 3D full HD 50″ 2nd class product price ny lbh kurang dgn 1st class product full HD 50″
    tanpa 3D. Lg satu sekirany source frm BD disc or channel HD guna tv HD ready pn dh cukup baik utk quality gambar so kt dpt kurang kn cost theater kt. Ni base dr data & experience sebagai design team Panasonic.

  299. eddie Says:

    to gaban : dah beli samsung la (40EH5000 – RM1549 kt senheng),dulu penah beli LG,atas skrin jadi gelap,kalau tgk bola mmg ketara la sbb padang hijau..

  300. mamat Says:

    Gaban…
    kalo LG bawah 3k model ape paling best?

  301. Gaban Says:

    Model 42LW5700 dan 42LW6500. tapi model tu dah tak kuar baru dah. Kalau ada kat kedai, tu yg balance la tu. Tapi sekarang dah ada model baru. Kat atas mibius ada bg tau. Rege tak smpai RM3K. Smart TV dan 3D. Siap dapat wifi dongle dan ‘mouse’. Tapi kalau taknak 3D lagi murah leh dapat.

  302. mamat Says:

    model Lg 42lm6200… ok x?

  303. ali Says:

    tak yah la beli led/lcd
    plasma terbaik..

  304. ali Says:

    from (cnet asia)

    Contrast ratio
    Winner: Plasma TVs
    Loser: LCD TVs
    Runner-up: LED TVs

    Viewing angle
    Winner: Plasma TVs
    Losers: LCD and LED TVs
    Runners-up: IPS-based LCD and LED TVs

    Energy consumption
    Winner: LED TVs
    Loser: Plasma TVs
    Runner-up: LCD TVs

    Price
    Winner: CCFL TVs
    Loser: LED TVs
    Runner-up: Plasma TVs

    Uniformity
    Winner: Plasma TVs
    Losers: LCD and LED TVs

    WINNER IS.?

  305. sudip Says:

    lg model PA4500 ok tak?

  306. mibius Says:

    Ali….
    sy sokong plasma adalah yg terbaik…tp bab
    no1 power energy
    no2 panel silau
    no3 resolution cuma 1024×768 klau full HD suma saiz 50in keatas
    tp kalau 3 bab nih diabaikan pilihan adalah plasma utk tahun nihh lerr..tahun dpn mungkin oled akan kuar tp harga leh bocor poket :D

  307. ali Says:

    bius..
    no 2 ak rsa bergantung pda pencahayaan di tmpat tv tu dletakkan,led lcd pun ada msalah yg sama.
    no3 rsolution ni dah memadai untuk spe2 yg tgk astrok,movie..klau mata betul2 detail tak tak tahu lah..kekeke

  308. Jimie Says:

    Salam..
    Sy nk cri led tv model yg bleh play usb movie plbagai format spt mkv,avi,mp4…dn lain2..
    Bleh sape2 tlg rekemen tak? Tq.

  309. Nana Says:

    camne nak setting sume channel full screen?
    nie setiap kali tukar chanel berubah plak

  310. nizamyunus Says:

    Dalam astro punya setting ada.

  311. karimmatlin Says:

    tuan, tolong terangkan peranan hdmi… bila saya sambung decoder astro dengan tv… tiada perbezaan yang di lihat.. saya salah sanbung k ?
    ty

  312. razi Says:

    as salam bro, saya dh try tgk tv LED LG 42 inci full HD, harga dalam rm 1999.. agak2 berbaloi x? ke ada yg lagi murah dari tu? sekian

  313. Raihan Says:

    Saya ada beli produk TV Panasonic TV LCD (TH-L32C10K2) dan serial number ME9541342 yang warrantynya tamat bulan Jun 2012. Walau bagaimanapun, barang yang saya beli ini, baru sahaja dibuka dan digunakan bulan Julai. Walau bagaimanapun, panelnya rosak. Saya amat terkilan, produk yang saya tidak pernah guna dan hanya saya tersilap langkah dan kurang semakan iaitu tidak menyemak produk ini semasa dihantar dan tidak digunakan terus, saya terpaksa menanggung kos orang yang datang untuk semak sebanyak RM 50.00 dan juga terpaksa beli TV baru kerana kos ganti panel adalah sama dengan harga TV baru. Apa yang saya pelik, barang yang tidak pernah disentuh dan tiba-tiba hendak pakai rosak dan saya mula meragui dengan kawalan kualiti/produk barang panasonic.

  314. mibius Says:

    Ali….
    agree…. :D

  315. ximan Says:

    nizamyunus,mibius dan kengkawan yg masuk ker blog ini.. saya mengucapkan selamat hari raya puasa… nampaknya saya cuti panjang… mungkin lepas selesai semua akan saya lawat semula blog ini… asalamualaikum..

  316. ximan Says:

    raihan- saya sebebarnya sangat kesian dengan awak..
    tapi apa boleh buat nasi dh jadi bubur.. boleh saya
    katakan untuk setiap tv, baik atau buruk,rosak atau tidak untuk apa-apa sahaja brand.. tak akan kita tahu apa akan terjadi,, sebagus mana pun brand yg kita beli, kalau dh di takdirkan ia nak rosak… kena tiup pun boleh rosak… tapi tak mengapa nasib tk menyebelahi awak,untuk yg nie.. apa pun untuk sesiapa sahaja yg nk beli tv.. pastikan dulu kondisi tv di dalam kotak sama ada baik atau sebaliknya.

  317. ximan Says:

    karimmatlin- sila rujuk topk saya di no 127.

  318. ximan Says:

    Jimie-LG brand boleh support 3 tera bait exhdd pelbagai format… survey dulu..

  319. nizamyunus Says:

    Yup selamat hari raya pada ximan dan pengunjung blog yg beragama islam. Terima kasih kerana memeriahkan entri ini :-)

  320. mamat Says:

    salam n slamat hari raya semua…
    selepas sy melawat blog ini dan mmbuat selidik, akhir nya sy telah membeli tv LG 42LM6200. mmg sy berpuas hati dgn model ini. boleh support exhdd 2 tera yg sy punya dan kualiti gmbar pn ok. TQ semua krana bg maklumat yg boleh mmbuat pilihan tepat membeli tv ini tanpa rase kecewa.

  321. nizamyunus Says:

    Alhamdulillah. :-)

  322. yazid Says:

    Salam semua,

    aku sebelum nie memang buang jauh2 brand LG nie.
    kalau massuk mana2 store confirm aku tgk brand SAMSUNG N SONY jer(The power of brand wash heheheh).

    tp bila baca blog nie, baru aku tau, currently LG lead the in the market.

    TQ guys especially nizam yunus n ximan

    yazid

  323. yazid Says:

    satu jer kemusyikilan aku selepas 3jam baca blog nie.

    antara LED, LCD n PLASMA.

    kalau nk layan ASTRO biasa, plasma is the best betul x.

    aku plan nk beli LED LG 47″ full hd, tp aku pakai astro biasa(SKYBOX-rm25/month), ada baca kt comment ckp gmbo xcantik plak kalu xpakai astro beyond HD….any comment

    smart tv xpenting pun aku rasa, nk berinternet, laptop kan ada, kalu 3D tu maybe ada function bila nk layan movie sekali sekala hehehehehe

  324. samsung40es5600 Says:

    Thanks..good info..
    I just beli samsung smart tv rm1999.. nanti saya update.. Perkembangan terkini
    .. By.. Ali

  325. hizam Says:

    Brapa harga mamat? Sini lm5700 jer yg ada… Itupun rm2400…

  326. ximan Says:

    salam semua… i AM back at this blog…
    mintak maap bekbanyak kepada sesiapa yg bertanyakan soalan yg masih belum saya bagikan jawapan… akan saya folowupkan…

  327. ximan Says:

    bob- untuk tv LG smart tv, di malaysia belum masuk version recording tv. tapi ada vesion baru yg akan masuk untuk fungsi tvrecord.. akan datang.
    maksudnya tv boleh beli dan update kan kemudian untuk fungsi record.

  328. ximan Says:

    saya baru sahaja dapat periksa yg LG smart tv boleh mengunakan keyboard dan mouse.

    (For 2012 Model – LS5700, LM6200, LM6410, LM6700, LM7600, LM8600, LM9500 & LM9600 series)

    Version 04.00.14
    Major updated on
    · Skype Function (VC-400 Video Camera will be needed for Skype – tentative camera will be available in Malaysia on end September)
    · Available to use USB Keyboard and Mouse / Wireless Keyboard and Mouse (USB wireless) – Easy to use on Smart TV pointing function and Typing.
    · Magic Remote Gesture Control (additional Gesture function – for Internet browser, zoom in zoom out function)

  329. ximan Says:

    abangG- untuk plasma tv boleh saya saran kan model LG.
    1.dia dh ada ketahanan dari segi hentakan atau balingan pada kaca panel .
    2.usb nya boleh baca 3,000 gb external hard disk.
    3.plasma tiada respond time,ini kerana ia tidak mengunakan cecair seperti LCD dan LED.
    jadi mata kita tidak mudah letih jikalau menonton tv
    di dalam jarak yg sangat dekat.
    4.gambarnya pula semulajadi tidak terlalu terang atau gelap.mesra untuk mata kita.
    5.boleh membuang burn mark..
    6.LG tv mempunyai digital kad tv di belakang tv.. kegunaan nya ialah boleh mendapatkan siaran separuh digital di malaysia. contohnya:PELANGI,MUSIC TV,EGP,PANGUNG,TV1,TV2,INFO TV,dn LAIN LAIN.. siaran radio pun ade..terpulang kepada kawasan.. cuma dengan antena rm29.90 kita dah boleh lihat
    siaran-siaran tersebut..

  330. ximan Says:

    hizam-sekarang ini di mana-mana cawangan courts 42LS5700 di jual dgn harga rm2349.. mungkin boleh dirunding.

  331. ximan Says:

    Ali-tahniah anda sudah memiliki tv baru, enjoy..

  332. ximan Says:

    yazid- untuk astro biasa boleh di lihat dengan baik , bagi saya tidaklah teruk sangat. sebab itulah untuk LCD dan LED mesti ada jarak untuk di tonton..
    memang kalau untuk analog signal(siaran yg bukan digital) plasma menang antara 5 hingga 10 peratus.
    konsep LCD dan LED lebih cenderung untuk siaran digital.. contohnya usb digital video,bluray,ps3,hyp tv dan beyond chanel.. tetapi tidak semua siaran beyond digital.

  333. ximan Says:

    mamat- tahniah ada tv baru.. sila update tv anda versi 04.00.14 fungsi untuk mengunakan keyboard dan mouse.

  334. ximan Says:

    razi- apa model LG tv tue.. LS ker LM ?

  335. ximan Says:

    Nana- dah beli tv ker… model apa..

  336. ximan Says:

    Fakrul-biasanya perkara ini terjadi apa bila tidak membeli siaran digital, tetapi untuk decoder beyond,
    astro tidak akan aktikan saluran HDMI out dari decoder ke tv. jika awak memang beli siaran beyond, cuba pula periksa HDMI versi apa yg awak pakai.. reply pada saya ya..

  337. ximan Says:

    sudip-itu adalah pilihan yg ok.jika awak ada budget yg lebih untuk tv bagi tahu saya mungkin boleh saya bagi cadangan..

  338. ximan Says:

    sue- SONY brand memang ok gambarnya memang terang dn cantik kalau kita memainkan digital signal. kelemahan dia ialah, panel lembut tidak tahan dari sebarang hentakan,setiap movie untuk external hard disk mesti tidak melebihi dari 4GB kalau tidak tv sony tu tidak akan boleh baca dan mainkan movie tersebut, sebab kebiasaannya lagi tingi memori movie atau video tersebut lebih cantik lah gambarnya.
    untuk internet apps sony tidak banyak pilihan..

  339. ximan Says:

    amPs- ambil LG tv boleh dapat extra chanel…refer no topik 329.. semua LG tv ada fungsi ini.. antena tulang ikan pon boleh support….

  340. tana Says:

    Jgn beli LED/LCD/OLED/Plasma kalo takde salah satu dari list ni

    1) ASTRO BEYOND
    2) BLUERAY PLAYER
    3) MOVIE/MEDIA PLAYER dengan HD MOVIE macam ACRYAN
    4) HD Gaming Console macam PS3/XBOX

    kalo tak membazir ja. SMART TV pada saya tidak berguna sebab kat rumah dah ade PC dan Laptop. Surt tenet pakai PC lagi convenience. 3D TV pon macam tak mendapat sambutan. Sudahle kena beli banyak 3D Spek kene cas pulak tu. lagipon buat masa skrg tak banyak movie yang support 3D. Siaran tv biasa or Astro pon tiada lagi yang support 3D.

  341. mamat Says:

    ximan… dh update pn, hihihi.

    hizam… aku beli dlm rm28oo. tupn x dpt lg magic remote.

  342. ximan Says:

    ramadhan dan shahrul: ada saya nyatakan perbezaan LW dan LM model di blog ini. di mana per bincangan saya dengan mibius.. ada sedikit kesalahan dn pembetulan.. akan saya reply anda semua asap…

  343. Gaban Says:

    Tana: Jangan berkata kalau tiada ilmu. Tak salah kalau beli TV LED/LCD wpun guna astro biasa. Yang penting contrast ratio tinggi dan setting adalah betul. Gambar akan lebih cantik daripada CRT. Nak2 plak kalau guna LED. Soft je nampak.

    Smart TV penting juga untuk tgk youtube dan sebagainya. Jangan compare dgn PC kerana PC main functionnya adalah untuk tujuan itu.

    Astro telah banyak kali menyiarkan siaran dalam bentuk 3D. Anda saja yg tak tahu. Dan bluray 3D banyak terdapat di pasaran. Kalau setakat beli DVD RM5 cetak rompak, jangan cite la..

    3D pasif tidak memerlukan cermin mata 3D yang perlu dicas. Brand LG adalah brand yang terkenal dengan produk 3D pasifnya. Cermin matanya tidak menggunakan bateri. Harganya pun murah. Atau tak payah kisah la pasal harga sebab bila anda beli LG, anda akan dapat 9 cermin mata 3D tanpa bateri.

    Cuba baca komen dari mula sehingga yang terkini sebelum membuat kesimpulan ntahapehapentah.

  344. ximan Says:

    saya sokong apa yg Gaban cakap tu,… untk movie 3D kita boleh downloads di internet. kalau tak saya boleh bagi website di mana untuk downloads software
    yg boleh menjadikan movie biasa kepada real 3D movie.. semua org pn tk akan boleh lari dari kesilapan baik perbuatan mahupun percakapan…. biasalah tu…saya pun sama juga..hehe. tapi boleh lah kita perbetulkan…

    mamat-magic motion remote boleh beli di LG service kelana jaya(tower brem). tapi saya rasa bila dh guna mouse dn keyboard… magic motion tak perlu kot?….

  345. ximan Says:

    sekarang nie kita sudah menjengah ke zaman downloads
    kalau nak compair zaman saya dulu,kena tunggu siaran tv untuk melihat sesuatu cerita…lepas tu pulak pita video,lasser disk,vcd,dvd dan ahkirnya bluray… akan datang nie tk tau ler aper gamaknya….hehe..

  346. ximan Says:

    shima-mcm maner tv anda, ok ker?.. dh boleh adjust lom?

  347. Gaban Says:

    Ximan: Model LW5700 boleh update firmare ke utk mouse dan keyboard?

  348. Gaban Says:

    Ximan: article 329(No.6) tu camne ek? Sume TV LG boleh dapat ker?

  349. Gaban Says:

    Ximan: Software yg tukar format movie ke 3D tu sama ke macam kalau kita tukar ke format 3D guna TV LG? Atau guna software tu lagi real?

  350. ximan Says:

    Gaban- semua tv LG boleh terima siaran yg saya nyatakan.

    untuk software 3D ni tak macam yg kita convert pada tv seperti 2D to 3D. software nie bertujuan menjadikan movie 2D kepada real 3D movie.. memang-memang-memang real.. nie saya paste kan nama software dan versi nya boleh cari di google search dan downloads..Xilisoft.3D.Video.Converter.v1.0.0.1202

    Gaban saya nak mintak awak periksa pada tv awak sama ada keluar tak versi 04.00.14. kalau ada cuba update kan. ada atau tidak reply semula pada saya ya..
    sementara tu saya akan check di mana-mana sumber untuk LW5700..

  351. ximan Says:

    karimmatlin- sila rujuk topik saya di 210..

  352. ximan Says:

    Jimie- yang ada head/earphone channel saya kurang pasti sama ada sekarang ini masih ada tv menggunakan
    out put tersebut.

    tapi jawapan yg saya boleh bagi untuk jarak awak ialah saiz terbaik dah semestinya 42″.. paling maximum 46 atau 47″ tak boleh lebih dari itu.

    untuk viewing angle sempurna tidak menyakitkan mata cuma satu jer brand yg boleh saya saran kat awak beli..LM6200 dari LG refer topik saya di 197.

  353. ximan Says:

    Jimie-viewing angle untuk 3Dsahaja terbaik dari LG..
    kalau viewing angle yg 2D mengunakan ips panel cuma tingal panasonic,LG dan setengah model dari philips…

  354. shima Says:

    salam…sy beli tv led LG 42′ LM6200 RM 2750 free dongle wifi & 8pc 3D GLASS, bulan lepas saya beli, mmg puas hati la…

  355. ximan Says:

    shima-ok tu, tapi awak dah update version untuk guna keyboard dan mouse ker belum…

  356. mibius Says:

    salam n slamat nyambut hari raya maaf zahir n batin utk semua.. :D

    bro ximan…
    leh explain detail ttg software nih Xilisoft.3D.Video.Converter.v1.0.0.1202 n camner nak download maksud sy dari tv atau pc..
    menarik tul software nihh..
    led sy dah update version 04.00.14. tq

  357. ximan Says:

    mibius – software tu untuk di install di pc ataupun laptop, yg mana kita boleh drag apa sahaja movie/video 2D kedalam program itu untuk jadikan dia real 3D movie.
    awak dah cuba ker belum untuk keyboard dan mouse…

  358. mibius Says:

    salam…
    bro ximan… :D
    ingatkan software tu utk tv..:D

    mouse dah try mmg ok cam guna kat laptop..mmg terbaik

    kat keyboard xleh sbb bukan usb nyer jenis lama pakai yg bulat tu (yg sedia ada ler utk desktop) :D …nnt nak cari keyboard n mouse wireless…baru menarik
    satu kelebihan bila ada 3 usb port kat LG nih :D
    apa2 pon tqvm… bro ximan

  359. ximan Says:

    mibius-menarik… terbaik.. hehe..
    wlcm..

  360. hizam Says:

    Ximan: saya dah pergi caw courts Sg ptani… Tapi x adala model tu…. Yg ada model lain … Tp model2 tu mcm xtmasuk pulak dlm perbincangan disini… :-(

  361. hizam Says:

    Ximan: bila dah convert guna sware tu…. Kalau nk tgok mmg kna guna tv 3d n spek 3d ka? Atau tgok di skrin pc pn blh?

  362. ximan Says:

    hizam- model tu bukan LM5700.. sebenarnya LS5700. tapi model tu cuma smart tv tanpa 3D. model LW5700 memang 3D smart tv, tapi model nie untuk model tahun lepas.
    software tu mesti di guna pada 3D tv sahaja..

  363. ximan Says:

    hizam- model LW5700 kalau dekat courts memang tingal
    balance2 jer kalau boleh survey selain dari courts sebab model nie panas orang beli last minit, biasa lah kalau kita sebagai pelanggan bila harga turun barulah ada peluang untuk sambar sebijik.. hehe

    kalau model LS5700 memang ada kat courts sekarang nie…

  364. Gaban Says:

    Ximan: Awak pakai model apa?

  365. hizam Says:

    Saya dah beli tv sharp model lc40le430m.. ini pun setelah mengambil kira beberapa faktor dan nasihat2 serta perkongsian idea daripada semua dan terutamanya bro ximan… Teruskan usaha dan saya ucapkan berbanyak terima kasih diatas info2 yg telah dikongsikan..

  366. mamat Says:

    tq ximan…skrg layan movie dr exhdd 2 tera pn x abis2…

    dulu jiran sebelah rumah slau ckp sony n samsung terbaek…bila tgk sy beli LG, die trkejut. kualiti gmbar dan design mmg ok.

  367. Gaban Says:

    Aku salah seorang yang dimaksudkan.. Sebab dulu asyik pandang sony jer. sampailah aku terjumpa satu TV LG ni. Tu TV LCD biasa je. 32 inci. Tapi dia yang yang terangkan kat aku kelebihan2 TV LG. Antaranya LG yang pertama buat USB port utk baca pendrive atau hard disk. Tak lama lepas tu baru la brand lain tiru. Pastu skrin LG dual layer dsb. Last2 terbuka hati aku utk pandang LG. Sekarang aku tak pandang brand lain lak melainkan sharp sebab gambar dia cantik sebab 4 warna tapi function lain memang LG la menang.

  368. ximan Says:

    hizam- sama-sama,dan congrat dapat beli tv baru… apa pun terbaek untuk awak,hehehe..

  369. ximan Says:

    Gaban- saya cuma pakai model lama jer dulu,semasa LG
    mengeluarkan scarlet model, mungkin tak lama lagi akan saya tukar model baru, kemungkinan brand yang sama.

  370. ximan Says:

    mamat&gaban- sesama.. :)

  371. yazid Says:

    salam otai2 semua.

    apa pendapat korang pasal model nie, aku jumpa kt kuantan td.

    LG plasma Full Hd model 50PA4500. ats n
    model samsung plasma full hd jgk PS51E45.

    dua plasma n full hd tp samsung tu 51inci.
    dua2 tokey cina tu bg rm 2400.

    aku budget dlm tv rm 3800 jer.
    asal2 geram ke sharp 60inci tp mahal sangat rn 5600.
    kt umah xpakai astro beyond. aku just pakai skybox jer tp pakai cable HD.
    boleh rekemen x tv utk budget rm 3800 tu

    ximan n anyone please comment sikit.

    tq
    yazid

  372. Gaban Says:

    Aku cadangkan amik LCD LED la. Gambar cun melecun. Plasma ni old tech la….Elektrik pun jimat… Aku cadangkan brand LG. Aku rasa dengan bajet ko RM3800 ko leh dapat TV LG LED 50inci.

  373. ximan Says:

    yazid- saya sokong jugak gaban tu.. kalau awak berminat. tapi boleh saya kata plasma memang ada sentimental value yang mana tiada pada LCD dan LED.

  374. ximan Says:

    kawan-kawan sekalian,, BERITA BAIK.. terutama sekali penguna LED LG.untuk pengetahuan selepas kita update model LG led LS5700 dan LM6200 tru motion yang selama ini tiada pada menu tv telah ada dan juga 60hz kini bertukar kepada 120hz.

  375. ximan Says:

    yazid- model PA4500 bukan lah full hd. tapi walau macam mana pun model nie boleh terima upscaling 1080p, yang biasanya brand lain yg bukan full hd cuma boleh support upscaling gambar 720p sahaja, kalau lebih gambarnya tidak akan keluar.. dan tertera pada skrin UNSUPPORT RESOLUTION.

  376. ximan Says:

    yazid- samsung plasma PS51E45 yang nie juga bukan full hd. cuma 1 layer glass panel kurang tahan dari sebarang hentakan,
    full hd ada kepentingan jika kita mainkan bluray,ps3,beyond astro dan sebarang player yang ada hdmi out..

  377. ximan Says:

    yazid- sila baca topik saya di no 133.

  378. Gaban Says:

    Ximan: Astro byond guna 720p, bukan full HD.

  379. yazid Says:

    tq otai2 semua.

    terkejut jgk tokey cina tu ckp full hd plasma 50 inci just rm 2400 hehehheheeehehe

    aku dh decide yg aku akan ambik LG LED Full HD.

    apa model LG yg korang leh rekemen kan ngan budget tersebut

  380. Gaban Says:

    Yazid: LED biasa ke atau smart TV atau SMART TV + 3D?

  381. Gaban Says:

    Yazid: Jgn terkejut. Harga TV Plasma memang murah giler.. RM1000++ pun leh dapat 42 inci.

  382. yazid Says:

    kalau Fulll hd Biasa agak2 model apa n brapa.

    kalau + smart tv n 3d plak model mana n brapa.

    tapi
    aku rasa2 mcm aku xakan utilize jer yg smart tv tu n 3d maybe pun sama xutilize. just nk layan astro skybox, blueray n ps3 jer.

    internet better layan kt pc n gadget jer skang nie. 3d plak maybe better layan kt wayang sekali sekala.

    tp kalau kena budget n ada apa salahnya layan 3d kt

  383. yazid Says:

    umah heheheh

  384. sotong Says:

    nak tanya abang ximan,abang gaban,abang bius..
    plasma/led.
    kenapa perlu beli led?mahal..new tech?
    plasma murah,old tech?
    setakat review2 yang saya lihat banyak yang mengatakan quality gambar plasma lebih baik dari led..
    kenapa abang2 smua lebih rekemenkan led?apa kelebihan led ni?minta pendapat,harap dapat membantu.

  385. Gaban Says:

    Aku pun guna Smart TV + 3D. Asal aritu nak beli 3D jer. Wife nasihatkan amik yang perfect terus. Nanti takde la sibuk nak trade in. Last2 angkat Smart TV + 3D. 3D kadang2 tengok.. Tapi Smart TV tu agak tak terpakai ckit sebab kat umah tak pakai Streamyx atau Unifi. Wifi jiran pun sume berpassword. Tapi bila pindah umah nanti plan nak pakai unifi, time tu fully utilise la.. Apapun tepuk dada tanya selera. Mungkin arini kita tak guna, tapi esok2 sape tahu. Kang menyesal lak beli TV takde internet. Nak jual sure jatuh rege.. Lagipun kalau nak akses cari maklumat ke better pakai PC, tapi kalau sekadar nak youtube atau facebook sambil2. atau baca sotkabar online, sambil baring2 pun boleh. Rileks dan santai. Tak meletihkan..

  386. mibius Says:

    salam…

    agree 100%….gaban
    skrang suma movie n movie 3D download jerk…nak 720 1080 pilih jerk.. :D
    bg yg dah berkuarga n ada anak 3org++ snang ngk kat umah jerk xyah nak berQ kat tgv n gsc.. :D

  387. mibius Says:

    salam…
    bro ximan

    topik 374 utk lm 6200..trumotion nak set yg mana sbb ada 3 smooth/user/clear yg mana 1 nak guna utk movie atau sport…

    ttg 60hz ker 120hz..tu nak konpom camner sbb check kat setting xder jumpa lak..tlg explain sket :D

    tq

  388. ximan Says:

    mibius- boleh guna user pun takpe, janji jagan terlalu tinggi dan rendah.

    120hz tu mengikut spek asal LM6200 international. memang tak akan tertera dalam tv. tru motion memang dah nyata ada. dia jadi 120 hz apa bila kita on 3D mode.

  389. Yazid Says:

    aku rasa2 aku baham model nie kot

    http://www.lg.com/my/tvs/lg-47LS5700

    n
    baru aku paham kenapa korang semua discuss model nie

    http://www.lg.com/my/tvs/lg-42LM6200

    semua high spec lengkap, harga plak murah dr model2 n brand2 lain hehehehe.

    pening jgk nk decide nie 42″ n 47″ nie heheheheheh

  390. ximan Says:

    mibius-
    Series:

    LM6200

    High Definition Resolution

    1080p

    LG Smart TV

    Yes

    TruMotion

    120Hz

    Dynamic Contrast Ratio

    6M:1

    LG Cinema 3D

    Yes

    Dual Core Processor

    yes

    LED Technology

    Edge LED

    Magic Remote

    Yes

    Wi-Fi Built-in

    Yes

    DLNA Certified

    Yes

    Intelligent Sensor

    Yes

    Picture Wizard II

    Yes

    ENERGY STAR Qualified

    Yes

    Design

    Slim & Narrow

    HDMI/USB

    4/3

  391. tiar Says:

    nak tanya sikit…saya ada guna astro byond yang ada port HDMI di blkg….masalahnya mcm pihak astro dah off kan HDMI saya…kenapa ya?…perlukah saya gunakan alat component video to HDMI converter untuk dptkan signal yg lebih baik dr signal biasa (SD).saya guna 40 inci LED tv Sharp.

  392. Gaban Says:

    Tiar, astro offkan port HDMI sebab awak tak langgan channel HD. Guna la DVD Component (Gambar 3 wayar, soung 2 wayar) atau guna wayar biasa yang kaler kuning dan 2 wayar sound.. Bila guna HDMI walaupun channel SD, gambarnya lebih sharp berbanding selain HDMI.

  393. Gaban Says:

    Tahniah Yazid kalau dah pilih LG. Welcome to the club.

  394. ximan Says:

    :)

  395. ximan Says:

    sotong-
    PLASMA: kualiti gambar plasma ialah natural, di mana
    ia tidak terlalu terang dan gelap selain digital plasma tv boleh menerima siaran yang bukan digital 5 hingga 10 peratus lebih baik kalau nak banding dengan LED. di samping itu plasma tidak ada respond time kerana plasma mungunakan teknology gas. di mana apabila pergerakan laju kalau kita tonton tv dalam jarak yg dekat, mata kita tidak mudah letih. dan sebab itu penguna yg ada budak di rumah lebih suka mengunakan plasma.LG dan PANASONIC plasma panel kacanya tahan dari hentakan. kalau samsung plasma.. jangan.

    LED:kualiti gambar lebih kepada terang dan ketepatan(sharp). tetapi kalau kita gunakan siaran digital sahaja. penerimaan untuk siaran yang bukan digital tidak sebaik plasma tv. walaupun begitu tidak semestinya kita tidak boleh tengok langsung siaran yg bukan digital pada LED tv.BOLEH sebenarnya, cuma ia memerlukan jarak yg sesuai. sebab itulah LED tv tidak sesuai untuk di tonton. mana-mana tv yg berteknology cecair LCD/LED tetap ada respond time. led menang pada gambar digital.

    setiap penguna ada keinginan masing-masing, jadi anda sebagai penguna apa yg anda inginkan?

  396. Mann Ahmad Says:

    Salam,

    LW5700 vs. LM6200

    mana best?

    ade jumpa LM6200 kat HLK RM2730 + 8 spek 3d + wifi dongle…

  397. Mann Ahmad Says:

    penin,LM6200 42″ vs LM6700 42″

    mana best pulak ni…

    ape plak kelemahan…

  398. azrul Says:

    mula2 ingat kan Samsung LED atau Sony LED yg gambar paling cantik…tapi setelah salesman tu susun rapat2 antara samsung,sony dan Toshiba baru nampak yg Toshiba lah paling clear/jelas/tajam gambarnya…akhir nya saya pun beli led tv toshiba 40PS20E…anda boleh cuba sendiri di kedai2 elektrik..suruh je mereka susun tv tu dan baru la nampak perbezaan depan mata…salesman pun cakap ada 2-3 customer yang menyesal beli samsung setelah mereka dapat tahu yang toshiba series 40PS20E lagi terang…

  399. ximan Says:

    Mann Ahmad- di courts LM6200 rm2699 sekarang nie peri survey. 8specs & wifi dongle. jangan pening, ambil jer LM6200 takakan rugi… terbaek.

  400. Mann Ahmad Says:

    bro ximan,

    saya dah gi survey kt courts td, RM2699 + 8 specs, 1 wifi dongle. tp magic remote takde masuk dlm pakej. dahtu takde tv display plak. tak dapat nk test 3D ngan magic remote dia. stok kat courts sekarang tinggal 21 unit shj.

    saya nk tya, kalo saya amik pakej 0% interest kredit kad, maknanya courts akan caj 2699 kat bank, then kita bayar bulan2 kat bank 2699/12 = 225 kan? dengan bank pulak ade interest tak?

    tak sempat nk tya tadi pasal salesman tu cam hampeh…

  401. ximan Says:

    mann ahmad- courts mana tu,..

  402. Gaban Says:

    Courts biasa mahal. cuba try cari kat desa home theatre kat low yat (Groung Floor), jumpa manager Ms Tee. Dia leh bagi rege tak boleh percaya punya.. kalau dia takde jangan tanya rege kat salesman.. nanti menyesal datang lak…

    Ataupun tunggu harvey norman buat sales..

  403. Mann Ahmad Says:

    http://www.bestlinkelectric.com/?gallery=23

    kat cni RM2599 ler….

    http://www.bestlinkelectric.com/?gallery=23

  404. nizamyunus Says:

    Gaban..Kedai tu boleh bagi 0% interest tak?.. Biasa kedai besar je bagi 0% interest dan harga pun dah di markup supaya diorg boleh byr zero interest fee yg dikenakan oleh bank pada pekedai. Saya tau sebab pernah apply kemudahan 0% interest pada bank utk kedai kawan saya tahun lepas

  405. Gaban Says:

    Aritu saya beli home theater.. Kedai lain paling murah leh bagi RM2400 (0%). Kat situ dia bagi RM2000(rege cash). Bila saya cakap nak wat installment dia nak cas 4% = RM80(Aeon).. kalau bank lain mcm maybank murah je 3%. Setelah kautim dapat RM40 jer.. So total RM2040.. walaupun cas tapi jauh lebih murah dari kedai lain RM2400… Kalau beli cash jimat RM40. So, renung2kan….

  406. Gaban Says:

    Sebenarnya bank tak cas pun interest atas installment. Tu antara kemudahan kad kredit. Tapi oleh kerana kedai dapat lambat duit (sehingga 3 bulan), jadi dorang cas lebih. Pastu cakap bank yg cas. Berbanding cash, dorang dapat terus duit buat rolling..

  407. Azlan Says:

    Salam, saya berkenan dgn model plasma panasonic th-p42st50k dgn lg42lm6700 led.kegunaan 90% astro biasa not beyond. Harap boleh membantu saya ini.terima kasih.

  408. nizamyunus Says:

    Gaban: boleh bgtau bank mana yg tak charge pada pekedai sebab saya nk apply untuk kedai kawan saya. Masa saya cari terminal kad kredit utk kedai kawan saya, rate sewa terminal kad kredit iala sekitar rm50-80 sebulan dan untuk setiap transaksi pihak kad kredit akan ambil 1.5%-3% (tak ingat brape jumlah sbnr sbb brochure dah hilang) dari jumlah transaksi. So..kalau ada bank yg tak charge pada pekedai tu dah cukup bagus..harap dapat bgtau bank mana ye.. Boleh saya applykan untuk kedai kawan saya lagi. :)

  409. Gaban Says:

    Nizam: Oooo castu bukan yg saya maksudkan. Kedai biasa cakap bank cas X% bila guna kad kredit.. Yang tu memang bank tak cas. Yang sewa terminal tu lain la. Tapi kalau sewa RM80, sorang pelanggan je dah boleh cover balik la. Tapi saya cadangkan kepada kawan awak, Maybank wajib ada. Pernah dulu beli aircond, satu kedai ni tak cas pastu rege pokok pun murah tapi terminal Maybank dia takde, so tak boleh wat installment. Tapi kedai ni kira nak tolong saya dan diri sendiri, dia pinjam terminal kawan dia. Dia call terus datang swipe…

  410. ximan Says:

    Azlan- panasonic plasma model nie memang ok untuk kegunaan astro biasa, akan tetapi kalau untuk internet tv ada kekurangan seperti: bukan dual core,3D sepcs pakai batteri ada flicker mata mudah letih, maintainance untuk caj dan harga specs rm399 setiap satu, internet apps tidak banyak untuk update.
    kelebihan dia ialah 2,500hz dengan tru motion. ini kerana plasma mengunakan gas,dan sebab itu dengan sub field drived di tambah motion yg membuatkan hz nya tinggi. untuk siaran digital sudah tentu mana-mana LED boleh menang… refer topic saya dengan mibius sebelum ini,LM6200 kryboard dan mouse pun boleh guna…

  411. Azlan Says:

    Ximan-terima kasih membantu.saya amat hargai.

  412. syuk Says:

    saya beli sharp led 40″ LC40LE430M..nk tnya nape mkv x support just ada audio je..nk kena convert to avi bru gmbr cun tp mslhnya saiz plak la besar sgt..lg 1 apa setting terbaik utk dptkan gmbr yg jelas pd tv led saiz 40″??…..tq

  413. SEMAH Says:

    sy nk beli lcd tv philip ok x?? 42 inci…sapa2 blh tlg x xplain x?ok x klu sy bli…en nizam n en gaban tlg sy ye….

  414. Ayu Says:

    Sib baik juPe blog ni, tgh mncari tv baru, standby unifi tiba d k. Trg. Ade hikmahnye juga x jd beli panasonic th-L47E5k. Now bercadang nak ambik LM6200 42 inch. Sini harga 2750 tp dpt 4x 3D glasses aje. 0% interest Maybank 2 yrs. 3D boleh tgk sambil baring x?

  415. Ayu Says:

    Silap rm 2950

  416. Cixadax Says:

    Saya baru beli tv led panasonic 42″,siaran astro biasa bukan beyond..masalahnya ttg setting warna,agak kurang memuaskan dari segi ketajaman gambar mcm kelabu aje,dulu pakai tv lama elok je,..setting picture..backlight 97,contrast97,brightness +45,colour 50,sharpness 95,colour balance normal,vivid colour-on,eco mode-on…saya nak tahu setting yg betul dgn gambar yg tidak berkotak kotak…tq.

  417. ximan Says:

    syuk-sharp tv sebenarnya memang boleh baca MKV format, cuma memori setiap movie jangan terlalu tinggi. MKV hd sekurang-kurang nya 5Gb baru gambar marvelous. format lain memang boleh baca. tapi terpulang pada berapa besar memoti movie dan sama ada hd atau tidak.

  418. ximan Says:

    SEMAH-boleh bagi tau saya apa model tv philips yg awak nak beli tu,, basic tv ,internet tv atau 3D tv…?

  419. ximan Says:

    Ayu- di courts harga rm2699 8pcs 3D specs dan wifi dongle free..

  420. ximan Says:

    Cixadax- mungkin awak boleh baca topik saya di no 133.
    yg paling utama yg saya boleh bagi tahu tentang masaalah awak, ialah memang kita tidak akan dapat sempurna dengan gambar tv analog (bukan digital) crt TV 480p hinga 576p . terutama sekali tv sekarang semuanya digital 720p hingga 1080p. memang apa-apa brand pun tidak akan dapat gambar yg sempurna, bukan langsung tk boleh tengok.. dalam jarak tertentu.. BOLEH.
    ini tips untuk awak di mana apa bila kita mengunakan astro biasa ke digital tv sekarang:
    1)pastikan awak seting astro decorder picture option di mana norma kepada wide.ini kerana apa sahaja benda yg bulat tidak menjadi bujur nanti.
    2)di menu tv pula pastikan sharpners turun kan di paras seminimum mungkin. kerana ia bertujuan mengurangkan sebarang kotak-kotak kasar yg muncul pada gembaran tv.
    3)manakala noise reduction dan digital nr maximum kan semuanya… untuk membantu di no 2. kalau kurang paham reply pada saya ya…

  421. Gaban Says:

    Lagi satu jangan terlalu bergantung kepada setting biasa. Cuba2 beranikan diri pergi ke advance. Kat situ leh try test. macam2 ada. backlight, gamma dsb. kalau pandai setting dapat gambar yang cantik walaupun SD saje.. Bab setting tu lain TV lain setting contrast brightnessnya.. Kalau nak setting TV LED LG saya, saya leh bagi. Tapi bergantung kepada kedudukan tingkap dan cahaya rumah anda.

  422. Cixadax Says:

    Tq ximan…gaban cuba bagi kau punya setting lg tu.nak cuba..Mmg tv3 paling teruk gambarnya..lain lain boleh tahan.bgmn pula kalau saya tukar beyond
    hd ada tak perbezaannya selain siaran hd pasal skrg pakai av bukan hdmi…

  423. Gaban Says:

    Cixadax: TV jenama apa?

  424. Cixadax Says:

    Saya punya panasonic led 42″…takpa cuba awak punya tv LG tu..kot boleh..

  425. Azlan Says:

    Bagus cadangan cixadax.saya ada cuba setting atau calibrat picture dalam forum-forum yang lain tapi tak jadi.mungkin kita boleh tambah ilmu disini.

  426. Gaban Says:

    Lain. Saya pakai LG LCD biasa 32 inci pun berbeza setting dengan LG 42 LED. Ni kan pula lain brand. Kalau pandai main contrast dan brightness gambar mesti cantik. Kalau gambar terlalu terang, ia akan menampakkan segala macam petak2 kecik walaupun HD. Lagi satu bak kata ximan tadi, sharpness jangan terlalu tinggi. dalam 40% dah ok. kalau kurang sangat pun, nanti kabur.

  427. ximan Says:

    saya sokong juga apa yg Gaban cakap tue.

  428. Ayu Says:

    Tp bukan ke kat courts xde magic remote. Sape bgtau ritu

  429. ximan Says:

    Ayu-Lm6200 dalam kotak memang tak ada datang sekali dengan magic motion remote.. memang kena beli berasingan..

  430. Ayu Says:

    Oic! Tq for d info

  431. Gaban Says:

    OO sekarang memang tak bagi yer motion remote. Saya waktu beli LW5700 org kedai tu cakap tak dapat magic remote tu. Tapi bila balik umah tgk ada dalam kotak. Alhamdulillah. Kalau nak beli ada la +-RM200. Menurut kata org kedai la.

  432. Ayu Says:

    Mcm mn ruPe magic remote tu la agaknye, kuar td nak beli tv tp lewat sgt plak, kedai letrik da tutup. Da 3 Kali ke kedai, x beli2 lg… Esok la plak.

  433. ximan Says:

    LW5700 memang datang sekali, kerana hi an model untuk tahun lepas.
    ayu-hehehe… sabo jer lah… cepat sikit, sebab ura-ura dengar kata harga LM yg promotion nk naik semula…

  434. Ayu Says:

    Br balik dr courts. Tp stok ade, kena order. Tp dah byr dah. 2699 sekali ngan spek 8, wifi dongle n bluray player. Xpe la xde magic remote pun , pki iPhone pun Bleh kan.kat sen heng 3199. Tq ler uols . Nnt dah smpi brg, x Saba nak test. Any prob, kena refer uols balik.

  435. Ayu Says:

    Kat courts tu , sepatutnya promotion tu smpi 5th sept, sib baik dorang x up lagi… Tp kalu dlm website LG pun recommended price 2999.

  436. Othmangga Says:

    KAT MANA TV LED JUAL PALING MURAH DI KEDAH?????

  437. Gaban Says:

    Dah try tanya kat Desa Home Theater. Cuba refer komen no. 402. Eh lupa nak tanya duduk mana kan. Komen no.402 tu hanya sesuai untuk org yang tinggal di KL/Selangor.

  438. Gaban Says:

    Dah try tanya kat Desa Home Theater? Cuba refer komen no. 402. Eh lupa nak tanya duduk mana kan. Komen no.402 tu hanya sesuai untuk org yang tinggal di KL/Selangor.

  439. fiz Says:

    ximan, ada beberapa soalan…confius mencari jawapan..
    1. apa beza i & p?
    2. yang dimaksudkan soft panel, adakah body tv?
    3. harga tv lcd @ led, bwh 1k adakah ianya berkualiti?
    4. apa spec tv lcd @ led yg paling penting kena tahu, sebelum nak membeli tv?
    harap tuan dapat membantu,hujung bulan ni…
    tq..

  440. fiz Says:

    ximan, ada beberapa soalan…confius mencari jawapan..
    1. apa beza i & p?
    2. yang dimaksudkan soft panel, adakah body tv?
    3. harga tv lcd @ led, bwh 1k adakah ianya berkualiti?
    4. apa spec tv lcd @ led yg paling penting kena tahu, sebelum nak membeli tv?
    harap tuan dapat membantu,hujung bulan ni nak beli tv…
    tq..

  441. ximan Says:

    :) ….

  442. alwi Says:

    nak tengok tv kat laptop camna…..

  443. alwi Says:

    camna nak dapat skybox…nak tengok tv kat laptop camna…tq..

  444. Ayu Says:

    Tak Saba nak Tunggu tvku tiba … Nak tengok aPa yg power ngat lm 6200. X de desa home theatre kat sini. Jauh bebenor kalu nok g sana. 7 jam br sampai. Anyway tq uols for d info

  445. Azlan Says:

    Saya ada lihat tv plasma, picture and dialogue tak seiring bila menonton movie melalui usb flash.tapi bila tonton pada pc usb yang sama ok pula.camna nak buat yer jadi ok.

  446. ximan Says:

    Ayu-bila sampai jer tv tu buat conection dengan internet, terus update versi baru.
    pas tue baru dia punya tru motion upgrade,boleh guna
    mouse dan keyboard sama ada wireless atau pun tidak wireless, dan program baru untuk record tv.

    bob-saya dah dapatkan jawapan anda tentang record tv:
    cuma untuk model tahun ini sahaja LM dan LS.
    menerusi external hard disk pastikan external hard disk 40GB keatas. jika guna USB 4gb hingga 30gb recording tv tidak akan berfungsi…

  447. ximan Says:

    Azlan-unyuk plasma mode gambar apa yg awak guna? kalau panel monitor awak LCD atau LED LCD memang perbezaan ketara sebab memang monitor yg berunsurkan cecair lebih tertumpu untuk gambar digital. di mana seperti yg saya terangkan sebelum ini walau pun kita guna movie HD di usb.
    teknology plasma kualiti gambarnya memang natural tidak terlalu terang dan gelap….

    solution : mainkan sharpners ke 75, untuk noise reduction buat sedang-sedang saja.

    sila reply saya kalau ada apa-apa..

  448. ximan Says:

    Azlan- model tv apa yg awak guna?..
    :)

  449. azlan Says:

    salam, panasonic th-p50ST50K.kepunyaan adik saya.ada kalanya bila tonton tv gambar seperti bergerak laju seperti difoward terutamanya since yang ada pergerakan.tapi tidaklah selalu.

  450. Syahril Says:

    bro cer tgk spec nih.. katenye 40″ FULL HD LCD TV with LED Backlight.. berbaloi ke kalau angkat nih? tQ..

    Screen Size 102cm ( 40 inches)
    1080/24P Yes
    Resolution 1,920 x 3 x 1,080
    Digital comb filter 3D Y/C
    TV Receiving Systems PAL-B/G, -D/K, -I, NTSC-M, SECAM-B/G, -D/K, -K/K1
    Video Colour Systems PAL, SECAM, NTSC 3.58, NTSC 4.43, PAL 60
    Digital Amplifier (Audio) Yes
    Automatic volume level control/ Clear voice - / Yes
    Audio Output 10W x 2
    Stereo System NICAM/A2
    Bass Enhancer Yes
    Surround System SRS TruSurround HD
    Picture and Text -
    OSD Language English, Simplified Chinese, Arabic, Persian, Thai, Vietnamese, Indonesian, Russian, French, Portuguese
    USB video player/ Photo Viewer/ Music Player Yes
    OPC (Optical Picture Control) Yes
    Teletext Yes
    AQUOS LINK -
    No-signal off/ No-operation off Yes
    S-Video/Video/Component/USB - / 2 / 1 / 1
    Headphone (3.5-mm mini socket)/Digital audio out 1/ -
    PC analogue input/ HDMI input/ RS-232C/ LAN 1 / 3 / – / -
    Power supply 110-240 V 50/60Hz
    Power Consumption (Display) Appx (W) 119
    Standby mode (W) 1
    Dimensions (W x H x D) mm Display (w/o stand) 980 x 621 x 59
    Dimensions (W x H x D) mm Display (w stand) 980 x 665 x 256
    Weight Panel kg (W stand) – Appx (kg) 15.5kg
    Weight Panel (W/O Stand) – Appx (kg) 13.3kg

  451. ximan Says:

    azlan- mesti tahu bila tru motion terlalu tinggi, kalau kita tonton 2D movie, tru motion jangan terlalu tinggi. cuma buat paras sederhana kebawah. jika tidak gambar akan lacking(seperti sangkut-sangkut.)

  452. azlan Says:

    ximan-terima kasih. saya cuba rendahkan tru motionnya kepada mid dan shapness 75%. mungkin ini bagus juga bagi movie sd HBO (Chanel 411) Astro.

  453. ximan Says:

    alwi-biasanya kalau saya nak tengok siaran seluruh dunia di internet saya akan guna address ni: tapi untuk sky box tu saya tk pasti…

    http://www.eloantv.com/category/sports

  454. ximan Says:

    Othmangga- kt kedah saya kurang pasti,tapi mungkin di papa-mama shop(shop lot) mungkin boleh bargain kot, boleh beli di sana, tapi jika ada masaalah pada barang yg kita beli jangan hantar terus pada pekedai yg kita beli tu untuk di repair. terus hantar atau call saja service centre BRAND tersebut.

    fiz-P ialah (progressive)scan manakala I pula ialah (interlease)scan. di mana yg terbaik untuk resolution ialah P. contohnya 720P bersamaan dengan 1080I, tiada tandingan dengan 1080P.
    soft panel: bukanlah berkenaan dengan frame. setiap tv panel yg mengeluarkan cahaya.kalau kita tekan panel LCD atau LED sony samsung dan sebagainya akan kita perasaan reaksi cecair. itulah soft panel. hard panel lebih berkualiti dan tahan lasak dari hentakan kerana tiada reaksi apabila kita tekan panelnya mengunakan jari. malah sudut penglihatan lebih baik.
    tv LCD dan LED bawah rm1k memang ok.tiada masaalah
    cuma pastikan: LCD: dynamic contrass ratio nya paling kurang ialah 110,000-1 standard resolution pun boleh hard panel.
    LED:pastikan dynamic contrass ratio nya paling kurang ialah 3,000,000-1 hard panel adalah terbaik.

  455. ximan Says:

    Syahril- spec 3D tv sharp nie memang ok, tiada masaalah. cuma tanpa dynamic contrass saya tk pasti yg tv itu ok atau tidak. kita mesti tahu dynamic contrasssetiap tv, dan juga led ada pelbagai seperti edge LED,LED pluss dan full LED, mana kala 3D specs nya tidak boleh tengok tv sambil baring sebab mengunakan batteri., JANGAN sekali percaya pada mega contrass.
    spec yg lain menarik pula, untuk movie usb dari pada sharp led tv cuma boleh main kan bawah 8 gb untuk setiap movie.jika lebih tidak boleh main kan movie dan yg lain sharp panel semuanya soft panel. walau macam mana pun tv sharp tetap baik dan tetap ada nama di seluruh dunia. kepurusan di tangan anda.

  456. Gaban Says:

    Syahril, Amik LG la… Terbaaaaeekkkk..

  457. nalye Says:

    thanks ximan..mmg banyak membantu la info yg di berikan..mmg nk beli tv baru tp xtau yg mana terbaik dan sesuai..ye la tkt main beli jer tapi xguna sgt kn,tapi bila baca info dari reply tuh insyaallah da tau nak apa dan sesuai..thanks again..:D

  458. ximan Says:

    LG pun ok gak,kalau nk kompair spesifikasi LM6200 LEBIH BAIK DARI kebanyakan model yg sewktu denganya..

  459. Ayu Says:

    Tv I lum sampai gak lg nak komen lebih2. Anyway apa bezanya 3D passive n active? Which one is better? Lm6200 active or passive. Unifi dijangka tiba di k. Trg ujung tahun ni, yezza!

  460. eian Says:

    salam,nak tanya mengenai tv LG 42pw450..bagi pendapat skit..tq

  461. Gaban Says:

    Ayu: amik model apa? LG guna pasif 3D. Cermin mata tak guna bateri.

  462. Ayu Says:

    Owh, I amik LM6200 42 yg korang duk rekemen tahap gaban tu ler! Tp courts sini xde stok, so order tak sampai2 lagi. Tanye pasal pasif n aktif coz Ada salesman bgtau aktif lg elok

  463. Gaban Says:

    Pasif lagi elok. Tak caye tanya ximan..
    Takpe ayu, kalau dah sampai nanti, hayati keindahan TV tu yer…

  464. ximan Says:

    Ayu-aktif 3D specs ada signal transmiter di mana ia ada: 1)infra red atau pun blutooth yg akan effect otak kita yg akan ada risiko kanser otak,2) flicker yg cepat meletihkan mata KERANA DALAM KACA SPECS ADA CECAIR PERANAN SEPERTI LCD,3)speccs 3D berat,4)tidak boleh layan 3D sambil baring,5)mudah rosak tidak boleh terjatuh,6) maksimum boleh layan3D cuma 8 orang sahaja,7)satu specs paling murah RM399(MAHAL;),8)HABIS SATU MOVIE MESTI KENA CHARGE… SEMUA MASAALAH NIE TIADA PADA LG 3D TV,,

    JADI.. AYU fikirkan… mana mana promoter di mana-mana kedai sudah tentu ingin menjual brand mereka sendiri kan?.. sebab itulah saya sarankan awak study sendiri….. barulah awak akan membuat satu keputusan yg TEPAT. tanpa ragu…

  465. ximan Says:

    dalam bulan ini memang saya survey market 42LM6200 memang tiada di mana-mana kedai hampir saya boleh katakan mana-mana kedai tiada stock. cuma saiz 47 dan 55 sahaja yg availble.. sebab saiz model nie memang top selling brand dua tiga bulan nie…

    saya baru jer lihat geaph LED 3D untuk seluruh malaysia pada tahun ini, di mana LG no1 memenangi samsung no2 8.9% peratus dan yg ketiga ialah sharp yg bersaiz besar.

  466. tga Says:

    Salam brader nizam/ximan..nak beli tv lg 42pw450 plasma…ok ke sbb ada 3d…terima kasih.

  467. ximan Says:

    tga- salam… LG plasma 42PW450 antara salah satu plasma 3D yg kita boleh layan sambil baring. bagi saya model nie memang ok, cuma 3D specs dia kita kena charge bateri nya. sedikit kelecehan di situ. dan model PW memang model 2011 bukan tahun ini punya
    kalau stock baru condisi ok dan mungkin bajet awak terhad, tak salah untuk di beli. pasal usb semua teknology jangan ragu. pendapat saya dan apa yg saya kaji rasanya o.k.. jika awak ada bajet lebih mingkin boleh tengok model-model tahun nie. kalau ada bajet lebih sila kemukakan pada saya bajet paling tinggi awak, boleh saya rekemenkan model terbaek untuk bajet awak..

  468. tga Says:

    tq bro ximan..tanya pasal kat giant kota damansara offer rm1250 dgn spek tu suma..border cantik.hihi. bajet dalam rm2000-2500.function cam usb movie xkisah sbb ada htpc.jatuh hati pada lg.dah ada samsung 32 hd ready..nak try full hd..mesti ada beza kan main movie 20gb hd…

  469. Gaban Says:

    TGA, kalu nk perubahan ketara, angkat TV LG LCD LED..

  470. Gaban Says:

    Ximan, ktne nk tgk graf TV LCD Malaysia?

  471. Ayu Says:

    Tq guys for d info!

  472. ximan Says:

    Gaban- kalau kita lihat di website memang tidak dapat mencari walaupun kita masuk ke websitenya.. saya mengunakan khidmat kawan saya yg bekerja untuk sesetengah brand tv di malaysia..
    jika anda pernah mendengar GFK market research. gfk adalah satu syarikat yg terbaik dari penyelidikan setiap brand yg paling banyak di jual.. setiap brand membayar mereka, sebab itulah kita tidak boleh tengok sendiri dalam website.. tue pun saya curik-curik tengok gak pada lap top kawan saya tue hehe…

  473. ximan Says:

    eian- sila rujuk topik saya di atas no467. walau pun harga nya rendah tk memestinya tk bagus….

  474. lola Says:

    salam semua.
    Bro ximan, sy nak beli tv, tp yg biasa2 and murah2 je (budget kecik). Tp xtahu nak beli yg mcmana. Sy dah baca semua post kat atas, tp semua canggih bebenor.hehe. Jd sy just nak tanya, between sharp led 32inch dgn panasonic led 32inch mana ok?sharp dpt harga rm1k, panasonic dpt rm1150..sy x tgk la pulak spec2 dia..adoiyai..tp xpela sy cuma nk tau antara 2 ni mana ok.tq

  475. Gaban Says:

    Lola: Cuba survey brand LG. Untuk model 32 inci yng saya pernah beli dulu, skrinnya dual layer… So lebih tahan.. Sharp cantik kalau yang 4 color tu.. apapun tepuk dada tanya selera.

  476. lola Says:

    ok tq mr gaban :)

  477. ximan Says:

    lola-memang saya sokong apa yg encik gaban cakap tadi. sharp skrin nya panel lembut mana kala panasonic dan LG pula keras di mana dari segi ketahanan panel terima daripada sebarang hentakan dan jarak penglihatan untuk semua sudut kedua-dua brand nie lebih baik daripada sharp. walau macam mana pun anda kena tahu sekarang zaman download movie,, betul tak cuma ini anda kena selidik sendiri
    adakah sharp dan panasonic boleh memainkan movie dari external hard disk. kalau boleh cuba bawak satu external hard disk di dalam nya ada dua movie 1. movie mkv bersaiz dalam 4gb kebawah dan yg ke 2. movie yg bersaiz 10gb keatas. cubakan kepada ketiga-tiga brand tersebut. JIKA ada di antara brand yg boleh memainkan dua saiz movie ini.. itulah brand pilihan awak.. selamat mencuba.. kalau ada apa-apa reply saya..

  478. ximan Says:

    bagi saya home entertainment adalah penting,mungkin juga bagi sesiapa yg ingin menghiburkan hati di masa lapang. penting bagi saya untuk melepaskan tekanan kerja dengan hiburan di rumah. kalau tak der port memancing untuk setiap bulan,, rumah lah jawapnya.
    terutama sekali saya memang tidak suka berjalan kalau bukan dalam tugas kerja, kalau cuti tak memancing memang selalu berada di rumah bermain dengan anak2. di situlah kesempatan saya menghiburkan hati yg tension,dengan apa yg saya ada. dengan adanya internet di rumah boleh dikatakan setiap hari saya mendownload movie dan documentary HD dan juga survey market untuk setiap
    gadget home entertainment. di mana masa lapang nanti akan saya layan dengan family saya. di rumah pula saya sediakan 3 terra bait external hard disk, untuk storage movie-movie tersebut. jadi bila cuti tk lah saya melalut tah kemana, kalau ikut bini shopping… adhoiyai… memang susah ikut kerenah bini kerana setiap satu barang yg nak di beli mesti dia buat keputusan dalam satu jam,,, ermmm…. lebih baik duduk kat rumah..kan..kan…. di petang hari boleh lah bawak anak2 jenjalan.. memang itu rutin saya setiap bulan.

  479. lola Says:

    ok en ximan,tq..it really helps. Maybe sbb sy fikir sy cuma nk beli tv utk letak kt rumah sewa dimana sy jarang ada di rumah.hehe..
    Xsmpt nak survey btul2 kt kdai dan compare jenis2 tv ni. Anyway pasni kalau ada kemusykilan bolehla tnya kt sini lg :)

  480. Azlan Says:

    Salam en.ximan.format movie apa yang dimainkan dalam external hardisk tu.saya ada cuba lihat movie format mkv.pada usb flash kelihatan audio and picture tak sync.sekarang ni saya nonton movie format divx tapi ambil masa untuk convert dari format mkv.

  481. ximan Says:

    Azlan- untuk panasonic tv, awak boleh guna format mkv,divx,avi,tp,flv.. tetapi kena make sure jangan terlalu tinggi saiz nya.. dan lagi satu panasonic tak berapa support sound untuk dts seround sound.. suara tk akan keluar… kalau ada model lain tolong inform saya ya..

  482. Azlan Says:

    Betul.satu kekurangan panasonic bagi pengemar audio.

  483. mamat Says:

    lama x sggh… LG terbaek kwn2.

  484. fik Says:

    salam….da pening da baca semua reply…
    Bro ximan n gaban, if budget 2500, pe model tv yg the best? Why?…thanx ye…

  485. mibius Says:

    lola…
    klau cuma nk beli tv utk letak kt rumah sewa dimana jarang ada di rumah….
    cadangan baik beli tv cap ayam jerk yg rege 500 kebawah lagi save… :D

  486. ximan Says:

    betul juga tue.. sekarang sharp dan pana sonic ada buat jualan penghabisan untuk stock LCD 32″ di seluruh malaysia harga dalam RM799. murah juga..

  487. Ayu Says:

    Akhirnya sampai juga tv aku setelah 2 minggu tunggu. Dan mmg canteq! Pic cun, audio cun, i tak pakai astro gune antenna biasa ngan P1 4G, semuanya beautiful. Best sbb suke dload movie… Tip top. Nak tanye yg utk connect to mobile Tu leh pakai I phone dop? cube connect x dpt dia tulis unable to detect LG smart phone. Now baru update to 2 nd version. Sbb lambast ngat, malam ni baru nak update to latest version.

  488. lola Says:

    mibius, jarang2 sy tgk tv pun xnak la beli tv cap ayam.haha..itula sbbnya sy tanya pakar2 kt cni :) yup skrg byk kdai tgh wat promotion, cuma blum smpat nk survey lama2

  489. Gaban Says:

    Lola: banyakkan survey… harga yg awak bagi tu macam mahal jer.. biasa rege tak lebih RM1K bagi TV 32 inci. Awak tinggal kat mana?

  490. tga Says:

    tq ximan gaban…sy baca post no.1 smpai abis dan akhirnya saya dah beli LM6200 nie..sok smpai umah…test kat kedai terus tanya harga,bayar…terima kasih atas info anda suma…

  491. mibius Says:

    lola…
    rege yg bro ximan bg tu menarik rm799…dah save 2rat :D

  492. azrul Says:

    Salam Ximan…
    saudara selalu kata yg LED 3D TV LG LM6200 adalah antara yg terbaik termasuk lah function yg ada..sbb saya seorang yg cerewet sikit sebelum nak membeli so saya pun pergi la siasat dan banding kan dengan jenama yg lain terutama kesan 3D nya. Pendapat saudara ximan memang tepat, jenama LG lah yg paling perfect sekali dari berbagai sudut terutama sekali kesan 3D nya..bukan saje jelas tapi objek nya boleh muncul/keluar Tv lebih jauh dari jenama lain. Akhirnya saya terus beli LED TV LG 47LM6200…Thanks Ximan.

  493. ximan Says:

    azrul-welcome..

  494. Gaban Says:

    Azrul.. Welcome to the club… Mungkin saudara ximan boleh usahakan wujudkan group facebook atau whatsapp bagi pembeli LG untuk kita bertukar2 pendapat dengan lebih cepat dan mudah.

  495. mibius Says:

    agree……gaban :D

  496. ximan Says:

    boleh bawak ketengah nie:)

  497. Gaban Says:

    Ximan, bawak ketepi jugak la. Asyik ketengah jer. hehe

  498. Ayu Says:

    Agreed, better wujudkn group specific for this reason

  499. mibius Says:

    salam…bro ximan

    tv Lg nak kena register online x :(

  500. Gaban Says:

    Perlu register. Percuma. Pastu baru boleh guna app yg ada dlam TV LG tu. Saya jawab bagi pihak ximan. hehe

  501. ximan Says:

    setuju ngan apa yg gaban cakap tue.. selain itu LG service centre biasanya terima,walaupun kita tidak register online yang penting kita mesti kepilkan resit pembelian pada waranty card… pun boleh juga.
    tadi ada saya buat pangillan kat LG service centre buat pertanyaan..hehe. :) no nya 1800-822-822.

  502. ximan Says:

    tga- tahniah anda berjaya membeli tv baru. saya tumpang gembira hehe. pada sesiapa yg baru beli LM 6200 jangan lupa update dulu ya supaya supaya mudah untuk kita guna mouse,keyboard dan fingsi yang lain.. kalau ada kemuskilan refer jer pada saya di laman nie.. kita tolong nizamyunus, so far laman dia adalah antara laman terbaik kita..hehe.

  503. mibius Says:

    salam….

    tqvm….bro ximan n gaban

    nnt pasni nak register…pada mula nyer ingatkan xperlu reg… :D tp resit n w.card mmg ada simpan… :D

  504. ximan Says:

    fuhH… tidoq dulu… selamat pagi…

  505. tga Says:

    TQ ximan..adanya website ni saya dah buat pilihan terbaik..klau tak mesti menyesal..xsia2 sy download movie 20gb..tgk dgn LG memang berbeza..wife saya pon suka..layan citer Saving private ryan mlm tadi..wife xsanggup tgk sebab ngeri sgt..real abes..anyway tqvm.hope boleh bg best setting utk LG nie..tau tak kat mana nak tgk..

  506. ximan Says:

    fik- sekarang ada promotion smart tv dalam budget RM2500 yg awak ada.
    pertama brand samsung 40″ kurang pasti modelnya (tiga kali update)RM2499
    kedua brand LG 42″ RM2299 (unlimited update)
    ketiga brand sony 40″ RM2599(kekurangan apps)
    keempat brand philips 40″ RM2399

  507. ximan Says:

    fik- saya cadangkan awak ambil model 42LS5700 LG smart tv. ini kerana smart tv LG unlimited update jika ada versi baru . harga yg berpatutan dimana tidak semua brand lain boleh ikut kadar harga yg sama. LG panel hard panel dan juga saiz yg 2″ lebih.. panel hitam yang asli. dengan kadar harga yg murah ,mungkin balance budjet awak tu boleh bawak kelain.usb support 3tera bait movie banyak format.. kalau ada apa-apa reply saya..

  508. ximan Says:

    PERHATIAN: kepada pengguna bluray home theatre atau pun player. jika anda membeli blu ray pirate, ada masaalah di sini.. kalau untuk movie baru keluar wayang 3 bulan hingga sekarang ada keluar versi bluray bukan DVD sila jangan beli.. sebab codec soundnya tidak support. contohnya.. selepas tengok movie tu dalam 25 minit tetiba jer movie terus mute… akan keluar code tertentu…

  509. zack Says:

    salam n selamat sejahtera. tahniah kepada tt n tuan ximan. byk infomasi berguna mengenai tv blh dpt dlm nie yg sblm nie sy x th. sy bercadang utk membeli tv yg lengkap pd harga berpatutan. mungkin nanti sy perlukan bantuan nasihat tt dan rakan2 yg ln. terima kasih

  510. topo Says:

    saya pon baru tahu tentang tv led, lcd plasma semua tu hari tu rambang mata juga la masa nak beli tv baru

  511. at Says:

    Bro Ximan,bleh share mcm mana nk guna record function utk LM6200? Boleh record rancangan dr Astro ke?ke limited to internet tv or antena tv jer? Makacih.

  512. kakitv Says:

    salam,
    ada yang kata brand samsung xthan lama paling koman pun stahun,6 bulan pun ada,ada yang dah beli tukar tv,xmau lagi brandsamsung, tambah2 dengan teknologi yang baru smart tv 3d,depa buat tv lebih kepada bisnez,buat apa tahan lama rugi ah kompany. samsung tv katanya memang uptodated tp lifespan kurang kerana lebih kepada kuantiti. jadi bila ditanya brand apa yang bagus dia cakap Philip, kerana philip lebih kepada kualiti,tambah made in europe,lifespan bleh pegi sampai 5 tahun…betulkah maklumat ini….dalam kapla otak cuma ada 2 brand je samsung or philip

  513. ximan Says:

    tv 3D smart bersaiz 84″ yang pertama di dunia ultra defination yg akan di keluarkan oleh LG akan datang. dengan resolution yang lebih tinggi entah lah saper yg mampu beli dengan harga USD 24,999.99

    resolution:
    3840 × 2160 bersamaan(8.3 megapixel). 2160P
    7680 × 4320 bersamaan(33.2 megapixel).4320P

    aspek ratio: 16:09
    Jarak pandangan: 0.75 H
    sudut menonton: 100 ° darjah sempurna
    Colorimetry: Rec. 2020
    Frame rate: 120 Hz progresif
    Kedalaman bit: 10/12 bit
    Sistem audio: 22,2 bunyi surround
    Kadar bunyi: 48/96 kHz

  514. tga Says:

    salam semua…
    ximan/gaban/mibius-42LM6200 ni boleh support hdd 3tb kan..???
    semlm try hdd main mkv..superb smooth..siap boleh main softsub..main 3d no hal..main 20gb mkv no hal..xperlu lg guna pc(htpc)..save dah!!TQ semua..

  515. ximan Says:

    tga-kepuasan untuk semua penguna termasuk saya, itu yang saya harapkan.. tahniah sekali lagi untuk awak kerana membuat kaji selidik dengan membuat keputusan
    yang tnpa rasa ragu-ragu.
    terbaik untuk anda. :)

  516. At Says:

    Bro Ximan, nk tanye pasal record function utk LM6200..Bleh record sume rancangan termasuk siaran berbayar? ie Astro? atau utk Internet Movie dan rancangan melalui antenna shj?

  517. iefa Says:

    salam…saya baru beli tv lcd 46inch…brand Toshiba….tertulis kat situ fullHD dan baru masuk astro beyond sd..tapi kenapa gmbr bila jauh je xnpk jelas muka org n jadi cm kartun lak..warna gmbr memg xmemuaskan..tapi tgok jgk channel…adakah kerana saya tidak menggunakan asto hd atau tv kena adjuz ape2?harap dapat membantu sy..

  518. ximan Says:

    At-BOLEH RECORD APA2 CHANEL SEKALIPUN, APA YG PENTING: setiap input yg kita hendak record mestilah
    yang tiada berkaitan dengan HDMI. contohnya seperti.. antena mode,composit dan component input.
    external mesti melebihi 40 gb ke atas. tidak boleh guna usb kecil dari 40gb.

  519. ximan Says:

    At-untuk tv recording nie awak perlu set yg ada pada
    menu tv, di mana time machine akan check kapasiti memory external awak, jika external awak ada dokument lain saya sarankan lebih baik awak transfer ke external lain, ini kerana ia akan format(kosongkan) external hardisk awak serta merta… atau pun cuba check di youtube. mungkin lebih detail. reply saya kalau tidak jumpa di youtube. mungkin saya boleh ushakan sesuatu..

  520. ximan Says:

    kakitv- kalau bagi saya, semua brand TV jangka hayat nya semua nya sama.iaitu 100,000 jam, kalau di malaysia nie nak kata brand yg kaya dengan warna cuma 4 brand yang masih dalam senarai. iaitu sony,samsung,sharp dan philips. kalau untuk range yg tinggi pernah saya compair kan ke empat2 brand tv nie. memang result yg saya terima brand yg memenagi untuk warna ialah PHILIPS.sebagai contoh saya mainkan bluray avatar. di mana sony,sharp dan samsung tidak mengeluarkan warna biru yg asli, malah bertukar ke kelabu. untuk philips memang tiada tandingan untuk warna walaupun tidak mengunakan clear panel. dan sebab itulah di europe
    philips memang terkenal dan termasuk dalam ranking market dunia.brand ni adalah antara terbaik. tak di nafikan di europe sana semuanya mengunakan 100%
    siaran digital selepas 13 tahun mereka memulakan naik taraf untuk siaran digital. tapi kita di malaysia baru masuk 8% untuk naik taraf siaran digital…

    apa pun kita seharusnya mesti akan fikirkan kalau di rumah apa kah source (siaran) yg kita akan guna?
    dan fikirkan secara logik di mana mentol lampu 25 watt dan 100watt di pasang serentak, awak rasa mentol maner yg akan rosak dulu.

  521. ximan Says:

    iefa- saya rasa awak boleh refer topik saya di no127
    dan 137. dengan saiz 46″ berapakah jarak sofa ke tv ? sebab ini juga memainkan peranan. untuk astro beyond gambar memang ok cuma untuk siaran HD sahaja.
    sebarang kemuskilan refer saya semula..

  522. ximan Says:

    iefa-satu lagi refer jugak topik no 412 sampai no427. mungkin berguna untuk awak,,

  523. mibius Says:

    tga.. mmg kita sbagai pengguna mesti cari pilihan yg tepat dan berbaloi dgn budget yg kita ada n xlupa juga info2 yg penting dr bro ximan,nizam,gaban serta member2 yg lain sama2 berkongsi pendapat… :D

    sekurang2 nyer dgn ada blog ini…kita xder kena tipu dengan tauke kedai tv yg hanya tahu nak menjual tv dgn harga mahal n spec tv yg low… :(

    tqvm…utk semua
    tga > pasni kita survey LM7600 n LM9500 lak… :D

  524. ximan Says:

    hahahaha….:D

  525. ximan Says:

    sama-sama… ;)

  526. tga Says:

    “tga > pasni kita survey LM7600 n LM9500 lak…”
    huhu..belom kering lagi sign aku kat resit nie..
    nti ada gatal nak upgrade pulak..skrg tgh cari home theatre LG..wireless speaker…perghhh…

  527. ximan Says:

    tak apa.. apa pun beli sekadar yg kita mampu dah ler, mungkin tunggu bonus akan datang hehe..

  528. mibius Says:

    salam…. bro ximan

    xder apa..joke jerk ngan tga… :D

    Tp rasa pelik lak sbb bulan petama guna 42in rasa besar lak…tp lama kelamaan rasa kecik lak tv nih cam xcukup inci.. :D

    pendapat saya….
    klau utk 3D cari ler saiz besar sket mcm 55in maybe rasa kepuasan layan movie 3D… :D

  529. azrul Says:

    Salam Semua…
    Saya nak jual Smart Tv LG 3D LM6200 saiz 47 inci dgn harga RM3900 sebab nak upgrade ke 55 inci pulak. TV ni baru je beli 5 hari.
    Sila email exora1717@yahoo.com atau sms/call 0172218178 untuk runding harga.
    Terima kasih.

  530. lyana kamarudin Says:

    Salam and hello semua..
    Sangat happy jumpa page ni dikala mencari2 side advise dari pengguna sendiri (bukan promoter)..
    TV lama dah tamatkan riwayat 3 hari lepas. Terpaksa guna tv kecik adik main PS2 sementara nak beli tv baru walau kedekut sebenarnya nak keluarkan bajet. Ada pergi survey di kedai berhampiran. Tokey suggest LG 42inch. Tp masa tu jahil amat, tak check pun model apa.. so tak boleh nak tanya u all.. dia bagi harga RM1480. Agak2 model apa ye?
    Then, ibu bagi paper iklan carrefour. Ada promotion 5-7 Oct Panasonic 42inch full HD harga RM1199. Saya tengok jugak kt carrefour. Tp pun taktau model apa. Masa tu macam just tengok2. Saya memang nak yang biasa2 je. Gambar cantik, audio sedap walau tak guna home teater. Tp risau, carrefour ok ke? Uncle guna Sony 40 inch, gamba ok, tp sound macam pecah n gema bila kita increase volume.
    Geng2 bagi respon.. pengalaman n kemahiran. TQ.

  531. tga Says:

    try masuk website LG malaysia..click promotion…mgkin dekat dgn tmpt u all..boleh usha..just sharing..TQ

  532. ximan Says:

    lyana kamarudin- awak kena tahu yang carefour,giant dan banyak lagi sedang buat promosi penghabisan stock, dimana stock yg satu atau dua tahun lepas punya untuk di habiskan.. memang kenkadang harganya di luar jangkaan. saya sarankan supaya awak check brand dan model nya. lepas tue baru saya dapat explain kt awak model tahun bila dan apa fungsinya. supaya mungkin awak boleh membeli tv seperti yg awak inginkan. kalau ada apa2 reply saya.

  533. ximan Says:

    HAH… berita baik tue.. azrul nak jual tv 47LM6200
    nya kerana nak upgrade ker 55″. besar agaknya rumah dia nie.hehe… sesiapa yg berminat silalah call encik azrul kita ya.

  534. ximan Says:

    tengok MIBIUS ko joke jerk ngan TGA.. encik azrul kita pulok yang tebako…. |)

  535. At Says:

    Ximan, re Recording function. Sye dh try utk composit/component, still xbleh record. HDD 1TB, software updated to Version 04.00.18.
    Mintak pencherahan.

  536. lyana kamarudin Says:

    Ximan : Firstly, thanks for your concern..Dah check dah.. model kat carrefour tu Panasonic TH-L42U5 (LCD)(harga dah naik RM1299).. rasa memang model lama ni..

    Ada juga model plasma THP42X50 (RM1549)..
    Ada juga model LS4600 (RM1749)..

    Tertarik juga dengan LG42 FHD LED TV 42LS3110..
    dan LG42 FHD LCD TV 42CS460.. kedua-duanya harga sama iaitu RM1399.

    Minta bagi pendapatla pro n cons nya..
    Saya memang ushar 42inch.. harga tak lebih RM2k.. cuma kalau dapat tak nak la sampai nak jimat sangat, rugi tak ambik spec yg bagus sikit..

    Thanks all.. :)

  537. azrul Says:

    Ximan…,

    rumah kita x besar…saiz reban ayam je hehehe…

  538. ximan Says:

    At- sila tunggu saya dlm masa dua hari nie, saya akan bertanyakan pada yg lebih pakar dari saya yer..
    sementara itu saya survey dulu line info memana yg boleh yer…

  539. ximan Says:

    lyana kamarudin-

    THP42X50 plasma- ada USB input boleh memainkan external HDD.tiada digital audio out(optical out)
    walau pun bukan full hd ia tetap ok untuk layan 720p beyond atau hd movie biasa.

    42LS3110 cuma sekadar basic full hd LED tebal sikit macam LcD tv.malangnya disitu USB cuma boleh memainkan gambar dan music sahaja.

    LS4600 boleh juga saya katakan model nie pun basic full hd LED. tetapi ianya slim(nipis) untuk usb boleh support 3 terra bait external hard disk.
    malang juga disitu panel nya lembut(soft panel)
    konsep yg sama macam samsung,sony,philips,sharp dan juga toshiba. ini kerana tidak tahan kalau terkena sebarang hentakan. model ni range yg terpaling rendah dari LG sebab itu lah low panel kualiti di keluarkan.

    42CS460 model nie ok di hard panel dan 3 terra bait external hard disk support. malang nya tiada digital audio out.

    kalau bajet awak dalam dua ribu apa kata tambah dalam rm300 lagi untuk model nie:

    LS5700 full hd,100hz,hard panel,3 USB input 3hdmi input.3terra external hard disk support. internet tv dual core prosescor.mouse dan keyboard tanpa wayar dan wayar boleh guna. banyak dengan fungsi internet.
    cuba survey di kedai lain harganya mungkin boleh dapat lebih murah. yang mana sekarang nie courts ada buat harga jualan rn2299. dalam rm300 lagi awak boleh dapat yg superb.:(FIKIRKAN.)

  540. ximan Says:

    azrul- JGN CKP CM TUE, TK ELOK… WHAT EVER…
    apa yg penting kepuasan anda. :)

  541. mibius Says:

    salam…azlan

    haaish…baru 5 ari beli udah nak jual :( apa kata tga…belom kering lagi sign kat resit :D

    klau nak upgrade ke 55lm6200 n 55lm6700 rerasa x berbaloi tp klau 55lm7600 mmg terbaik n 55lm9600 adalah yg terbaik dr ladang.. :D

    tp klau brand lain menjadi pilihan…jgn tersilap pilih lak…dahulukan spec pastu size… tq

  542. mibius Says:

    sory..silap taip nama azrul bukan azlan dah amai2 pepagi nih :D

  543. erin Says:

    salam nizam,
    saya nak tanya saya bercadang nak beli tv lcd 40″ tapi x tahu jenama ape yg ok..boleh bagi cadangan tak?bajet dalam 1500k ke bawah ade survey lcd panasonic 40″ 1499k ok ke

  544. mibius Says:

    Iyana…

    sy agree 42LS5700 best choice dr bro ximan…bleh play movie music picture intenet n hard panel dgn rege rm2299 dgn budget 2k… :D

    klau rajin… beli ngan dealer LG atau kedai biasa boleh dpt bawah 2k tp kena survey atau call tanya best price bleh bagi…tq

  545. abul Says:

    Salam semua sy ni duk rumah bujang..bru plan.nak bli tv ..tp yg mampu hanya plasma saja..sy minat model ni samsung PS-43E451..
    Betulka jangka hayat lamp life ni 30 ribu hours saja..pasal sales tu pon mcm tak yakin ja cakap..
    Sy nak guna tv ni utk astro beyond dgn gaming ps 3..
    Dia kata main game lagi kuat tarik lamp life..betulke..tlg bg pendapat kat saya…

  546. Gaban Says:

    Ximan: Kalau 42LW5700 soft panel ke hard panel?

  547. abul Says:

    Salam semua..ximan sy nk mintak pendapat.
    Sy minat dgn plasma samsung 43 inci model PS-43E451..sy pakai pon sebab astro beyond dgn game ps 3 saja..
    Model ni elok ka utk game dan boleh ke klu bkak tv utk masa yg lama jika bermain game..atau kna kawal kepanasan tv..dan berapa lama ketahanan lamp life tv ni..bujet sy dlm 1.3k saja..kalau ada cadangan lain yg sama saiz atau 40 inci boleh bg pendapat penuh x bg sy phm hehe

  548. ximan Says:

    Gaban-LW5700 ips hard panel. 180 darjah jarak penglihatan.

  549. lyana kamarudin Says:

    ximan n mbius :
    thanks for the info. ok, akan dipertimbangkan lagi. tapi sebenarnya memang kalau boleh memang tak nak letak bajet yang besar untuk tv. senang kata, kalau dapat lagi murah, lagi nak.. hehe.. menang membeli, menang memakai.. tp mestila barang baik, harga pun baik kan..

    So, kita menabung dulu la.. hehe.. Thanks a lot anyway.. :)

  550. mibius Says:

    iyana….

    klau nak led yg menang membeli n menang memakai sy cadangkan 42lm6200 model 2012 price rm2600 dpt free wifi dongle n +4spek 3D passive (xguna bateri) mmg menarik…maybe tahun dpn harga lagi rendah…:D

    sbb lm6200 termasuk smart n 3D…. ada 4 port hdmi 3 usb port n leh play movie pic music…

    klau nak intenet xyah pakai magic remote guna jerk mouse n keyboard kat usb yg disediakan lg senang.. . n unlimited update.. :D

    layan movie 3D dr extenal pon x mengecewakan mmg puas hati dgn kata lain semua ada kat lm6200… :D

    so skrang…tepuk dada tanya selera…:D peace

  551. tga Says:

    YUP…saya pon cadangkan 42lm6200..hahaha…

  552. ximan Says:

    abul-samsung plasma memang kurang sesuai untuk main game.panel kaca yg nipis mudah pecah. tambah-tambah lagi kalau kita layan game dalam jangka masa yg lama.
    ini kerana ia terlalu focus pada warna dan terang sebab utama akan berlaku ialah:
    dalam masa 2 atau 3 jam masa awak layan game pas tu tv tengok awak. sebab awak dah tidur. memang model nie ada fungsi game mode tapi ia tidak banyak membantu. lepas dua tahun awak atau sesiapa sahaja akan tambah dua lagi mata(cermin mata).
    saya ada dua pilihan untuk awak iaitu plasma tv:

    LG:burn mark washer,teknology gas yg berlainan kalau kompair dengan brand2 lain,tidak fokus pada warna ini kerana ia fokus dengan warna hitam. warna semula jadi. paling penting protective skin glass.(tahan lasak dari pukulan)..external hard disk support 3 terra bait dalam satu masa.pelbagai format movie.(samsung cuma 1 terra bait jer).

    Panasonic:tiada burn mark washer,warna hitam yg boleh saya katakan baik dari samsung,warna pun boleh tahan baik juga,hard glass panelexternal hard disk support 500gb.

  553. abul Says:

    Ok ximan..antara LG dgn Panasonic pulak mana lagi ok…
    Ada salesman cakap kat saya,kalau main game lagi kuat makan lamp life hours betulke?
    Sy kalau boleh nak cari tv tak kisahla plasma atau lcd..tapi bukan led (sebab led mahal) yg berbaloi dibeli.
    Takut jugak nanti salah beli..sy main game mungkin lebih 3 jam sekali main.
    Ximan atau sapa-sapa boleh cdgkan tak mana-mana model plasma atau lcd yg sesuai dgn sy seorang kaki game.

  554. abul Says:

    Ok ximan..antara LG dgn Panasonic pulak mana lagi ok…
    Ada salesman cakap kat saya,kalau main game lagi kuat makan lamp life hours betulke?
    Sy kalau boleh nak cari tv tak kisahla plasma atau lcd..tapi bukan led (sebab led mahal) yg berbaloi dibeli.
    Takut jugak nanti salah beli..sy main game mungkin lebih 3 jam sekali main.
    Ximan atau sapa-sapa boleh cdgkan tak mana-mana model plasma atau lcd yg sesuai dgn sy seorang kaki game.
    Kalau boleh cdangkan tv yg bersaiz 40-46 bujet sy 2k saja.
    Harap ximan dan kwn2 dpt membantu..sy kurang ilmu sgt psl tv ni..bru nak berjinak2.

  555. ximan Says:

    abul- saya sugest ambil LG. sebab utama kalau kita nak guna audio out ke home theatre boleh pakai optical out. sebab panasonic tak ada optical out, cuma stereo out sahaja. optical penting kerana boleh support dts,tru hd sound, dan pelbagai chanel sound.
    dan brand panasonic ada sedikit issue tentang usb function. sila baca topik no:480. LG pula ada burn mark washer dan penjimatan elektrik lebih baik dari panasonic. fungsi lain dari dari panasonic tiada masaalah boleh saya katakan lebih baik dari samsung.

  556. abul Says:

    Orait ximan..
    Dh tgk2 model LG..
    Ada dua model ni..
    47LS4600 dgn 42CS460..
    Ok tak dua model ni..

  557. abul Says:

    lagi satu ximan model ni plasma ok x 50PA450..
    Antara tiga model ni ximan leh gtau x yg mana lg berbaloi..

  558. mibius Says:

    salam…abul

    pendapat sy utk led42in..pilihan 42LM6200 series sbb ada 4hdmi n 3 usb port n dpt main dual play kat screen tp kena beli special 2spek…lagi ada smart n 3D dpt free gift +4 spek 3D n wifi dongle price rm2600+ … :D

    tp klau minat plasma..pendapat sy 50PA6500 full HD lagi terbaik terutama main PS3 n astro dan port 1 usb n 2 hdmi… price x pasti maybe dpt less dr harga sebenar…tq :D

  559. abul Says:

    Wslm mibius..sy bujet lcd atau plasma saja..
    Yg mibius gtau plasma 50PA6500 tu anggran hrga berapa?
    yg sy tgk plasma 50PA450 tu hrga rm2099..
    Bg sy ckuplah tv tu bsar..cantik main ps 3 dan tgk astro.
    Pasal sy dgn kwn2 sering buat tournament game bola..sebab tu nk yg besar dan thn utk bermain tempoh lama..

  560. mibius Says:

    abul..

    47LS4600 – full hd led 1080p mci100
    50PA4500 – hd 720p
    50PA6500 – full hd 1080p maybe rm2600++

    ttg ketahanan ni nasib ler…ada yg ok ada yg x..

    kwn sy pakai panasonic lcd baru 2 tahun dah ade line merah melintang kat tengah2 sbb panel lcd rosak nak claim waranty xleh sbb setahun jerk waranty… :(

    ttg ketahanan utk tempoh lama ngk tv…. :D
    sy rasa sy agi lama start 9am – 3am (18jam) tiap2 ari… hingga skrang ok xder masalah tp sy pakai led LM series n waranty 5 thn.. :D

  561. mesoul Says:

    salam sume…
    akhirnya, setelah sehari suntuk membaca sume komen, n pandangan yang memang xde kat tempat lain even salesman sekalipun..decide nak agkat brand LG…sy prefer tv LED standard.bukan smart tv n bkan 3d tv..bsar 40 inci.agak2 ade x?kat rumah cume pki astro biasa je..bajet 1.5k je..

  562. Azreen Says:

    Bertuah bila saya terjumpa blog ni. Terus x buka blog or website lain bila nak survey pasal TV ni.

    Dari comment atas (2011) sampai comment 2012 saya baca dan byk info saya dapat. Hujung bulan ni saya nak beli tv.

    Tp x sure plasma, lcd or led. Tapi saya rasa saiz 32inc pn dah ok. Bajed saya RM1k je. Sbb nak saving utk beli home theatre next month.

    Spec tv yang wajib
    a) full hd- peminat sport, history and Ngeo HD channel
    b) pc input
    c) HDMI port (3 port)
    d) USB port- boleh play segala format movie include mkv dan avi.

    Dalam range rege RM1k, model apa yang terbaik saya boleh dapat. tolong ye bg model yang sesuai…nnt sy terus ke kedai tanya.

  563. abul Says:

    Ok mibius..kalau hd 720p je..main game ps3 ok x gambar dia?

  564. ximan Says:

    abul-untuk ps3 memang boleh kalau kita layan 720p, apa pun 1080p memang yg terbaik… memang tiada masaalah.

  565. ximan Says:

    abul-saya sokong juga apa yg mibius katakan tu.. apa pun terletak dalam kemampuan awak. jangan paksa diri hehe.. :)

  566. abul Says:

    Ok mibius dan ximan..apa pon thanks,membantu jugakla pendapat korang..rasanya nk try led 47ls4600 tu kot..mcm bkenan pulak huhu

  567. tga Says:

    salam kengkawan..share sikit .dah test xbox game 3d..best..skrg nak try dual play..lagi mantap.dah cuba 3d glasses..split screen jadi satu screen besar..superb…sapa tahu mana ada jual dual play glasses..puas cari…harap bantu..tq

  568. mibius Says:

    abul…

    beza 720p dgn 1080p..pic lebih detail n lebih penting ialah pic resolution lebih besar 1920×1080 utk 1080p berbanding 720p 1024×768…klau kita fokus betul2 ada perbezaan…

    47ls4600 motion clear index(mci) 100 dan port 1usb n 1hdmi.. adakah mencukupi klau kita ada player bluray xbox/ps3 astro beyond utk hdmi cable..klau rajin cabut bukak hdmi cable xder masalah.. :D

    sama gak cam usb port klau utk smart tv mesti ada 3usb atau lebih lg bagus..baru leh masuk keyboard mouse n wifi dongle…betul x tga :D

    usb utk yg xder smart tv 1-2port dah mencukupi…

    sy nyer pendapat ler..check spec yg sesuai dgn keperluan kita n cari yg best price sbb lain kedai lain harga…

    dulu time sy beli tv.. 4-5 kedai dealer sy call letak harga rm3200 xder free gift last skali dpt 1 kedai dealer gak bg best price rm2700 siap ngan 3 free gift…apa agi terus angkat bawak balik ler… :D

    klau beza harga bawah rm500 dgn spec yg lebih baik…xder masalah ler up sket sbb berbaloi dgn harga

    seperti kata bro ximan…apa pun terletak dalam kemampuan n jangan paksa diri hehe… agree bro ximan ;)

  569. ximan Says:

    tga-kalau nak cari LG part atau barangan sampingan, boleh pergi ke kelana jaya.dekat dengan stadium hadapan LDP highway ada satu tasik besar. cuma sebelah tasik jer ada tower yg di pangil tower brem.. sebelah jer. kalau beli di sana semua harga ok tk lah mahal seper ti kita beli di tempat lain… mungkin mereka mark up sikit..

  570. tga Says:

    mibius-yup betul..xbox/astro/bluray player/hdd/pendrive apa lagi nak cucukbiar byk jgn kurang hihihi…wat research sblm membeli..beza ketara antara 720p dgn 1080p..
    ximan-apa nama kedai tu..ada kedai leh order tapi lama lah 2 minggu…tangan dah gigil nal berentap dgn adik..huhuhu…abg buli adik…

  571. tga Says:

    n lagi satu ada baca manual utk lm6200 boleh cucuk usb hub..jadi boleh tambah usb port lagi kan..besh..besh…

  572. mibius Says:

    tga…

    nnt bgitau brapa best price dpt… teringin gak nak test kat LM nih …. leh sesama share info.. tq :D

  573. tga Says:

    dual play glasses tu rm70/1pair..
    memang best leh try..leh test ngan spek 3d..activate dual play..on 3d pilih side by side or atas bwah..pakai spek tutup sebelah mata kiri/kanan..pergh..ajaib…

  574. tga Says:

    ok..dah dpt..tq ximan bg location.
    LG Service Centre
    Level 1 Wisma AMFirst (Formally known as Wisma Brem)
    Tower 1 Jalan Stadium SS7/15
    47301 Kelana Jaya,Selangor
    Tel:03-7491 2920 (Spare Part Division) / 1800-822-822 (General inquiry)

    -boleh delivery atau pickup kat sana..instock ada dalam 5/6 set jerk…dah order satu..hehehe

  575. Gaban Says:

    TGA. Dual play glass tu leh guna kat apa2 TV 3D LG ker? Sebab konsepnya sama macam 3D. Kiri lain kanan lain. Kalau spek tu, lens kiri dengan kiri. lens kanan dengan kanan. Kalau model 42LW5700 boleh tak?

  576. mibius Says:

    tga… tqvm

    bab yg ajaib tu yg x sabar2 nih…. :D

    gaban….klau utk LM mmg konpom tp LW x pasti kena refer info atau update software…

  577. ximan Says:

    Gaban- untuk dual play mode tak payah update. memang
    dah boleh enjoy pada model LW memana sahaja… beli jer dual play specs…. COMFRIM>

  578. ximan Says:

    LG ultra defination tv telah masuk pasaran malaysia dengan saiz 84″ dengan harga RM26,999.00 resolution 3840*2160P bersamaan 8.3 megapixel. memang cantik..

  579. ximan Says:

    Azreen-sorry saya tak perasan pulak komen kamu di atas tu,.. tapi apa yg boleh saya katakan untuk tv 42″ yg dalam harga 1k susah sikit nak cari. apa pun macam saya memang paham yg tk semua berkemampuan utk mendapatkn yg terbaik.. saya cuba survey untk awak tentang harga tv termurah. how ever mungkin ada model untuk tahun lepas tengah ada promotion sekarang nie. apa pun saya akan refer awak semula..
    dan kalau ada bajet lebih dari itu sila bagi tau saya.

  580. ximan Says:

    mesoul-sorry awak punya komen pn saya tk perasan…
    memang ada model LG led bersaiz 42″ full hd usb 3 terra bait support. mungkin boleh dapat dengan harga
    antara 1600 ke 1700k. sebab untuk harga asal rm1999.
    tapi model nie 42LS4600 soft panel. apa pun sila survey dulu dn refer saya.

  581. ximan Says:

    At- saya masih menungu jawapan dari sifu saya tentang recording function… akan saya jawap asap….

  582. At Says:

    Ok Bro Ximan, np..trimas

  583. mibius Says:

    salam…

    new update LG 040014 > 040028 :D

    gaban… slamat berentap ngan dual play :D

  584. Azreen Says:

    Ximan..

    Tq sbb reply..hari2 bukak blog ni kat office, baru dapat reply.

    saya bukan nk 42 inc tp 32 inch je. sbb baru pindah umah kt ukay perdana.

    skg hari2 survey kt website and call dealer tp dorg kata susah nak cr spec macam tu klu 32 inch..

    betul ke?

  585. ximan Says:

    Azreen-cuba check dekat giant,tesco atau carefour ada model 3D 32″ LG LW4500 tengah buat clearance. dalam RM1k ++. dan juga model nie 32LV3500 atau LV3400 32″ juga. external hdd pun boleh baca.

  586. ximan Says:

    Azreen- model yg saya bagi tu ada 1 usb input jer…
    memang betul apa yg dealer ckp tu. susah nk cari input usb yg banyak.dengan saiz 32″. terutama sekali yg bukan smart tv.

  587. azmi Says:

    http://www.homestars.com.my/home-electronics/Televisions/lg-tv/LG-42%22-LM6200

  588. mesoul Says:

    bro ximan,
    sy da usha model 42ls4600..kedai tu offer 1670,last price da..sy tny salesman tp dia xtau sgat pasal spec tv tu..n bab soft panel tu yg agsk merisaukan sy..

  589. Gaban Says:

    Firmware terkini TV saya 42LW5700 ialah 04.03.13. Bila check update dia kata tiada kata tiada yg terkini.

  590. Gaban Says:

    Firmware terkini TV saya 42LW5700 ialah 04.03.13. Bila check update dia kata tiada yg terkini.

  591. mibius Says:

    gaban….

    maybe x sama kot dgn LM series…. :(

  592. ximan Says:

    mesoul-cuba survey model niekalau nasib awak baik mungkin boleh jumpa. LV3400 full hd LED ips hard panel. mungkin masih ada yang nie model tahun lepas.
    tapi untuk spec basic tvLED terbaik ini lah yang saya cadangkan.

  593. abul Says:

    Alamak mibuis susah jugak satu port hdmi..sekali dua cabut lehla..dah kalau hari2 malas jugak..
    Yg mibius cadangkan plasma LG 50 inci 6500 tu ok tak mibius..
    Mula2 cadang nak beli plasma ja..tapi bila tgk komen lama kata plasma kurang thn btolke?
    Peningla camni..taktau model apa yg btol2 nak target..
    Mibius dan ximan tlg rekemen model LG tak kisahla led atau lcd janji berbaloi utk astro dan gaming..itu ja..
    Lain2 function tu sy tak ambik kisah sgt..janji saiz tv kna 40 ke atas tu yg utama..
    bujet sy tak lebih 3k..tlg yer mibius atau ximan rekemen model yg trbaik utk sy..

  594. ximan Says:

    abul-awak jangan risau.. apa yg saya boleh kata jangka hayat plasma tv,lcd dan led semua sama 100,000 jam.. cuma kualiti untuk gambar HD plasma lebuh natural tidak terlalu terang dn gelap.. manakala lcd dan led lebih kepada terang dan sharp..
    kalau gaming gambar terang LED atau LCD. tapi mata cepat letih sikit sebab layan game lelama.. kalau plasma kurang letih.. ketiga2 pun baik.. cuma ada kelebihan memasing.. keputusan di tangan awak..

  595. abul Says:

    Ok ximan..membantu gak pendapat tu.
    Jadi sekarang ni kalau sy pilih cadang mibius tu plasma LG 50PA6500 full hd agak2 berbaloi tak..
    Lagi pun jenis saya ni suka ngadap game lama..so bak kata ximan plasma ni kaler natural tak menyakitkan mata sangat tapi gambar tetap cantik kan??

  596. mibius Says:

    abul…
    antara plasma dgn LED… ada pro n con…
    plasma 50PA6500 n LED 47LS4600

    apakata…abul gi ngk dulu display unit antara 2 model nihh… dah tentu dpt buat pilihan.. ;)

  597. ximan Says:

    betul jugak tu… batter awak survey dua model tu…
    pas tu deside… yg penting awak kena puas hati.. cadangan mibius tu ada baik nya.. kadang2 kita tak dapat kepuasan dari apa yg di cadang kan.. kedua2 model nie memang baik… cuma saya nk awak pastikan kualiti gambarnya abul…

  598. mibius Says:

    abul….

    jgn lupa…1 agi tambahan model spec panas terbaik kena survey 42LM6200….so buat la pilihan antara 3 model tadi…

    dah beli nnt…leh arr explain sket kat kami ;)

  599. abul Says:

    Wow mibius..baru tgk dia punya spec mmg menarik..tapi harganya pun mcm menarik hehe..
    Siap 3D lagi..dh lebih dr keperluan saya tu..kalau 3D mmg perlu pkai glasses ke..sy tak minat sgt tgk tv pakai spek ni..
    Kalau tak perlu pakai..harga pun tak sampai 3k mungkin boleh dipertimbangkan hehe..
    Apa pun sy bukan nak beli tv tu dlm masa terdekat ni..tgh dlm pemerhatian lagi..tu tgh survey dulu..
    Sy berminat nak beli tv ni pun sebab astro beyond duk langgan saluran hd tp tv nya tv jnis lama hehe..nak cancel saluran hd tak boleh so kena cari tv la..
    Lagi satu untuk gaming ps3 tu je..bab lain memang tak terpikir lgi..asalkan tv tu grafiknya cantik tak mendatangkan mslh dh memadai..dan kena 40 inci ke atas hehe
    Dh bosan dgn tv kecik ni..

  600. tga Says:

    cadangan mibius mmg ok utk gamers cam u sbb aku pon ada TV ni dan xbox..pada i berbaloi coz
    -skrg game dah ada yang 3d..akan dtg lagi byk…
    -tv ni ada dual play..main split screen berbaloi dgn dual play..
    -input hdmi/usb byk..
    -audio digital klau game 5.1 ..perghh..main fifa 13 cam duk dlm stadium…
    ok kan…juz my opinion..
    p/s: klau i tak jumpa laman nie rasa tah apa2 tah tv yang aku beli…hihihi

  601. mibius Says:

    tga…

    agree…. :D

    n tqvm pd bro ximan n nizam krn byk membantu kita ;)

  602. abul Says:

    Tga ada jugak gamers hehehe
    Mmg duk gila fifa ngan pes ni..okla dh ada model pilihan ni kna survey..tp tula nak tnya..klu dh 3D mmg kna pkai glasses ka

  603. Dato' Koy Says:

    Hello..

    Bole komen sket pasal jenama Hisense. Company China rasanya..salesman kat dia adik kepada Haier. Ok kah jenama ini? Sbb baru ada promotion TV LED 42 Full HD 1080 (2 Usb,2 HDMI Port). Plus free all risk insurance 1 tahun. harga RM 1399. Pastu kalo nak 50 inci brand ini cuma RM 1899. Sgt murah compare jenama lain. TETAPI ok kah? Dgr cerita salesman mmg hati bole cair..(dia kan nak komisen hehe)..

  604. tga Says:

    Klau tv 3d mesti ada spek nya skali…

  605. tga Says:

    Dan LG nya spek bukan mcm yang lain besar..berat kena charge…xterasa pon pakai spek…

  606. abul Says:

    harga model tu berapa ye sekarang..

  607. abul Says:

    Ha lagi satu ximan dan mibius..kawn saya suruh tnya..jenama haier ok tak?
    Kwn sy tu dia nak pakai tv utk connect dgn pc..
    Tv apa yg sesuai bujet dia 32 inci saja..

  608. ximan Says:

    Dato’ Koy-hisense adalah brand pertama dunia iktiraf dari taiwan. mana kala haier pula brand yg pertama dunia iktiraf dari china. boleh saya katakan kedua2 brand nie memang ok cuma dua brand nie gagal untuk memaparkan hitam yg asli dan warna. kalau kita perasan dengan hd genaretor demo nya sendiri masih gagal menayang kan kualiti gambar yg baik. ini kerana kedua brand ini masih mengunakan teknology panel lama bertaraf dynamic contrass yg rendah.
    kalau Dato’ Koy ingin membeli dua brand nie pastikan beli LED tv sahaja. boleh saya katakan warna hitam nya ok. walaupun tidak sebaik brand yg lain. untuk jangka hayat back lie memang masih sama 100,000 jam.

    abul- seper ti topik saya di atas pada dato’koy, tapi saya rasa kalau nak ambil 32″ kenapa tak ambil brand sharp atau panasonic.. kerana sekarang nie banyak dealer buat promosi penghabisan stock dengan harga RM799.

  609. ximan Says:

    Dato’ Koy- semua brand pun ok. cuma bergantung pada anda untuk menyakin kan kita sebagai penguna sendiri, sama ada kepuasan barang yg kita beli tu berbaloi tk? contoh nya saya ada ke salah sebuah kedai elektrik di ampang untuk membeli iron, mungkin
    nasib saya baik hari tu kerana ada pelanggan datang
    merungut pada sales staff tersebut tentang brand (s), yg baru di belinya selama tiga bulan muncul 1 line vertical selama tiga mingu telah bertambah kepada empat line.. jadi saya pun mencuri2 dengar perbualan ter sebut.
    yg mana sales staff sebelum ini telah mengsyorkan brand lain.. kerana dia memberi tahu pelanggan tu brand (S) itu memang banyak aduan dari penguna2 yg datang meminta no telefon service. tetapi penguna tersebut berkeras untuk membeli brand (S). sekarang ini pelanggan itu memarahi sales staff itu konon nya tiada sales staff memberitahu yg brand itu selalu ada masaalah.. kebetulan saya ada kawan yg berkerja di kedai itu. tidak lah rapat sangat. lalu saya pn bertanya. betul ker pasal brand(S) ada banyak masaalah?.. dia pn menjawap: memang bang saya pun dh letih, mula dari dua bulan lepas brand (S) nie ada je dua saja masaalah.. memang tak ada masaalah lain iaitu line panel kalau tk chip board belakang panel. org yg install astro pn dah pandai komplain sekarang nie… kalau abang tengok kami punya service list pn mcm tak percaya, kenapa brand sebaik nie boleh selalu ada masaalah..

    jadi dato’ koy sales man dan promoter ada sedikit perbezaan. di mana salesman boleh menjual semua brand yg di inginkan dengan tanpa mendatangkan masaalah kemudian hari,jika ada masaalah habis mereka kena tahan telinga(dapat ijazah makian dari pelanggan) hehehe… itulah ayat kawan saya tu… manakala promoter pula cuma boleh menjual brand sendiri sahaja masaalah atau tidak tk penting janji komisyen dpt. begitu juga semua penguna saya sarankan study di internet/kaji di kedai memana ke.. yg penting kita puas hati..

  610. ximan Says:

    Azreen-saya masih belum dapat pastikan model yg termurah untuk bajet awak.. harap2 awak jumpa ya.. all the for you..

  611. ximan Says:

    best for you azereen…. :)

  612. Gaban Says:

    Ximan, kalau dapat kita kongsi apakah brand S tu?

  613. nizamyunus Says:

    Betul tu..nak juga tau apa brand s tu..sebab tv saya pun brand nye bermula dari S

  614. Gaban Says:

    Sib baik brand TV saya bermula daripada L. Rasanya negara sama dengan brand L kot.

  615. mibius Says:

    dari matahari terbit tp made in thailand pon start dr “S” gak :D

  616. ximan Says:

    SAMSUNG. itulah jawapan saya.
    tanpa kita sedari brand ini telah mengeluarkan perbelanjaan yg amat besar untuk mempengaruhi market malaysia. tanpa kita sedari tentang kebaikan dan keburukan nya..

  617. tga Says:

    betul lah tu..first lcd aku brand nie..2 ari pakai bunyi pop..xkuar pic..seb baik ada warranty..technician dtg tukar board…dlm sehari sumpah seranah gak lah..beli mahal2 dah problem..xsyoklah baru beli dah rosak..

  618. ximan Says:

    apa pun kita harapkan brand samsung nie kena update kn segala kelemahan mereka,.. kerana di malaysia nie penguna brand tersebut ter amat banyak..

  619. ximan Says:

    supaya mereka tidak mengalami kesusahan kemudian hari..

  620. tga Says:

    ye betul ximan..klau tgkan brand nie mmg slalu ada model/product baru..terlalu cepat smpai xde kualiti pon susah jugak..

  621. wan Says:

    salam ximan, ada no kontek tak? senang nak beriteraksi..

  622. ximan Says:

    wan- kalau kata no kontek tu memang ada, cuma saya memang susah sikit untuk mengankat telefon. biasanya
    lebih pada tex sms. kalau fon syarikat memang selalu saya bawak… huhu.. tapi tak per kita boleh juga berinteraksi di laman nie. dekat laman di saya cukup
    berpuas hati kerana dapat membantu semua kawan2 kita yg dalam pelbagai persoalan, insyaallah dapat saya bagikan jawapan.

    apa2 pun selamat hari raya aidil adha kawan2 semua.. terutama sekali nizam yunus tuan punya blog nie.

  623. nizamyunus Says:

    Terima kasih ximan. Selamat Hari Raya Aidil Adha juga kpd anda dan semua pengunjung blog.

  624. mesoul Says:

    Saya da beli model lg 42ls4600..ttp msalah sya skrg syg dapati ada 3line vertical pada screen..klu tgok bola mmg sangat tidak puas hati.ap masalah ek?.n tlg bg setting tuk picture untuk dptkn gmbr yg baik.sy gune astro dekoder silver je

  625. ximan Says:

    mesoul-awak dah pakai berapa lama model nie, kalau boleh tolong call segera LG service centre. 1800 822
    822 nyatakan berapa lama awak beli model nie.beritahu mereka apa masaalah tv awak, cuma sertakan resit pembelian. dapat kan no report awak pada mereka. tolong reply saya kalau ada apa2. biasanya kalau awak beli tv tak sampai seminggu di mana2 kedai, mereka akan serta-merta tukar baru pada
    awak.

  626. mesoul Says:

    sy baru beli hari sabtu lepas..nnt sy akan cal dorg..n reply kat cni cmn respon dorg..

  627. ximan Says:

    mesoul-kalau tidak smpai seminggu,, terus mintak tukar baru jer…. kalau boleh…. dimestikan..
    tukar baru..

  628. ezairyz Says:

    salam.tumpg tny en.nizam…apa masalah dgn TV LCD bil dah kuar line kaler hijau…mula2 kecik ja…lama2 dah makin lebar…kaler hijau tu myebabkan kita xnmpk sgt area yg kena kaler hijau tu…ada org ckp masalah vertical line…huhu mcmn ya?

  629. caztello Says:

    ximan samsung LED series 5 ok tak? aku dah bayar deposit…tapi rasa macam x puas ati plak….

  630. ximan Says:

    ezairyz- tv LCD tue awak pakai dh berapa lama dah,apa brand nya? mulanya hijau tu timbul di sudut mana? tapi kalau bagi saya semua lcd bergantung pada nasib. sebab saya pakai LCD dah lama dh lebih 4 tahun dekat lima tahun tak pernah timbul masaalah. reply saya ya…

    caztello-kalau nak kata series 5 atau mana2 siries memang ada komplain dari pelanggan. warna hitam kebanyak kan bertukar menjadi kelabu ini kerana jarak pandangan memang terhad… 3D pula memang sah samsung gagal.. apa pun mesti kena survey europe market. jangan survey malaysia market. kalau awak survey malaysia market dh tentu kita di sokong untuk membeli samsung. jangan ikut pandangan orang melainkan awak study forum di europe. lepas tu awak akan dapat jawapan. apa pun keputusan di tangan awak. kalau boleh baca forum nie sampai habis. banyak info yg awak perlukan..

  631. caztello Says:

    i dah baca dari atas sampai bawah. nampak macam LG yang u prefer. Betul Ke?

  632. ximan Says:

    caztello- cuma dua brand yg saya cadangkan di sini LG dan panasonic.
    panasonic saya kurang pasti mosel nya.. mungkin ET5.ini kerana model ini mengunakan specs 3D yg LG keluarkan.(tanpa batteri).hak cipta dari LG sendiri.

    LG yg utama kerana specs 3D tanpa batteri dan web browser nya boleh tengok video live. tak macam brand
    smart tv lain yg melihat video live bergantung pada apps semata2. kalau kita tengok brand lain contohnya kalau kita masuk web browser nya pergi ke youtube, akan keluar permintaan yg seperti(PLEASE INSTALL FLASH PLAYER). ITULAH KELEBIHAN LG TV.

    dah kah awak masuk meb site ni.. dan survey..
    http://www.pcworld.com/article/244561/hdtv_reliability_and_satisfaction_lg_is_the_brand_to_beat.html

    kita tak akan percaya bagai mana market europe boleh buat kajian yg terbaik tentang tv. sedangkan
    di malaysia ramai masih bergantung percaya pada brand yg hanya kuat di malaysia. huhu..

  633. caztello Says:

    ok tq for your info…

  634. mibius Says:

    salam suma….

    caztello

    samsung LED series 5 vs LG LED LM series n panasonic LED ET5 series… :D

    spec ketiga2 brand nih mmg berbeza… compare dulu spec pilihan sbelum order… :D

  635. el Says:

    Hi..nak tanyer antara panasonic model 47″ smart led tv(rm2,899) vs 50″ 3d smart full hd plasma tv (rm2,999)..mana u prefer..thks..hopefully u dpt reply I..coz esok I dah kene decide which 1 I kene pilih..thks again

  636. ximan Says:

    el- lebih baik awak ambil panasonic yg pakai galsses 3D tk pakai batteri tue.. apa pun kalau awak lebih berminat pada videos yg digital lebih baik ambil LED.

  637. mibius Says:

    el…

    panasonic LED ET5 :D

  638. mesoul Says:

    Da cal lg service center…lg forwrd pegi agent n katenye kne hntr g service n cek dlu.klu btul mslh panel amik masa sebulan…perghh…xsanggup nk tgu..igtkn technician nak dtg rmh..

  639. ximan Says:

    mesoul- ada kah mereka datang rumah atau pun kita kena hantar kan tv tue?..boleh bagi no report yg awak buat di LG service centre.. saya cuba tolong.

  640. mesoul Says:

    Dorg suruh sy hntr tv pegi service agent dia dkt town..sy xda no report tu..cmn nak mntk?

  641. Fening Says:

    Assalam ximan n the geng..ambe nk tv 40” led yg ade pc input(bole jdi monitor),yg ade 3D(xsakit pening lau tgk),HDMI,smart tv n sbgainya lah..brand mane n no siri mane yg ok ye..try laa suggest yg plg murah n ada ciri2 di atas…

  642. Gaban Says:

    Fening: Baca post2 terdahulu. Anda akan menemui jawapannya.

  643. ximan Says:

    mesoul- apa bila awak call LG service centre 1800822822 biasanya deorang bagi no service yg kita buat.. no tu yg kita kena simpan untuk refrence jikalau sebarang tindakan tak di ambil.. cuma call service dan terus bagi no tu…

  644. ximan Says:

    Fening- LG LM6200 terbaik dan murah.. nk tau kenapa sila baca ruangan nie… memang antara terbaik di europe.. sekarang nie… worthit…berbaloi..

  645. tga Says:

    fening- 42lm6200 aritu tgk kat courts rm2399 ..raya promotion….spek parti set n dongle..ok le tu..xtau ada lagi tak..yg nie berbaloi..complete dah…

  646. Fening Says:

    tQ all..

  647. Fening Says:

    salam bro2 old timer..hehe..sy nk tnye ape kburukan pakai skybox?? murah sket dri astro..hihi

  648. ximan Says:

    Fening- bagi saya skybox lebih kurang jer dengan astro.. cuma apa yg penting apa yg awak nak ada pada
    skybox..

  649. Gaban Says:

    Dari segi undang2 salah kan.. kalau kena masak…

  650. ximan Says:

    mesoul- macam mana dengan tv awak… ada apa berita?

  651. qayyim Says:

    terbaik. banyak2 laman yg saya masuk tak pernah saya jumpa laman seperti ini. memang banyak saya pelajari di sini, akan saya rekomen kn pada kawan2 saya untuk survey..

  652. ximan Says:

    HUJAN2 NIE…. cuti plak tue. cancel program memancing saya… dok jer la kt rumah…huhu sedih..

  653. iman Says:

    tv saya dah full hd .. saya dah sambung wayar hdmi kat astro beyond .. tpi channel yang ada hd saya xboleh bukak .. macam mana nak buat yer ?? tv saya panasonic . tolong ajarkan macam mana nak buat supaya saya boleh tengok saluran yang ada hd

  654. mesoul Says:

    ximan-disebabkan kena hantar pegi kedai..terus batalkan niat nak repair..tapi sy ade cal lg td, dorang kate klu 42 inci technician akan datang ke rumah..so sekarang mgkn lg service tengah bercakaran dengan tecnician dia..haha..klu dapat tukar baru bestnye..bro,job report tu sya pm@tempek kat cni je?

  655. mibius Says:

    mesoul…

    bab tukar baru xconfirm ler… :(
    sbb aritu ada kawan beli samsung 5series 32in dlm semingu rosak ada line gak lps call kedai …tecnician dtg umah tukar panel jerk pastu ok :D

  656. know Says:

    baru je beli philips lcd 32″..dri komen2 nmpk gaya philips xbrapa ok yea..aduh…jmpa blog ni pas beli.ptot survey dulu…nyesalnya…….

  657. ximan Says:

    iman- BUKAK MACAM MANA TU? KURANG FAHAM…
    apa yg boleh saya katakan ialah kalau siaran hd dari beyond cuma boleh support maximum ialah 720p sahaja.. cuma saya kurang pasti dengan awak. adakah langsung tak mengeluarkan gambar atau kurang baik gambarnya? tolong reply saya ya..

  658. ximan Says:

    know-beli model aper? tv brand philips tak semua model tak baik.. ia bergantung pada spec juga. ada setengah model philips yg baik..

  659. an Says:

    Saya bru je beli tv sony klv40ex43b….sy nk tau jangka hayat tv sony berape

  660. ximan Says:

    an- jangka hayat backlite sony tv sama dengan memana brand iaitu 100,000 jam.. tahniah dah mempunyai tv baru erk..

  661. berry Says:

    Salam…
    Minta pandangan saudara ximan dan nizam..Saya ni xberapa kisah saiz tv.Sblm ni sy ada tgok2 brand sharp.Antara LC-32LE340M dan LC-40M550M, mana yg lbh berbaloi dan wise choice?Minta pandangan ye…Tq

  662. leman Says:

    salam, mcm mana nk cuci skrin led…?
    anak buah sy slalu sentuh2 skrin dan trdpt cap jari pada skrin. cara bagaimana nk cuci dgn mudah?tq

  663. an Says:

    t.kasih…lg 1 nk tanye tv led klu wat main game selalu,tv boleh jadi rosak ke..tv kalau dh tiba jangka hayatnye boleh repair x atau kena beli tv baru….hehe bnyak betul soalan…

  664. ximan Says:

    an- itu cuma spekulasi orang bodoh jer…
    sebab tanpa sebab tv boleh rosak, lagi pun main game sama dengan tengok tv. tak lah macam kita kena tekan selalu butang tv tu. tapi jangan risau selagi mereka kata dengan tanpa bukti lanyak jer tv awak dengan game… hahaha…
    biasanya tv selepas habis jangka hayat nya boleh di
    baiki, dengan mengantikan backlite baru. dan tunggu jangka hayat berikutnya..

  665. shahlan Says:

    salam,
    saya baru je beli tv lcd 40inci sharp lc-40M500M
    model ni ok k?
    boleh tolong koment sikit?

  666. iera Says:

    sy nk tanya..cmner cara kita nk ukur size tv kita.?ukuran dikira dr mana ke mana?tolong bntu saya
    tq

  667. ximan Says:

    shahlan-model tu ok. so far dalam masa model tu di keluarkan dalam setahun setengah dulu memang tiada issue..

  668. ximan Says:

    iera- kiraan tv sekarang dengan ukuran diagonal, yg mana bermula hujung kiri ke atas hujung kanan panel nya,..

  669. ximan Says:

    berry- sorry saya tk perasan komen awak.. LC-32LE340M ok dari model lcd tu..

  670. ximan Says:

    leman-guna kain khas untuk panel.. ada juga cecair khas untuk cuci panel..

  671. at Says:

    Ximan, any news on recordin function? br nih ader update baru plak.

  672. ximan Says:

    at-sedikit kekecewaan jawapan dari saya yg recording function cuma boleh berfungsi dengan mengunakan cable antena sahaja sama ada siaran dari antena atau pun siaran astro. sila reply saya kalau ada kemuskilan ya…
    :)

  673. aidil Says:

    saya adalah bekas penggemar phillips kerana….dvd, blu ray yg saya ada sume penah rosak, tv phillips 32 lcd pula 3 kali rosak, kali empat rosak terus takde gmbr

  674. man Says:

    nk tanya sket boleh?antara tv lcd 32 inch full hd VS tv led 32 inch hd ready yang mana lagi elok eh????untuk main ps3 ketara tak perbezaannya..

  675. chot Says:

    Nak tny skit.. sy beli tv lg ls4600 kenapa tv sy terasa statik? Adakah itu perkara normal?

  676. SYED Says:

    salam semua nak tanya ada sesape yg dah beli dan guna 3d tv model ni tak? lg plasma smart tv PM4710
    50 INCH …Ok tak apa free gift dpt ? harga dan sbgainya

  677. ximan Says:

    aidil-simpati juga ngan awak, tapi apa boleh buat, apa yg saya tahu brand philips bukan sebarangan, ia di antara brand yg terbaik, sebab sudah saya kaji-selidik.
    apa pun mungkin memang nasib awak dengan philips mungkin malang sikit.
    apa kata awak tukar brand,

  678. ximan Says:

    man-lcd dan led memang menarik kalau kita nk layan ps3, cuma kelebihan pada led lebih dari keterangan ini kerana led mengunakan dynamic contrass lebih tinggi dari lcd. dan sharpnerss pun 10 peratus baik berbanding lcd.

  679. ximan Says:

    chot-semua brand memang mempunyai static itu normal. kena pulak bila kita display tv tu berdekatan dengan
    cable elektrik di dinding… NORMAL. JANGAN RISAU..

  680. ximan Says:

    SYED-PM4710 ADALAH PLASMA TV RATING NO SATU DI MARKET EUROPE PADA TAHUN INI WALAU PUN BUKAN FULL HD
    PLASMA NI MENANG PADA TRU MOTION. MENGUNAKAN TRIPLE XD ENGINE . memang kalau saya nk guna plasma ini lah pilihan saya. ini kerana tru motion nya boleh menandingi mana2 LED terbaik.. kalau letak sebelah hi an led akan awak perasan beza nya sangat ketara tru motion memang menarik. kalau awak dh berminat dengan mestiawak sudah tahu sepesifikasinya. 3d nya pula awak boleh layan sambil baring walaupun kena charge baterinya.

  681. eloy Says:

    salam semua..tq atas semua info2 diatas mmg byk membantu..bro ximan saya nak beli tv budget 1.5 k ke bawah brand LG boleh play usb mcm2 format ada tak?minta bg petua sikit..plasma/lcd/led?

  682. eloy Says:

    saya dah beli tv LG plasma 42PA4500 semalam dgn budget yg saya ada kalau ikut hati mau sambar 42LM6200 tp apakan daya..puas hati sgt2 dgn harga yang kedai tu offer pn berbaloi iaitu RM 1190 manager price kedai lain paling kurang RM 1350..terima kasih kepada nizamyunus kerana mewujudkan blog ni byk sgt info2 yg berguna dan membantu..tq

  683. naza Says:

    Salam Sahabat,

    Saya ade TV lcd 42 inch viera rosak komponen dalam, PCB rosak kene lightning, ade sesiapa ade spare part?…

  684. Naz Says:

    salam.. saya nie dalam proses survey2 model 3D Cinema LED backlight LCD TV yang terbaik untuk citarasa saya.. harap buleh tolong rekemen.. xperlu smart TV. size 40-42

    TV nie akan hanya pakai untuk Astro & USB movie.. xder bluray & PS3.. paling penting untuk USB, saya nak tau model yang paling banyak support format file & support subtitle. bnyk salesman kt SenQ n Courts suggest Samsung.. btol ker? xnak la lepas beli nnt banyak file xleh baca @ x kuar bunyi/gambar…

  685. Hasri Says:

    Salam. Saya ada tv projektor samsung tantus model kotak. TV saya adalah masalah display ada bayang biru. Satu lagi bila dipasang lebih kurang sejam suara akan hilang dan gambar bergetas. Mintak pandangan saudara apa agaknya masalah tv saya tu? Boleh repair ke tak?

  686. zirraKT Says:

    assalam…blog ni mmg baguzz. Kredit utk mr nizamyunus. Nak mintak advise bro Ximan n Gaban ttg Led Sharp 40LE530M , harga RM 1450. Berbaloi tak ? Saya guna Astro Beyond HD. Tolong ya…

  687. MHMH Says:

    Assalam..TQ byk kpd sume yg bg info yg sangat sangat berguna..seb bek sy jumpa site ni utk refer beli LED tv..sblm ni sy dh book LG 42LS4600 utk rege RM1600..tp lps sy bc sini, sy terus tukar kpd smart tv 42LS5700 dgn rege RM1800 saya dpt..lupa la nk usha yg smart tv & 3D..ok ke harga yg sy dpt ni?..sy book RM10 je..plan gaji nnt br nk ambik..

  688. lg Says:

    adakah jenama haier tu bagus digunakan

  689. lg Says:

    bro nizam saya nak tanya cara pemasangan dvd player dgn astro beyond..macamna nak connect…adakah connect decoder byond ke dvd player dan terus ke tv…atau ade cara lain yang sebetulnya.

  690. ximan Says:

    eloy- tah niah awak membuat satu keputusan yg tepat untuk bajet awak. harap awak berpuas hati apa yg awak deside. kalau saya jadi awak memang itu yg saya
    lakukan. tahniah ada tv baru sekarang..maaf lah, sekarang nie
    dah lama saya tk singah blog nie, sibuk sikit.. apa pun tk per, apa yg boleh saya bantu akan saya ushakan ya..

    naza-tv kalau dh kena lightning memang susah kita nk cari sparepart.. kalau model tv awak lama mungkin panasonic masih menyimpan cuba awak pergi ke service centre nya.. maaf saya tidak dapat bantu ya,

    Naz-saya tak rasa samsung untuk tahun nie, cadangan saya cuma tiga brand sekarang nie iaitu LG, panasonic dan sharp. kalau ikut survey saya LG yg terbaik. sebab saya dh study.

    Hasri-kalau tv tue biasanya kalau biru dia keluar ini bermakna engine hijau dan merah dia ada masaalah, memang dh tk lama dh tu memang dia tak boleh lama kalau panas itulah jadinya…, kalau nk kata repair memang boleh,.. tapi saya sarankan awak beli baru..

    zirraKT- model nie ok juga tapi kalau tak boleh main ext hdd jgn ambil tau.mungkin ada model lain cuba awak survey dulu..

    MHMH-LS5700 dengan harga 1800 tu memang murah,, jgn tunggu lelama ya.. sambar terus..

    lg-jenama haier tu memang antara yg terbaik, cuma dari segi warna jer dia fail sikit.
    lg dvd player tu awak maksudkan home theatre ker? cuba awak reply saya ya..

  691. ximan Says:

    lg- kalau home theatre sila nyatakan model nya mung kin saya boleh tolong..

  692. MHMH Says:

    bro ximan…saya terjumpe kedai kt kjg ni..LG 42LS5700 dpt RM1650..lg murah..tp kdai lain still menten RM1900++…agak2 ada muslihat x? Hehe…

  693. ximan Says:

    MHMH- dh rezeki lah jawap nya tue… sambar ler cepat, kalau tk.. melepas… :)

  694. zamzura Says:

    salam ximan, smlm saya baru beli Samsung LED 32 in. dgn harga rm900. masalahnya nak connect ke speaker luar… dah cuba cocok sana cocok sini tak mau bunyik… nape ye… :)

  695. ximan Says:

    zamzura- awak kena pastikan yang tv tu ada audio out, yg mana ada tertera di belakang input tv. cuba baca satu demi satu. mesti ada. kalau tak boleh tolong bagi tau saya apa model tv tu ya.

  696. Gaban Says:

    Zamzura, saya rasa TV awak takde audio out. Yang ada maybe Optical output atau digital output utk audio. TV saya pun macam tu. aritu nak cucuk speaker computer tak boleh. output takde. TV sekarang ikut peredaran zaman. sebab org dah guna digital/optical/hdmi untuk audio.

  697. ximan Says:

    mungkin betul juga apa yg gaban ckp tue…..

  698. MNAY Says:

    Salam bro.. nk tnya kalau SHARP LED TV 40″-Full HD model LC40LE430M ok x?

  699. ximan Says:

    MNAY- sharp brand memang ok. tv ciri2 macam mana yg awak nk cari?…

  700. Diana Says:

    Assalam..mohon bantuan bantuan abang Ximan cadangkan LED brand SHARP apa yang boleh play ext hdd dlm pelbagai format. Minat Sharp coz ada warranty 2 year /insuran 1 year. Harga pun mcm ok jerr..Tolong yer..

  701. ximan Says:

    Diana- seperti yg MNAY tanya saya, sharp model LC40LE430M ok jugak. tak ada masaalah.

  702. MHMH Says:

    Saya dh selamat sambar 42LS6700 dgn harga RM2550…BERBALOI….

  703. MHMH Says:

    Bro ximan…mcm mn nk setting dtv ni yer..sy pkai antena tp bila set kt dtv tu mcm xde mende je..pastu nk tnya psl software update..current tv sy 4.00.29, bila sy check terbaru 4.10.18..perlu ke sy update?

  704. pot Says:

    tengah carik tv led 3D….bkn smart TV …40inci..bleh bantu tak untuk tv pilihan terbaik…

  705. romeo Says:

    bro ximan,sy peminat panasonic dan lps baca blog ni trus berminat dgn LG.kalau guna media player kat model tv yg hanya boleh main lagu & photo sahaja untuk tgok movie mcm mana contohnya model panasonic 39″ atau LG 42 “LS3110?kualiti sama tak. psl saya test kat satu panasonic tak kuar subtitle plak walaupun bleh play movie.kalau media player dia support sume jenis file..

  706. ximan Says:

    MHMH-memang perlu awak update. untuk DTV awak mesti set auto searching. bagi gambar pulak sebenarnya terpulang pada apa yg awak selesa.

    pot-kalau awak nak tv3D terbaik boleh saya rekomenkan LG memang terbaik belum ada lawan lagi. tak payah charge,ringan,boleh layan 3D sambil baring,ada dual play mode,tak perlu risau ada infra red atau blutooh dekat dengan otak kita,murah,tak memeningkan kepala,tak risau apa2. jadi kalau berminat cuba cari segera model 3D sahaja LS4610 tapi saiz kurang pasti. mungkin 42″47″ dan 55″.

  707. ximan Says:

    romeo-untuk panasonic dan LG model yg awak nyatakan tu, sebenarnya lebih kurang sama. cuma model ls3110
    viewing angle ok sikit. malang nya kedua2 model nie tak support movie. memang range yg dalam harga terendah untuk semua brand model macam nie tak boleh langsung mainkan movie.
    memang boleh saya katakan media player boleh memainkan banyak format movie. malang nya di situ untuk sesetengah tv yg mempunyai tru motion tidak support kelajuan video dengan baik lacking(gambar sangkut2). apa pun kalau bagi saya apa bila kita memainkan movie secara terus diusb port tv, ia amat memuaskan malah bukan sahaja tiada lacking, turut juga mengikut tru motion spec pada setiap model tv.
    saya akan periksa semula range tv yg mana boleh terima subtitle dengan baik.

    i’ll get back to you romeo. :)

  708. ropi Says:

    salam nk ty tv led y ner ok…

    40 SHARP LED TV FULL HD -SHA-LC40LE430M
    http://www.sharp.com.my/product.php?ProductID=LC40LE430M

    LED TV 40′ SAMSUNG
    http://www.samsung.com/my/consumer/television/television/led-tv/UA32D5000PRXXM..
    PLEASE BG OPINION…BJET NK CR 40′ LED TV..

  709. DmE Says:

    Salam..
    tumpang tanya bro ximan..LG 32LM6200 xdak ka..kalau ada harga dlm lingkungan berapa?
    nak beli besaq2 takut sakit mata plak sbb nak main ps3 je..haha..

    Bro MHMH,
    kedai apa kat kajang tu..ingat minggu depan nk ke kajang..hehehe..boleh la survey2..tq kawan2 :)

  710. ameer Says:

    assalam..saya sudah dload xilisoft conveter..cuma saya tak berapa pandai untuk dapatkan effect 3d yang baik..ada tips tak dari incik ximan utk buat 3d movie yg best…tq in advance..

  711. DmE Says:

    testing testing..smlm rasa dh post pertanyaan.. pagi ni tgk hilang plak post sy tu..pelik nih..huhuhu

  712. JR Says:

    Bro Nizam dan kawan2,
    Saya nak beli TV LED 40″-42″ yg bajetnya tak sampai RM2,000. Antara 2 model ni mana yg korang rekomen?:-

    i) LG 42LS4600 (harga: RM1,700)
    ii)Sony Sony KLV 40EX43B (harga: RM1,799)

  713. Wirda Says:

    Wah ,blog penuh info. Mohon bantuan brader Ximan. Saya minat Toshiba LED 40PX200EM .Berbaloi tak ? Tolong ya.

  714. romeo Says:

    assalamualaikum semua..
    selepas membuat penelitian mendalam,last weekend,sy dh amik PLASMA LG 42″ PA4500(sama mcm saudara eloy) tp harga sy tinggi ckit.huhu
    Nak ucapkan berbanyak2 terima kasih kepada saudara nizamyunus atas kewujudan blog ni dan bro ximan serta lain2.utk movie, gambar marvellous.cuma blom dpt setting gambar terbaik lg utk siaran tv.bro ximan yg isu 375 tu (model nie boleh terima upscaling 1080p)apa maksudnya.hmm

  715. wan Says:

    Bro MHMH.. Maksud bro 42LM6700 kan? Rasanya takde 42LS6700.. Bro beli kat mana tu.. Murah btol.. Bg tahu kedai mana bro.. Bleh aku bli.. Hehe. Emel aku a wanzalez82 at gmail.com.

  716. ximan Says:

    romeo-bagi kebanyakan brand tv yg bukan full hd tidak boleh keluar gambar apa bila kita menaikan upscaling player bluray,ps3,desktop dan lain2 ke1080p. akan tertera unsupport resolution. tapi dengan LG plasma tv ini, gambar nya tetap keluar.

    untuk siaran tv pula kalau untuk digital tv awak boleh setting auto searching manakala tv 1 hingga 9 setting manual lebih baik. noise reduction dan digital noise reduction setting medium sudah memadai. untuk warna pula terpulang pada keselesaan awak.

  717. ximan Says:

    ropi- jawapan saya sharp lebih ok. ini kerana samsung panel board untuk tahun ini ada masaalah sikit, jangan beli. mungkin tahun depan samsung ok.

    DmE-LM6200 paling kecil ialah 42″ memang tiada untuk saiz 32″ lebih baik awak ambil 42″ sebab kalau 32″ letak dekat ruang tamu apartment pun nmpk kecil.bila di gantung lagi kecil..huhu fikir dulu sebab ramai dh penguna menyesal beli saiz tu.

    JR-saya cadangkan LS5700 model tg terbaik harga bawah 2,000 mungkin boleh dpt.

    Wirda-toshiba 40PX200EM ok juga dalam range harga tu awak boleh layak membeli tv yg lebih baik. sebab model nie walau pun ada wifi ready cuma untuk tranfer gambar dari laptop dan lain2. bukan untuk online.
    jadi saya prefer awak beli model nie smart tv LG LS5700 apa pun ada kecuali 3D. wireless mouse keyboard pun boleh pakai bedal jer brand keyboard/mouse yg awak suka tetap boleh guna, dengan120hz tru motion. bagi saya model nie lah terbaik dengan pilihan bajet harga yg kita ada.

  718. ximan Says:

    PERHATIAN: untuk LG tv yang support DTS sound LS5700
    keatas, tidak pada PA4500,CS460 dan juga LS4600.

  719. ximan Says:

    ameer- akan saya reply mlm nie. ada on call job.

  720. Kareem Says:

    Saya dah beli Toshiba Led 40PX200EM. Setakat ni Ok la. Rege dpt RM 1450.Ok tak rege tu brader ximan n kn2.

  721. JR Says:

    Bro Nizam,

    Terima kasih atas basihat bro. Saya baru beli LG 42LS5700 pagi tadi dan baru sebentar tadi TV dah sampai rumah. Dengan harga RM1,880 utk LG 42LS5700 rasa sangat berbaloi krn mutu gambar dan suaranya mengkagumkan (maklumlah dulu cuma pakai TV bontot besar!!) ..Yg paling best bila tengok cinema, DTS sound nya meletup2 mcm berada dlm panggung wayang…

    Apapun thnx to bro Nizam & friends. Saya cadang nak promote blog nie utk kwn2 FB, twitter dan blogger2 tanah air…

  722. JR Says:

    Sori, tersilap eja…bukan ‘basihat’, tapi ‘nasihat’..

  723. ximan Says:

    ameer- 3D xilisoft converter kebiasaan nya di setting mengikut rate motion tv tg kita ada,.. kalau
    nk praktical boleh periksa di laman youtube.

  724. ximan Says:

    ameer- go to this link: http://www.youtube.com/watch?v=1MJ2HfdBBQA :)

  725. nizamyunus Says:

    Ximan yg byk mmbantu. Saya cuma pengendali blog je. Sama sama kita doakan ximan diberi kesihatan yg baik agar dia boleh membantu kita semua…

  726. ximan Says:

    nizamyunus- tq bro,selagi saya masih ada masa untuk online akan saya jengok blog anda dan sesamalah kita berkongsi pengetahuan. :)

  727. ximan Says:

    Kareem-so far buat masa nie itu lah harga terbaik yg saya dengar untuk model ni. ;)

  728. JR Says:

    Bro Ximan,

    Maafkan saya krn selama mengikuti blog ni beberapa hari lepas saya sangka bro Ximan dan Nizamyunus org yg sama..Thousand apologies sebab tak periksa betul2….

    Kredit kpd bro Ximan yg tlh menasihatkan saya utk membeli Smart TV LG 42LS5700, kerana pd asalnya saya cuma nak beli LED LG 42LS4600, beza harga di tempat saya di Alor Setar antara keduanya cuma RM180: LG42LS4600(RM1,700) dan LG 42LS5700(RM1,880). Saya tlh membeli LG 42LS5700 semalam dan sangat berpuashati dgn mutunya….Terima kasih atas nasihat bro Ximan..

  729. ximan Says:

    jr- ITU BUKAN MASAALAH,, JGN RISAU IT’S OK. NOPROBLEMO…

  730. BOBANIP Says:

    JR… tahniah anda dapat harga yg murah. Saya baru beli kat SEC Kulim hr ni dpt harga RM2099. Agak mahal.Tp saya dpt FOC Dongle. Lps bli br saya search kat internat dan jumpa blog ni. rasanya saya agak bertuah kerna tv tu LS5700 merupakan tv yg dicadangkan oleh saudara Ximan. TQ Ximan.

    Ximan…. Nak tanya sikit, apa itu dongle? Apa gunanya dan rasa saya tv ni LS5700 tk perlukan dongekan? TQ.

  731. ximan Says:

    The Death of Samurai : Robohnya Sony, Panasonic, Sharp, Toshiba dan Sanyo
    Written by Yodhia Antariksa Posted September 3, 2012 at 12:00 am

    Hari-hari ini, langit diatas kota Tokyo terasa begitu kelabu. Ada kegetiran yang mencekam dibalik gedung-gedung raksasa yang menjulang disana. Industri elektronika mereka yang begitu digdaya 20 tahun silam, pelan-pelan memasuki lorong kegelapan yang terasa begitu perih.

    Bulan lalu, Sony diikuti Panasonic dan Sharp mengumumkan angka kerugian trilyunan rupiah. Harga-harga saham mereka roboh berkeping-keping. Sanyo bahkan harus rela menjual dirinya lantaran sudah hampir kolaps. Sharp berencana menutup divisi AC dan TV Aquos-nya. Sony dan Panasonic akan mem-PHK ribuan karyawan mereka. Dan Toshiba? Sebentar lagi divisi notebook-nya mungkin akan bangkrut (setelah produk televisi mereka juga mati).

    Adakah ini pertanda salam sayonara harus dikumandangkan? Mengapa kegagalan demi kegagalan terus menghujam industri elektronika raksasa Jepang itu? Di Senin pagi ini, kita akan coba menelisiknya.

    Serbuan Samsung dan LG itu mungkin terasa begitu telak. Di mata orang Jepang, kedua produk Korea itu tampak seperti predator yang telah meremuk-redamkan mereka di mana-mana. Di sisi lain, produk-produk elektronika dari China dan produk domestik dengan harga yang amat murah juga terus menggerus pasar produk Jepang. Lalu, dalam kategori digital gadgets, Apple telah membuat Sony tampak seperti robot yang bodoh dan tolol.

    What went wrong? Kenapa perusahaan-perusahaan top Jepang itu jadi seperti pecundang? Ada tiga faktor penyebab fundamental yang bisa kita petik sebagai pelajaran.

    Faktor 1 : Harmony Culture Error. Dalam era digital seperti saat ini, kecepatan adalah kunci. Speed in decision making. Speed in product development. Speed in product launch. Dan persis di titik vital ini, perusahaan Jepang termehek-mehek lantaran budaya mereka yang mengangungkan harmoni dan konsensus.

    Datanglah ke perusahaan Jepang, dan Anda pasti akan melihat kultur kerja yang sangat mementingkan konsensus. Top manajemen Jepang bisa rapat berminggu-minggu sekedar untuk menemukan konsensus mengenai produk apa yang akan diluncurkan. Dan begitu rapat mereka selesai, Samsung atau LG sudah keluar dengan produk baru, dan para senior manajer Jepang itu hanya bisa melongo.

    Budaya yang mementingkan konsensus membuat perusahaan-perusahaan Jepang lamban mengambil keputusan (dan dalam era digital ini artinya tragedi).

    Budaya yang menjaga harmoni juga membuat ide-ide kreatif yang radikal nyaris tidak pernah bisa mekar. Sebab mereka keburu mati : dijadikan tumbal demi menjaga “keindahan budaya harmoni”. Ouch.

    Faktor 2 : Seniority Error. Dalam era digital, inovasi adalah oksigen. Inovasi adalah nafas yang terus mengalir. Sayangnya, budaya inovasi ini tidak kompatibel dengan budaya kerja yang mementingkan senioritas serta budaya sungkan pada atasan.

    Sialnya, nyaris semua perusahaan-perusahaan Jepang memelihara budaya senioritas. Datanglah ke perusahaan Jepang, dan hampir pasti Anda tidak akan menemukan Senior Managers dalam usia 30-an tahun. Never. Istilah Rising Stars dan Young Creative Guy adalah keanehan.

    Promosi di hampir semua perusahaan Jepang menggunakan metode urut kacang. Yang tua pasti didahulukan, no matter what. Dan ini dia : di perusahaan Jepang, loyalitas pasti akan sampai pensiun. Jadi terus bekerja di satu tempat sampai pensiun adalah kelaziman.

    Lalu apa artinya semua itu bagi inovasi ? Kematian dini. Ya, dalam budaya senioritas dan loyalitas permanen, benih-benih inovasi akan mudah layu, dan kemudian semaput. Masuk ICU lalu mati.

    Faktor 3 : Old Nation Error. Faktor terakhir ini mungkin ada kaitannya dengan faktor kedua. Dan juga dengan aspek demografi. Jepang adalah negeri yang menua. Maksudnya, lebih dari separo penduduk Jepang berusia diatas 50 tahun.

    Implikasinya : mayoritas Senior Manager di beragam perusahaan Jepang masuk dalam kategori itu. Kategori karyawan yang sudah menua.

    Disini hukum alam berlaku. Karyawan yang sudah menua, dan bertahun-tahun bekerja pada lingkungan yang sama, biasanya kurang peka dengan perubahan yang berlangsung cepat. Ada comfort zone yang bersemayam dalam raga manajer-manajer senior dan tua itu.

    Dan sekali lagi, apa artinya itu bagi nafas inovasi? Sama : nafas inovasi akan selalu berjalan dengan tersengal-sengal.

    Demikianlah, tiga faktor fundamental yang menjadi penyebab utama mengapa raksasa-raksasa elektronika Jepang limbung. Tanpa ada perubahan radikal pada tiga elemen diatas, masa depan Japan Co mungkin akan selalu berada dalam bayang-bayang kematian.

    adakah benar atau tidak,memang saya kurang pasti, cuma saya copy dan paste dari addres :http://strategimanajemen.net/2012/09/03/the-death-of-samurai-robohnya-sony-panasonic-sharp-dan-sanyo/

    cuma untuk di kongsikan bersama: Ximan.

  732. MHMH Says:

    utk kwn2 yg tnya kedai yg sy beli led 42lm6700 tu, leh try 3 kedai ni
    1. Bangi – brothers electric(bkn brothers kereta)..kedai ni deret onking/tuti fruti.
    2. Kajang – kedai IEEE dekat downtown kjang (jalan reko)
    3. Kajang – dpn billion kajang..lupa nama kedai tu..

    so far 3 kedai ni agak murah(kena pndai tawar)..rs nye smpai tahun ni je kot..

    saya mmg puas ati ngn TV saya ni..best giler, balik keje mesti nk dok dpn tv..ngn 3D yang perghhh!!!

  733. ximan Says:

    MHMH- terbaik… :) moga kengkawan kita dapat harga tg terbaik mcm awak dapat.

  734. ximan Says:

    BOBANIP-donggle ialah peranti usb untuk mengesan wifi, pendek kata untuk sambungan mana2 alat secara wireless. contohnya wifi internet,dan salah satu nya
    jika kita ada android phone kelebihan nya ialah, boleh mengunakan droid phone itu sebagai remote. sudah tentu LS5700memerlukan wifi dongle jika untuk buat penyambungan tanpa wayar.

  735. Hisham Says:

    Assalamualaikum,
    Terima Kasih kpd Sdr Nizam pemilik blog, & terima kasik kpd ximan, gaban, mebius dll yg membantu permasalah yg dikemukakan. Memang terbaik, hari saya nyaris2 nak terbeli smart tv led 40in 3d samsung (ES6900)/sony led 47in(smart tv + donggle)kat senheng. harga dlm RM2999 lepas tolak ect2 promotion.. (tv lama philip dari 2001 dah kuar gambar 1/2). Entah macam mana saya terfikir nak balik rumah pikir. ialah dlm 1 hari jer & 1 tempat jer saya tgk tuh yg kensel tu. Balik rumah baru nak check kat internet model yg nak dibeli tuh, sehingga terjumpa blog ini. Alhamdulillah ia mengubah persepsi saya kpd jenama LG ni. insyaAllah saya nak pergi melihat2 model LG esok/lusa. nanti saya update semula.

  736. fadzlil Says:

    Bro Ximan, baoleh bagi pandangan tak lcd @ led yang sesuai bagi tv 32 inci. Budget bawah RM 1000. Bro rekemen brand LG…boleh bagi model yang sesuai.Saya tak kisah kalo ianya model tahun-tahun lepas asalkan boleh tgk tv HD tanpa perlu beli speaker lain.TQ

  737. idjam Says:

    salam bro ximan and kekawan, saya berhajat nak beli tv lcd saiz 32..brand ape yang bagus?

  738. majdi Says:

    salam, sy bercadang tuk amik tv lcd 32. tlg bagi cadangan brand aper yang bagus?

  739. MAKM Says:

    Salam,
    Tahnks for the info from otai2 semua. Dari sini sy dpt byk knowledge tentang tv. Taklah brgantung kpd info yg disuap oleh jurujual je. Thanks bros semua.

  740. MAKM Says:

    Tv lcd 32′ philips sy baru meletup 2 hari lepas ms tgh syok menonton. Yg pasti bukan sbb kilat sbb cuaca mmg clear smlm. Dan sy pasti bukan sbb short circuit sbb brg ltrik yg lain tak jejas pun. Masih adekah peluang dan ruang utk sy repair dgn kos yg berbaloi?atau sy kene beli je tv baru? Fyi, sy br pakai tv tu 2 thn stgh.huhu

  741. ximan Says:

    Hisham-nilai lah sedalam2 nya moga awak boleh membuat satu keputusan yg muktamad dan tepat untuk tv apa yang awak nk cari.

    fadzlil,majdi dan idjam-

    untuk tv yg termurah dan baik buat masa ini memang saya syorkan sharp dan panasonic dengan harga rm799.
    cuma malangnya kedua2 model nie tidak boleh memain kan movie dari pada usb input.untuk hdmi,av,dan component cuma ada satu sahaja. cuma boleh menayangkan gambar dan muzik sahaja.
    dan kalau nak kata LG punya range memang ada. dengan harga rm899 mahal seratus model ini boleh mainkan movie dari usb input.BBUUTTTTTT……(tapi)… untuk hdmi,av,dan component cuma ada satu sahaja. yg lebih malang lagi tiada langsun audio out untuk keluarkan suara ke home theatre.
    kalau nak kata range LED yg boleh memain kan movie dari external hdd ialah panasonic dan sharp. kedua dua brand ini bagus so far buat masa ini tiada fedback yg buruk dari penguna. cuma perbezaan untuk kedua2 brand ni ialah panasonic ips hard panel.sharp pula soft panel. dari segi fungsi dan kelebihan memang fair bagi saya. cuma panel sahaja. panasonic dalam harga rm1299 model THP32X50. sharp dalam harga rm1199 cuma modelnya saya kurang pasti.mungkin awak boleh periksa di mana2 kedai. kalau berminat untuk lcd dan led yg boleh memainkan movie dengan usb mode silalah bawa bersama movie kegemaran anda di dalam external hard disk. boleh cuba sekali.
    LG pula memang ada LED 32″ malang nya disitu teramat basic tv. cuma pengharapan saya supaya LG boleh mengeluarkan model LED tahun depan tidaklah sebasic tahun ini.huhu…

    MAKM-untuk model philips nie memang boleh saya katakan ada fedback yg lebih kurang saya, cuma saya kurang pasti apa dan kenapa.. mungkin ada sesuatu yg tk kena.. who knows?.. masaalah nie berlaku kebiasaan nya transis letrik board belakang board nya tidak boleh diguna lagi, memang boleh di repair.lebih kuran dalam harga rm600-700. satu nasihat saya jgn hantar pada kedai biasa untuk di repair.ini kerana jangka hayat tv awak selepas di repair berkemungkinan pendek,paling utama mereka suka mark up harga repair. kalau boleh awak sendiri hantar tv tu ke menara axxis di pj berseberangan dengan hilton hotel.
    kalau ikut pendapat saya,memang tak berbaloi.. kan lebih baik awak tukar baru, mungkin boleh dapat teknologi dan fungsi yg lebih baik.

  742. ana Says:

    hii…
    sya nk tya klu tv dalam mod saving energy cm mana nak bg dia on blik…
    tv ne skjp bleh on…pas 10 mnit cm 2 dia trus of..
    lps 2 sya try godek2 dkt button saving energy, saya plih off trus tv xbleh on dh…
    cam mana nak wt yea???

  743. MAKM Says:

    Thanks ximan.hmm…nmpk gayenye mmg kene beli baru la.sy duk usha shrap or sony selme ni,tp lps bc comment2 kt sini mcm nk beralih arah ke LG. smlm ade tgk tv sharp led 40inch model le540.ok ke model tu?harge di bg sy 1450.tp
    sy masih tak faham dgn specs yg ad state 120hz.120hz tu ape sebenarnya?apekah kepentingannya?

  744. Gaban Says:

    MAKM. Nak harapkan semua penerangan tentang TV di sini agak payah. Apa kata saudara tapi je TruMotion120Hz dan banyak info yang anda boleh dapat. Apa saje term yang tak faham di sini, google jer.. Agak2 tak boleh faham boleh diutarakan di sini. Kami boleh beri penerangan serba sedikit. Nak bagi penerangan macam novel, memang agak payah ckit.

  745. Gaban Says:

    *taip je

  746. fendi Says:

    sy baru dok survey led 32 inci, sy nk cari yg usb bleh main video, harga bajet dalam rm900 ke bwah.. jenama apa yg ok?? sy survey kat tesco, hdmi ada 1, av ada 1, kalau sy nak cucuk wayar video player, cucuk kat mna?? astro rumah sy beyond tapi yg biasa ja, xda hd.. kalau cucuk astro kat hdmi, wayar merah n putih kna cucuk x?? ada kdai kata kna cucuk gak walaupun dah cucuk kt hdmi. pekerja kt tesco kata guna hdmi dah cukup.. pening2. tolong..

  747. ejoi Says:

    salam..

    saya nk tahu yang mane ok utk saye beli tv led bwh rm2k dan brp inci yg sesuai mengikut jarak yg ade iaitu 8 kaki dan sesuai juge main ps3,home theater dan gajet2 lain..

  748. ximan Says:

    haha… boleh saya bagi penerangan utk semua..
    MAKM-tv lama dulu sama ada crttv atau pun projection tv,berkelajuan 60hz, iaitu 12 frame sesaat.di mana respond time pula 9mili second.
    kalau kita boleh fikirkan kalau 12 reame gambar kalau di susun mengikut dalam satusaat:

    dan selepas itu keluar pula tv yg berkelajuan 100hz yg pertama di dunia dari philips. mula dari situlah penyelidikan saya bermula dgn hz dan trumotion. 100hz datang dengan 24frame sesaat,bersama pula tru motion…

    bezanya disini:

    60hz 12frame sesaat :000000000000 kelajuan sesaat
    100hz 24frame sesaat :000000000000000000000000 kelajuan sesaat.

    ini bermaksud 100 hz berkelajuan yg lancar dalam satu saat. lebih sempurna dan tiada flikering dan lebih lancar. untuk tahun nie pula standard tv punsudah mengeluarkan se maksimum 120hz. kecuali 3D led tv.

  749. chiefsmy Says:

    assalam…saya mencari TV 32″ untuk main game xbox360/ps3 dan yang ada analog audio out … budget below RM1K. adakah model Sharp 32LE340M sesuai (tak de lagging) untuk gaming?

    Mintak tolong rekomen model 32″ yang bersesuaian.

  750. MAKM Says:

    Owh…ok sy dh faham dah.pendek kate lagi tinggi hz lg better la kan….ok.tqvm gaban n ximan.

  751. ximan Says:

    chiefsmy-brand sharp pun ok gak,.. memang ada game mode. cuma tv sekarang nie memang tiada analog audio out, cuma optical out jer.. main game cuma suai kan jarak awak dengan tv. 32″ dh cukup sesuai. saranan saya kalau audio out cuma dari x box awak terus direct ke hts cuma video terus ke tv.. :)

  752. ximan Says:

    fendi-boleh cari HDMI switcher. di courts ada jual rm159, kalau di pasar pudu mungkin boleh dpt lebih murah.

    ana-awak pakai model apa?

    ejoi-42LS5700 kawan2 kita kt blog nie boleh dpt bawah 2k, sebab model nie terbaik.. nak tau sebab apa.. refer topik no 717.

  753. chiefsmy Says:

    Bro ximan…tq for the advice…saya dah beli pun sharp 32LE340M tu @ RM950 inclusive 5 years warranty… ok ke? so far test main game xbox360 gears of war ok je … x nampak lagging…sound pun boleh connect ke speaker external sebab ada 1 analog audio out :)

    tqvm

  754. Azizan Says:

    Assalamualaikum semua!
    Minggu lepas saya dah booked Samsung 40ES5600 Smart Tv,tapi skrg dh cancel booking tu lepas singgah kt blog ni. Boleh dikatakan sumer information kt sini amatlah berguna dan yg pentingnya ianya tepat(dh compare dgn google).Syabas kpd informer2 yg terlibat esp. bro ximan n friends. Masalahnya skrg ni dah 2 hari saya survey nk beli LG 42LM6200 tp x jumpa,ada pun satu kedai tu bg harga RM2500 w/o free gift. Agaknya rege 2.5K w/0 free gift tu ok tak?Market price utk model ni brp skrg? Mintak kengkawan tolong bg komen sket.. sy tggl kt damansara. Tq

  755. Azizan Says:

    x sabar nk angkat LG-42LM6200.. :) :)

  756. fendi Says:

    chiefsmy-ok x led sharp 2?? kalau tv umah aku pakai beyond biasa ja, agak2 jadi pecah x???

  757. fizi Says:

    Tuan, saya ingin beli tv LED 40′/42′. Mohon Cadngan tuan. Bajet RM 2500 ke bawah. Ingin kualiti gambar yang baik. Saya gunakan astro beyond, dvd dan usb. Mohon cadangan.

  758. fizi Says:

    Oh ye, saya tak kisah LCD or LED tapi nak gambar yang cantik.

  759. fendi Says:

    antara sharp 32LE340M dgn Toshiba 32PU200, yg mana ok dan than lama??? rumah sy pkai beyond SD ja.. xmaula yg gambaq jadi pecah2 or petak2… tolong saya.. buntu..

  760. Azizan Says:

    Salam bro Ximan, Gaban & anyone, harap tolong bg advise or komen utk post saya kat atas no.754..

    Setahu saya Model 42LM6200 ni blh update software (unlimited) pastu blh konpem tak utk features “RECORDING TV” tu boleh diupgradekan kt model ni tak?

    Bantuan anda semua amatlah dihargai. Tq

  761. wafee Says:

    salam semua ,

    pertama sekali saya mengucapkan terima kasih buat en Nizam Yunus selaku tuan blog , kemudian buat bro Ximan,Gaban,mibius,dn seangkatan dengannya yang sudi sharing ilmu yg sgt bermanfaat buat pembaca yg freshie spt saya. saya skrg tgh survey2 tuk beli tv tuk rumah sewa sy . .kriteria yg ingin dicari adalah

    1) TV LCD 32 inch
    2) non smart tv or 3D
    3) budjet below 1k only
    4) brand (philips/sharp/toshiba)

    *pohon tuan2 yg budiman bagi pencerahan@guide kpd hamba ini.
    (SETELAH BACA DR AWAL KOMEN POST INI , TERNYATA TV LG 42LM6200 JADI PILIHAN HATI SY JUGA.HEHE.CUMA BELUM SMPAI MSA SY NK BELI LAGI.)

  762. ximan Says:

    Azizan-dengan rm2500 memang murah kalau dpt dengan free gift mungkin boleh, cuma awak kena survey. LM6200 memang boleh record mana2 siaran, tetapi mestilah melalui antena input. dan juga untuk recording tv melalui external hard drive mestilah melebihi 30GB ke atas. satu juga awak kena tahu jangan letakkan apa2 document didalam external hard drive awak sebelum digunakan untuk recording function. ini kerana ia akan automatik format sebelum ia mula digunakan. sejak dari mula model ini memang boleh untuk fungsi record.

  763. ximan Says:

    Azizan-ikut aturan sebelum recording di manual. atau pun you tube.. boleh juga hubungi 1800822822 untuk sebarang soalan. kalau ada apa2, boleh juga reply saya di sini.

  764. ximan Says:

    fendi-kedua2 model sharp dan toshiba nie sama.. jgn risau. cuma sharp menang sikit pada warna. dan masing2 ada noise reduction..

  765. fendi Says:

    Terima kasih ximan.. sy tgok dalam toshiba malaysia xda pun jenis toshiba 32pu200.. bahaya2. xkan klon kot..heran2.

  766. ximan Says:

    wafee-kalau ikut apa yg saya cadangkan ialah philips atau sharp.cuma toshiba kurang sikit.kalau untuk standard range antara dua nie: sharp.

    fizi-42LS5700 smart tv rm2299 kebawah mungkin boleh dibincang harganya. ataupun model 3Dsmart tv pilihan saya 42LM6200 dengan harga rm2599. akan saya pastikan awak tidak menyesal beli antara dua model nie. sila rujuk perbincangan yg ada supaya awak faham.MENGAPA!!?? perlu saya saran awak beli model ini?…

  767. MHMH Says:

    Azizan – awak dok damansara ye? kalau area kajang, singgah la kedai yg sy bg kt post kt post 732..sy dulu pon nk rembat 42LM6200 mula2..sy dpt price RM2380..tp tokey kedai dh racun suh amik 42LM6700 sbb rege RM2550..so sy rembat je..utk recording tu sy belum try lg..

  768. chiefsmy Says:

    fendi – saya guna sharp 32le340m tu untuk gaming je, tak connect ke astro pun…so tak tau la gambar ok ke dak kalau guna beyond. untuk astro, saya guna beyond hd connect ke plasma tv.

  769. mibius Says:

    salam suma…

    azizan..sy cadangkan macam bro MHMH dpt 42lm6700 rm 2550 dah kira menarik boleh trus angkat klau dlm bajet…
    sbb ada led plus so cahaya lebih terang ditengah berbanding ngan 42lm6200 n frame tepi yg nipis kaler aluminium mmg teruja bila lekat kat wall umah.. :D

    skrang sy guna 42lm6200 time tu sy dpt price rm2600 dpt free gift 4spek n wifi dongle so kena ler pandai ugut sket salesman kedai tu klau x mmg dia x bagi sesusah ngat cari kedai lain :D

    dah 5bulan pakai brand lg 42lm6200 belum lagi mengecewakan kami sekuarga :D

    tqvm jugak pada bro ximan n nizam n gaban dan yg lelain byk memberi info utk membeli tvled lcd plasma dgn budget yg ada….tqvm utk suma :D

  770. Azizan Says:

    Tenkiu bro Ximan & MHMH,bantuan anda amatlah dihargai..
    @MHMH:aku pun nk amik 42LM6700 kalau dpt rege RM2550 mcm ko tu,aku sanggup turun kajang. Tapi kalau ko boleh bagi no tepon kedai tu lg cantik blh aku check stok terus.. x pun sms je aku 0162117692.. Tq

  771. Gaban Says:

    Azizan. dah try tanya desa home theatre kat lowyat? jumpa manager dia. Dia boleh bagi best price.

  772. Azizan Says:

    Tenkiu Gaban! blom lg nanti pg ni aku pegi.. hehe

  773. Gaban Says:

    Jumpa Miss Tee. Dia manager kat situ. kalau jumpa salesman nanti rege boleh up sampai RM400++

  774. zaly Says:

    salam semua…la ni saya tengah dok pikir jenama tv yg sesuai.Bantu saya bagi yg saiz 32 dan 42 . pilihan mana yg bagus samada led , lcd atau plasma yg bagus

  775. Gaban Says:

    Zaly, rajin2 diri baca semua komen dalam blog ni. Anda akan temui jawapan yang anda nak.

  776. ximan Says:

    baru2 nie saya ada terima info dari satu pelanggan yg telah membeli 42LM6200 yg mana,apabila guna tak sampai seminggu tidak boleh turn on. apa bila pertukaran baru di buat, tidak sampai seminggu perkara yg sama berlaku. :( jadi kawan2 yg ada masaalah yg sama sila info saya.saya memerlukan info anda. sama ada ia berpunca dari bekalan letrik rumah itu sendiri atau apa?
    saya berharap kawan2 kita yg sudah membeli tidak mempunyai masaalah yg sama ataupun yg lain.

    terima kasih.

  777. fendi Says:

    aku punyala dok survey led tv, antara sharp n toshiba, bila p kdai tgok philips trus bli philips, la aku mcm rasa 50/50 ja, tp nk wat cmna dh bli. aku nk tnya hmpa semua, tahan x led jnama philips nie??? buatan negara mana ye???? tekanan gak aku nie..

  778. fendi Says:

    nie aku punya led tv philips 32PFL3507S/98. tp yg syok pasal led nie, 100hz, hdmi ada 2, usb port ada 2.. colour pun ok. tapi aku tnya kdai 2, dia kata insurans 2tahun, aku blik tgok waranti kad stahun ja. aku geram btul la.. minta2la bleh tahan 7 or 8 tahun pun dah cukup.. aku survey smpai sminggu, tut2 amik philips yg xda dlm senarai aku..

  779. MHMH Says:

    Salam bro2..sy masih x phm konsep dtv ni..sy br dpt 4 cenel dtv ni..muzik, panggung, pelangi n sinergi..cuma dpt muzik akrif ada gambo..yg panggung n pelangi xde siaran..masih dlm percubaan ke ape ye

  780. ximan Says:

    MHMH-saya pun tak pasti, kalau tv nie digunakan di kawasan lembah kelang ada dapat chanel yg bergambar ialah,info tv,tv1,tv2 dan music. yg saya kuran pasti pelangi dan pangung. sebab sebelum puasa tu ada. selepas raya LANGSUNG TAK KELUAR.

  781. Gaban Says:

    Ximan, saya duk cheras langsung tak dapat DTV…

  782. ximan Says:

    fendi-so far buat masa ini ini antara model 32″ yg terbaik. bila saya tengok spec di internet:

    • HD Ready with Digital Crystal Clear for depth and clarity
    • Brilliant LED images with low power consumption
    • 100Hz Perfect Motion Rate (PMR) for superb motion sharpness
    • 69 billion colors processing for the most vivid colors
    • Dynamic contrast 100.000:1 for incredible rich black details

    cuma saya kurang pasti kerana dynamic contrass untuk LED tv nie terlalu rendah. setahu saya dynamic contrass untuk LED yg terpaling rendah ialah 2,000,000:1.

    apa pun tahniah kerana ada tv baru.moga awak boleh pakai lama.

  783. ximan Says:

    Gaban- awak guna antena macam mana ya?..

  784. fendi Says:

    terima kasih ximan bg semangat kt sy..hehehe. kalau x nk tgok tv pun malas. saya pun harap sgt led tv sy tahan lama walaupun made in china. 6 7 tahun pun dh ckup.. sy takut lpas abis waranti ja setahun wat hal.. abis duit gaji sebulan gak bli bnda 2.. kalau xtahan gak pasni saya akan boikot terus jenama philips dan akan inform kat suma org JGN beli jenama philips. tgokla.. kalau tahan lama alhamdulillah..

  785. ximan Says:

    fendi- barangan letrik nie sebenarnya boleh saya katakan terletak pada nasib juga. kadang2 kalau kita beli barangan no1 di dunia, kalau ari tu nak rosak.. akan dia rosak gak.. apa pun the best.. for all.

  786. romeo Says:

    betul kata bro ximan tu..saya punya tv lama crt brand sony wega dah 14 tahun tahan.buat main PS2 lg berjam-jam setiap hari.sampai skg pun tak rosak lg.tapi lastly,beli jgk LG HDTV..org sume dh tukar kita pun nk tukar jgk..tv kt kampung baru 2 tahun dah rosak.kaler jd merah sume.lcd kwn sy 3 tahun pakai dh rosak.tawakkal je la..

  787. fendi Says:

    2la noh.. brand top pun kalau nk rosak, rosak gak kn..tawakal ja la sy pun.. insyaallah tahan lama..

  788. kamarul Says:

    salam bro..saya nak mintak pendapat bro2 semua..
    saya nak beli tv LG antara model 50PM4710(plasma) dan 42LM6700(led).yang mane lebih bagus dan lebih kepuasan?
    TQ.

  789. Azizan Says:

    adoi pening kepala den.. aku tgk 42LM6700 mmg cun ler,bekenan yg ni plak..dh tanya tokey kedai tu dia bg RM2750+free gift.. Cuma disini nk mintak pandangan korang ttg harga dia tu berpatutan ke tdk.. kalo ok terus angkat.. hehe

  790. wan Says:

    akum,tumpang tanya,panasonic 47ET50K boleh pakai tak?sebab senQ ada wat promosion harga asal RM6499,dia bagi RM3999,siap free give blueray player ngab cermin 3D sekali..0% lgi tu yang tak tahan tu…

  791. ximan Says:

    kamarul- sebagai contoh bluray,ps3,beyond atau bukan beyond., kebiasaan nya apa yang awak
    mainkan di rumah?.. baru saya boleh cadangkan awak.

    Azizan-kalau awak berkemampuan unruk memiliki 42LM6700,dengan harga itu. bagi saya harga tu memang yg terbaik. sangat2 berpatutan ..sambar jer..

    wan-brand panasonic memang boleh pakai, jangan ragu.. cuma awak kaji selidik perbezaan teknology
    yang dia guna.. kalau awak rasa berbaloi guna sahaja, brand ni memang kukuh di malaysia. kalau ada apa2 reply saya ya…

  792. wan Says:

    akum abag ximan,ni spec dia.

    TV Tuner
    Integrated Tuners DVB-T (Digital)/World 17-System (Analogue)
    Teletext Reception 1000P
    Display
    Visible Screen Size (diagonal) 119 cm/47 inches
    Panel IPS LED LCD
    HDTV Display Capability (1080p, 1080i, 720p) yes
    Picture Mode Dynamic/Normal/Cinema/True Cinema/Game
    Viewing Angle 178 degree
    Display Resolution 1,920 (W) x 1,080 (H)
    Filter Clear Panel
    Panel Drive 800 Hz backlight scanning
    24p Playback (2:2)/24p Smooth Film yes/ yes
    Applicable PC signals XGA, WXGA, SXGA 60Hz, 1920 x 1080 (HDMI)
    isf Mode
    Full HD 3D
    3D Panel yes (Active)
    3D 24p Film Display/Smooth Film yes
    2D/3D Conversion yes
    Dedicated 3D Eyewear 2 included
    Sound
    3D Real Sound yes
    Speakers Front speaker (8 train speakers) x 2, Woofer (ø75 mm) x 1
    Sound Mode Music/Speech/User
    Virtual Surround V-Audio ProSurround
    Dolby Digital/DTS Dolby Digital Plus/DolbyPulse/DTS 2.0+Digital Out
    Input/Output
    SD Card yes (SDXC)
    USB2.0 3
    Analogue Audio Out RCA phono type w/Cable adaptor x 1 (lower)
    Composite Video Input AV1/2: RCA phono type w/Cable adaptor (lower; AV1 shared with Audio Out, AV2 shared with Component)
    Audio Input (HDMI, PC, Composite, Component) RCA phono type w/Cable adaptor x 2 (lower)
    Bluetooth*
    PC Input Mini D-sub 15-pin x 1 (lower)
    Component Video Input shared with Composite RCA phono type w/Cable adaptor x 1 (lower)
    LAN Port 1 (lower)
    Digital Audio Output (Optical) 1 (lower)
    Headphone Jack 1 (side)
    Features
    EPG yes
    VIERA Connect yes
    Web Browser yes
    Skype while watching TV yes
    Multitasking
    Social Networking TV (Faceboook/Twitter) yes
    VIERA remote App Support yes
    VIERA Touch Pad Controller
    Wireless LAN Adaptor yes (built-in)
    DLNA yes (DMP/DMR)
    Resume Play yes
    VIERA Link yes
    VIERA Tools yes
    Eco Navigation yes
    Multi Window PAT
    Off Timer yes
    Hotel Mode yes
    GENERAL
    Power Supply AC Auto 110 – 240 V, 50/60 Hz
    Rated Power Consumption 138 W
    Standby Power Consumption 0.30 W
    Dimensions (W x H x D) (w/o stand) 1,098 x 656 x 36 mm
    Dimensions (W x H x D) (with stand) 1,098 x 704 x 256 mm
    Weight (w/o stand) 15.0 kg
    Weight (with stand) 19.0 kg
    Swivel Angle ±15°
    VESA Standard yes
    Wall Bracket
    Glass & Metal Design yes (Crystal Frame)
    NOTE
    NOTE * HID (Human Interface Device Profile) compliant keyboards are available. A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) comp

  793. wan Says:

    satu lagi nak tanya,ada tak siapa2 kat sini yang ada jual blueray movie,nak download punya la lambat..ada tak?

  794. zaki Says:

    bro wan..pakai unifi la donlod movie bluray..laju sikit..dulu sebelum aku masuk unifi..,banyak duit habis gara2 beli cd bluray..tp skang dengan bermodalkan 150 /bulan, aku leh dapat menyimpan almost 90% movie febret aku dalam hardisk n ternyata kepuasan tahap maksima…

  795. kamarul Says:

    En ximan- sy dapat untuk lg42lm6700 rm2475..beli kat staf lg..harga nampak mcm berpatutan..sya biasa tgk xstro(skybox),movie download jer..tapi yang 1080p punyer..mungkin lepas ni kena cari movie yg 3D plak..game ps3..

  796. ximan Says:

    wan-kalau nak kata movie tu memang banyak masa tu memang tak ada nk luang kan, boleh cuba tanya kawan2 kita yg ada boleh jual movie hd.

    kamarul-42LM6700 memang ok harga pun menarik..

  797. Gaban Says:

    Apa beza model 42LM6700 dan 42Lw5700 selain daripada model tahun 2012 dan 2011?

  798. ximan Says:

    Gaban-

    LM6700: build in wifi,reciver pointer build in,borderless(no frame),dual core cpu, LED plus,

    LW5700: not wifi build in,outside pointer reciver,not borderless,single core cpu,edge LED,

  799. Gaban Says:

    Thanks ximan. Best lak LM tu. saya punyer LW.

  800. ximan Says:

    Gaban- tak mengapa, awak akan berpeluang untuk beli OLED tv nanti. sebab LG akan launching OLED tv di pertengahan tahun nie..

  801. Gaban Says:

    Tak mungkin… saya baru beli awal tahun lepas… pakai sampai lebam TV ni…

  802. ximan Says:

    Gaban-tak mengapa masa masih panjang.. manalah tahu kalau2 awak nk upgrade.kot dapat bonus besar tahun depan heheheh…. apa pun saya doakan moga tv awak boleh pakai selama mungkin… :)

  803. wan Says:

    tq…

  804. ina Says:

    sy telah menggunakn tv lcd philips dlm 5 tahun….skrg ni bermasaalah….ada suara tanpa gambar…kenapakah ini berlaku…sdgkan ianya jarang digunakan….

  805. ximan Says:

    ina- kebiasaan nya ini berlaku apabila habuk menebal di mother board. dengan tanpa sokongan udara dengan baik. habuk yg menebal akan menjadi lembap kekeliruan aliran elektrik berlaku dan ia menyebabkan sesetengah chip di board tersebut terbakar dan sebagainya.. jika tv awak ada kipas sokongan mungkin ia berfungsi kurang baik atau rosak..

  806. ximan Says:

    ina-kalau ikut pengalaman saya panel tv yg jarang di buka dan tutup boleh memanjangkan jangka-hayat nya.

  807. aimi Says:

    assalamualaikum, nak tye kat rumah sy bru je beli tv led sharp aquos LC39LE440M.. pastu bila pasang kat rumah, gambar jd pecah2 dan x cantik..tgk kat kedai..cantik n smooth aje..

    pastu, mcm mne kegunaan utk hdmi port? sbb kat rumah mmg dh pasang astro byond n sy dh pasang2 dua2 kabel wayar utk tv/av ngan hdmi port..tp still gambar x cantik juge, jadi petak2 dan gambar kabur2 mcm gambar kartun je.. ke hdmi port ni hanya utk channel yang ad hd je?

    harap sgt2 dpt bantu..tQ

  808. kamarul Says:

    salam ximan..
    mcm mane nak tune kaler untuk dapatkan image yang cantek..ade guide yang tunjukkan cara2 nak tune kaler supaya dapat image yang lebih terang dan clear..3D LM6700 ni mmg clear..thanks bro..

  809. ximan Says:

    kamarul- untuk tune warna memang boleh. tapi saya mesti kena tahu apa program yg awak guna. astro beyond,bukan beyond,bluray atau dvd dan sebagainya..
    setiap setting amat berlainan. dan kenkadang ianya terletak kehendak awak. yg mana satu? sila reply saya ya.

  810. ximan Says:

    aimi-refer topik no 210. awak kena mengunakan HDMI sahaja. sila cabut wayar composit yang merah putih dan kunung tu.

  811. aimi Says:

    owh..tp sy dh try cabut wayar 3 warna tu, pastu bile pegi dekat input select kat tv, sy tekan pada hdmi..tp no signal yg keluar..huhu kenapa ye?

  812. ximan Says:

    aimi-saya teka awak tak purchase astro beyond. betul atau tidak?.. sebenarnya kalau kita tidak subscribe beyond chanel, astro tidak akan on untuk saluran HDMI out..

  813. kamarul Says:

    salam ximan..saya pakai skybox..guna hdmi..untuk v-format sett sy guna 576p..perlu ke saya sett ke 720p/i_50/60?bila sett ke 1080i/p_50/60 pict jd kurang kualiti skit..tq bro..

  814. ximan Says:

    kamarul-refer juga topik no 210,masaalah lebih kurang sama seperti saudara aimi kita ni. ada penerangan yg perlu awak tahu. tapi kena ingat beyond astro yang seting 1080i cuma bersamaan dengan 720p sahaja. 1080p tidak wujud untuk siaran mana2 digital.

  815. kamarul Says:

    210,133 mmg sy dah clear pasal tu..cuma nak dpt sett contrast,yg semua tu susah nak dpt yg image yg cun..sett yg factory bagi tu mcm x memuaskan lah..ade skill x nak tune tu?tq bro

  816. ximan Says:

    kamarul- awak kena turun kan paras sharpners ke 40. paras brightners ke 35 untuk warna terpulang. ini ialah setting maxsimum saya. sebab ratio 4.3 memang tak cantik apabila masuk ratio 16.9. itulah beza analog dan digital..

  817. aimi Says:

    maaf, sy x faham dgn mksd tak purchase astro beyond? dekat box astro mmg dh tulis astro byond HDTV.. pastu klu beza astro biasa ngan beyond xde hdmi port kan2?

    ke sebab xbeli channel astro yg HD punye? kat rumah beli yg family package..kirenye klu x beli channel yg HD, sbb tu hdmi off n channel len gambar kurang cntik ek?

    maaf tye byk2..sbb tbe2 rse sedih+menyesal je plk beli tv sharp ni,mcm kena tipu.. bile blik rmh tgk gambar kua pecah2 skit n surely mmg xcntik langsung, beza ngan tgk kat kedai..jelas n terang je.. cth mcm klu tgk bola kan, tgk pemain2 yg lari kat atas padang tu, nampak bayang2 lari tu..

  818. ximan Says:

    aimi-iya aimi, sebab awak tak beli beyond chanel. sebab itulah astro tidak on kan hdmi out..
    jgn menyesal, boleh saya katakan semua brand mempunyai jawapan gambar yg sama..

  819. aimi Says:

    owh..oke2..terima kasih byk ye.. :)

  820. ieda Says:

    salam..nk tnya..tgh carik tv led/lcd..teringin yg 32, bajet below 1k, tp tak der astro, bole ke takat nk tgk tv 1-9?byk tgk movie dr usb,model apa yg ok?brand tak kisah..harap boleh cadangkan..:)

  821. wafee Says:

    Salam, bro ximan, sy bru beli tv 32 Toshiba PB200E .persoalannya, bleh x kalu sy nk cucuk hd external 1 TB tuk play movies?

  822. ximan Says:

    wafee-setahu saya model ni tidak boleh memainkan movie. cuma muzik dan gambar sahaja..kenapa awak tak refer saya dulu sebelum beli..sharp LED pun ada range yg boleh mainkan movie..harga dalam rm999.

    ieda-saya cadangkan awak beli LG lcd 32cs460 model ini ada buildin digital tvcard,yg mana boleh dapat extra untuk siaran yg separuh digital contoh pelangi,panggung,info tv,musik tv dn sebagainya..cuma dengan antena rm29.90
    dan boleh support external hard disk pelbagai format untuk movie.. kalau tak salah harga sekarang dalam rm899..

  823. ekei Says:

    Assalamualaikum,

    Banyak info dfapat dari sni.. saya sekarang tgh survey TV.. awalnye bajet saya sekitar 1700.. tp bile2 fikir balik, dlm harga tu susah nak cari model yang ade smart tv n 3d… takut nant by time 5 tahun lagi, kalau xde tv 3d n smart tv, kite ketinggalan dr segi teknologi..

    so saya nak mnta cadangan, apekah model yang paling berbaloi kalau nak beli utk model yang ade 3d n smart tv?? buat mase ni saya ade rase nak ambil samsung 40 inch.. tp bile baca sini, ramai rekemen LG 42lm6200… saya pon ade study tentang model LG ni… di website saya jumpe ade 1 features yang model ni takde berbanding model LG yang lain mcm 42lm6700 iaitu Cinema 3d Screen.. apekah sbnrnye fungsi ni??

    Tq bro semua… segala ilmu yang bermanfaat kite share i’Allah akan kekal dapat pahala walaupun kita tiada nant :) teruskan share ilmu2 bro semua :)

  824. omar Says:

    salam….nak tanya brand lcd/led 32″ yang terbaik.budget dlm 1k. kalau ade brand yg lebih 1k tapi jauh lagi bagus, boleh dipertimbangkan. max bajet 1.5k harap dpt membantu

  825. omar Says:

    purpose tv lebih kepada astro standad n utk tgk movie dari external hdd

  826. inmyhead Says:

    as salam & selamat pagi ximan.

    nak tanya pendapat, LG 42′ LS5700 + WiFi Dongle (LG), sekarang ada promosi tahun baru cina = rm2099, harga ditawarkan agak2 berpatutan tak ?

    tolong share jenis tv yang boleh ‘fight’ speksifikasi LS5700 daripada brand panasonic & sharp. (bukan 3D ya, sebab saya tidak minat tgk 3D) bajet harga dibawah 2k.

    terimakaseh.

  827. Nashrin Says:

    saya berminat dgn model LG 42LM6700. bleh tak bgtau mana tempat bleh dpt harga below RM2500 sbb paling murah skrang cuma RM2700. apa² hal sms me 0162301909

  828. Jita Hadi Says:

    salam, sy jita. sy nk tny mcm mana nk kuarkan audio dari tv ke home teater? sy guna astro beyond, tv dan home teater sony. Bila ON tv, audio keluar dari tv, bukan dari home teater. hopefully can help..

  829. ximan Says:

    ekei- smart 3D screen bermaksud model yu tiada frame.seperti model LM6200.(border less).

    omar-saya prefer LED tv panasonic atau pun philips. kurang pasti apakah modelnya. yg pasti kedua2 model nie smart tv. usb pun boleh layan movie.

    inmyhead- bagi saya harga tu memang berpatutan, kalau mengikut kawan kita di dalam blog nie, mungkin mereka boleh dapat kan dengan harga murah..brand lain memang ada smart tv tanpa 3D.. tapi harga memang tak berbaloi. paling murah kalau mengikut harga yg di beri paling murah ialah rm2450.00.. tambah pula tidak boleh tengok video di web browser..model LS5700 keatas mahupun di apps dan web browser tetap boleh layan video. malah apa brand mouse dan keyboard pun boleh guna, baik dari wired ataupun wireless.

    kepada pengunjung blog: memang banyak jawapan yg kengkawan kita cadangkan di dalam blog nie, termasuk saya sendiri.. refer saya kalau tk faham.

  830. ekei Says:

    Salam,

    Akhirnya saya dah amik model 42LM6700..

    tokei kedai offer 42LM6200 RM2450 tapi stock xde, kene order.. n 42LM6700 RM2600 kalau xsilap saya.. nnt sy check blik harga… n utk model 6700 ada stok.. so saya ambil yang model 6700 terus sbb beza harga x byk sgt n dpt free 8spek..

    buat mase ni masih tgh godek2 lagi function yang ada..ade beberape perkara yang sy still x clear tntang tv ni

    1) kenapa kalau sy gune app youtube, mcm slow je die nak buka vdeo tu asyik buffer je… kalau gune browser, ok sikit… pengguna yang lain ade x isu ni?

    2) mcm mana nak sharekan screen laptop saya di tv tanpa gunekan kabel? saya tiada astro, yang ade pon antena.. tu pon signal x clear langsung… so bile tgk tv, sy bukak streaming tv mcm tv3 daripda internet.. bile sy bukak website utk streaming tv3 tu di TV saya, saya xdapat nak bukak fullscreen.. sama juga kalau bukak clip video di youtube xboleh bukak full screen… so saya xdapat tgk streaming full screen… so saya cadang nak bukak streaming di laptop, n sharekan screen laptop di tv.. untuk makluman, laptop sy xde wifi display (widi). untuk wifi direct, bagaimana nak guna?? saya ada cube plex tp hanya boleh sharekan file dalam laptop tapi x boleh sharekan screen..

    3) bolehkah tukar tv punye IP address, gateway and lain2? bagaimana caranya?

    4) ade sape2 yang boleh suggest x movie or video 3d yang ade kesan pop out yang ketara… seolah2 object tu nak kene muka kite… saya try cari, kbyakan 3d biase2 je xberapa nak kluar dari screen…

    overall saya puas hati dari segi kualiti gmbar mmg cantik untuk tgk movie.. dari segi features saya masih lagi tgh godek2 n belajar :)

    hope siapa yang taw dapat membantu… mungkin soalan agak teknikal sikit… saya dah try google tp x dpt lagi jawapan… thanks :)

  831. kamarul Says:

    salam sya nak bg cadangan pada ekei..pada soalan

    no.4,try download avatar 3D..dlm 17Gig je data dia..tp memang memuaskan.

    no.1 apps LG ni belum stabil lagi kot..maybe diaorg tgh dev lg apps tu..tggu je updates yg baru..

    dah dpt tune pict quality yg cantek ke?

    ..just share..

  832. mistery mimi Says:

    Assalam semua,
    Bagus betul blog ni mcm2 info yg dapat…
    Sy nk mtk pndgn pd tuan2 psl philips 42″ full HD smart LED TV ni ok tak? Model 42PFL4007H,
    200hz,contrast ratio 500000:1,4hdmi,3usb,free dongle
    Video Playback Formats:AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1
    Music Playback Formats: AAC, MP3, WMA (v2 up to v9.2)
    Picture Playback Formats:JPEG
    Hrga rm1799…
    Klu ada info tlg share yea.
    Tq

  833. ximan Says:

    salam… maaf saya sangat sibuk, rasanya sudah dua bulan tk reply blog nie.. cuma lawat jer. insyaallah
    akan saya cuba lungkan masa.

  834. Wan Ikram Says:

    Salam, terima kasih pada semua yang memberi pandangan di blog ini, sehingga banyak membantu dalam pencarian tv saya…syukur dengan maklumat2 di sini saya sudah pun beli LG 42LS5700 dgn harga RM1750 (sekadar budget yg ada). Terima kasih

  835. Ahmad Says:

    salm, bro ximan nk tnya antara aquos vs bravia yg mana best lagi??

  836. ximan Says:

    Ahmad-kalau untuk basic tv nie boleh saya katakan sony kurang sikit bintik2 dan boleh terima dts audio
    untuk movie dari ext hard disk. saya prefer sony.

    mistery mimi- dgn model nie dn juga harga nya saya sokong untuk awak beli, BEPATUTAN.

    Jita Hadi- kebiasannya awak harus guna optical cable dari tv ker home theatre, barulah suara boleh keluar ke home theatre..

  837. Gaban Says:

    Jita Hadi: Kalau TV dan home theater support ARC (Audio Return Channel), hanya satu wire HDMI sahaja diperlukan untuk transmit gambar dan suara ke TV dan dengan wayar yang sama boleh kuarkan suara TV di home theater. Oleh kerana awak guna byond, dengan satu remote control je awak leh kawal sound dan off home theater awak guna remote control byond.

    Nak tau support ke tak, kat input HDMI akan tulis ARC. Kalau ada maknanya suppert la tu.

  838. Gaban Says:

    mistery mimi : Bagi saya baik awak angkat LG 42LS5700. Contrast ratio Philips tu hanya 500,000:1, sedangkan contrast ratio bagi LG 42LS5700 ialah 5,000,000:1. Gambar akan lebih cantik kalau contrast makin tinggi. Refer komen 834(Wan Ikram).

  839. wan Says:

    akum,ada tip tak camne nak advance setting untuk picture..contoh.white balance,r-cutoff,b-cutoff,saturation dan luminance..macam2 lagi..kalau boleh bagi satu contoh yang terbaik..TQ

  840. ximan Says:

    wan- awak guna brand dan model apa..

  841. wafee Says:

    Bro ximan,
    Salam, saya mengalami blue screen pada tv LED Toshiba 32PB200E.dah 3 hari jd mcm tu..tiba2 je kuor warna biru..huhu.puas sy cri punca mslh die, tp xjumpe..hrp bro sudi tlg

  842. ximan Says:

    wafee- semua input pun mengeluarkan warna skrin yg sama ker?.. cuba periksa dulu kalau sama ini mungkin berpunca dari masaalah panel..

    tolong hubungi no nie untuk kepastian:

    Central Region
    Toshiba Sales & Services
    Lot 5 & 7, Jalan Jurunilai U1/20, HICOM Glenmarie Industrial Park, 40150, Shah Alam, Selangor D.E

    Tel: +603 – 5569 2202
    Fax: +603 – 5569 2212

  843. Gaban Says:

    Bro Ximan, secara teknikalnya mana lagi best 42LW5700 ke atau 42LM6200?

  844. ximan Says:

    update..

    Gaban: memang kalau nak kata model terawal yg keluar
    di mana fungsinya jauh lebih rendah dari model selepasnya. perbezaan nya disitu ialah..
    mouse dan keyboard,extra 3D format(kurang kepentingan sangat),3 usb input,dts sound support,kelajuan motion remote lebih tepat dengan pergerakan tangan..

  845. lam Says:

    saya bercadang nak beli 40″ smart 3d led tv samsung ua40es6800 dgn tawaran harga 3699. Berbaloi ke dari segi spek n qualiti gambar?

  846. ximan Says:

    lam- model samsung nie ok juga,cuma dia guna edge LED. cuma led backlite berkuasa di sisi frame sahaja. apa kata awak cuba survey LG 42LM6700 LED pluss yg berkuasa di sisi frame dan tengah panel.

  847. ximan Says:

    top 10 3D review with perfect compairation.

    http://3d-tv-review.toptenreviews.com/

  848. ximan Says:

    update.

  849. ximan Says:

    ini kalilah atau lain kalilah…
    selamat mengundi kepada nizam yunus,rakan-rakan dan pengunjung blog.

  850. Gaban Says:

    Blackout ke blog ni? Dah la gelap, senyap jer.

  851. ximan Says:

    hahaha… ko jangan buat kelakar gaban…

  852. Azizan Says:

    Bro Ximan, LG 42LM6700 tu brp harga dia skrg ni?

  853. Gaban Says:

    Dalam RM2600 kot kat Desa Home Theatre.

  854. ximan Says:

    cwpat beli.. yang nie last batch… no more.. incoming model LA6700. on 17may.

  855. ximan Says:

    update

  856. Wan Says:

    La6700 tu ape upgrade ximan? Kat mana lm6700 yg murah? Ada tempat bagitahulah.. 47lm6700 beza dengan 42 dekat rm1000

  857. ximan Says:

    Wan

    ada kawan inform saya yg 47LM7600 ada display di harvey norman kelana jaya paradigm mall..
    LA model yg baru beza nya ialah kawalan suara, ada build in memory time machine.

  858. ximan Says:

    kepada nizam,gaban dan kawan2 yg melawat blog nie.. selamat berpuasa dan tak lama lagi raya menjelang… ucapan selamat untuk semua… 0-0.

  859. Gaban Says:

    Selamat hari raya juga kepada semua otai2 dan pelawat blog ini. Semoga blog ini aktif kembali selepas raya ini. Boleh membantu rakan-rakan sambil menambah ilmu pengetahuan sendiri. Maaf zahir batin andai ada terkasar bahasa.

  860. mibius Says:

    as-salam..
    selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin…

    kpd otai2 nizam ximan n gaban n suma kengkawan di blog nih… :D

  861. wafee Says:

    Salam bro ximan n otai semua,

    B4 raye bru ni sy ade g survey kt courts kuantan , utk brand LG , ade kluor model bru LA . Ape differnye dgn LM ? Kate salesman ctu, LG dh xkluorkn model LM ni ..huhu.. sy tgk mmg ketara display yg ade between LM n LA ( lagi lg sharp n cantik ) hrga pon cantik..hehe Rm 2999 for 42 inch.

  862. wafee Says:

    Xde response dr otai2 ke. Semua bz ni

  863. Gaban Says:

    Salam wafee..
    Beza LA daripada LM ialah:
    1. MCInya lagi tinggi iaitu 800 berbanding LM hanya 400. sebab itu awak tgk gambarnya lagi cantik daripada LM. frame per secondnya lebih tinggi menyebabkan gambarnya lebih halus.
    2. LA mempunyai 3 speaker yang mana ia berfungsi secara 2 arah berbanding LM yang hanya 2 speaker satu arah. LA 24watt manakala LM 20watt.
    Lain-lain fungsi adalah lebih kurang sama.

  864. MNAY Says:

    Salam bro.. saya beli TV jenama sharp model LC40LE430M.. nk tnya kenapa bila saya “cucuk” pendrive kt USB port kt TV tu nk tgk movie tp movie xble “play”.. adakah xcompatible/ xsupport?

  865. mann ahmad Says:

    salam bro otai semua,
    LG 42LA6200 RM2599

    VALID UNTIL TOMORROW
    SMS 0196833032

  866. mann ahmad Says:

    whatsapp aje…

  867. ximan Says:

    MNAY- sharp memang tak support banyak format movie dan suara…

  868. ximan Says:

    salam aidil adha kpd semua..

  869. ximan Says:

    update..

  870. tga Says:

    Bro/sis semua..nak share sikit experience..
    TV: LG 42 LM6200
    probs: kena kilat hari ahad
    status: xbole on hanya standby red light n warranty dah abis sebulan lalu.
    solution: call service centre isnin,tech dtg umah selasa..tukar motherboard dlm 20 min..dah OK.
    Love LG Malaysia..rasa happy sgt coz xkuar sesen pon..:) PILIH LAH LG..hihihi

  871. ximan Says:

    terbaik: :D

  872. wafee Says:

    Ok.tq bro gaban atas info..recommended brand LG model ape yer skrg ?

  873. ximan Says:

    Nizam yunus apa kabo?? tuan punya Blog dh lama tak mencelah.. apa cer??,,

  874. mibius Says:

    salam semua..

    tga..

    LG memang terbaik…pilihan yg tepat.. ;D

  875. ekei Says:

    Salam,

    nak tanya.. sy punya tv lglm6700.. n saya ada speaker PC yang sy gunakan slama ni dekat PC sy…

    soalan sy mcm mana nak connectkan speaker sy tu dekat TV sy… sy dah cuba cucuk wayar speaker 3.5mm jack tu dekat semua port yg ade kat belakang tv tp masih x berjaya…

    kat belakang tv tu ade 1 port ‘out -optical digital audio’ .. adakah sy perlu sambungkan wayar speaker sy dekat port tu? atau sy perlu guna kan apa2 converter? tq

  876. ximan Says:

    ekei- LM6700 audio out dia memang guna optical. sebab movie sekarang nie memang boleh support multi chanel audio. kebiasaan nya memang optical, 3.5 jack out untuk earphone memang boleh, kebiasaanya. nt saya check dulu..

  877. Gaban Says:

    Audio output (analog) mmg takde kat TV tu. Hanya optical output dan HDMI output sahaja yang ada. Ini ibarat BMW takkan la nak pakai radio analog. Yang cari siaran pusing2 tu. Kalau nak jugak leh guna lubang earphone.

  878. ximan Says:

    setuju ngan Gaban..

  879. ximan Says:

    mengenai tv memang saya tak pasti 100% betul atau tidak, kerana ia bergantung pada apa yang saya pelajari.. apa yg penting setiap individu mestilah menyelidik secara terperinci,setiap butiran spek tv.sebelum membeli. malah kita selalu mengeluarkan kenyataan ringkas mengenai tv, tanpa kita perasaan akibat yang bakal difikirkan pada penguna kerana setiap apa yg di fikirkan lebih kepada keburukan dari kebaikan semata-mata.

  880. wafee Says:

    salam , nk tnya otai2 sekalian, jika tv 42 dan 47 inci berapa jarak yg sesuai utk menonton ? sy bercadang nk beli LG LA 6200 series , hrp dpt penyuluhan ..tq

  881. Gaban Says:

    Kalau soalan ni ditanya 7,8 tahun lepas, pada pendapat saya, saya akan cakap setakat rumah flat, teres hanya sesuai 32 inci. sebab kalau guna tv besar gambarnya akan nampak pecah2. Tp kini dengan teknologi yg ada, mutu gambar telah dipertingkatkan dengan pixel yang telah ditambahbaik dan contrast ratio yg tinggi, 42 hingga 47 inci adalah saiz standard bagi rumah flat sekalipun. Tak perlu jarak yang jauh untuk tgk tv bersais 42 atau 47 inci.

  882. wafee Says:

    hehe..tq Gaban. sy bru beli 47LN5400…soalan sy file format DTS mmg xsupport audio ea ? stu lagi, bile kite play movie guna ext hdd ke tv tu , subs die x detect sdgkan dh letak skli dlm folder tu..knpe ye ? mtk tlg kwan2 ..tqvm

  883. Gaban Says:

    Lebih kurang saya la. 2 minggu lepas baru lepas belikan TV umah mak. 42LN5400.. Movie tak test lagi. Kalau dah test nnt saya bagi feedback. Maklumlah TV umah mak. Kalau TV sendiri satu malam kasi khatam.

  884. Gaban Says:

    Bab subtitle tu ce tgk setting Tv tu. Kena on baru leh detect. Biasanya default dia off.

  885. wafee Says:

    dh tgk dh tp malangnya die xleh ejas..huhu..ade cre lain x eaa

  886. ximan Says:

    memang tak boleh wafie. mana2 brand tv pun memang tiada penyelesaian.

  887. yazid Says:

    Salam semua, sapa2 tau x kt mana or sapa2 yg jual hardisk with 3D movie. aku dulu pernah beli hardisk kt carigold tapi seller tu dh xder.
    tolong sapa2 yg tau.

    syg plak tv 3d tp xder movie 3d heheheheh

Leave a Reply

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (13)